Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Βουκουρέστι: Ξενάγηση στο Παλάτι της Βουλής
Βουκουρέστι, το Παλάτι της Βουλής

Το Βουκουρέστι είναι ένας οικονομικός προορισμός και παράλληλα βρίσκεται τόσο κοντά που δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αποφασίσεις ένα ταξιδάκι ως εκεί. Στο παρελθόν το έχουν πει Παρίσι της Ανατολής αλλά εκτός από την αψίδα του θριάμβου και τη μεγάλη λεωφόρο μπροστά από το Παλάτι της Βουλής που θυμίζουν την Γαλλική πρωτεύουσα δεν νομίζω πως έχουν κάτι άλλο κοινό οι δυο πόλεις.

Η θέα από το μεγάλο μπαλκόνι

Όταν είχα επισκεφθεί την Ρουμανική πρωτεύουσα, παρ’ όλο που ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος είχα δει αρκετά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Μπορείς κι εσύ να διαβάσεις για όλα όσα αξίζει να δεις στο Βουκουρέστι σε αυτό εδώ το άρθρο.

Εκείνο που με είχε εντυπωσιάσει όμως περισσότερο απ’ όλα ήταν το Παλάτι της Βουλής ή Παλάτι του Λαού.

Μπορείς να κλείσεις online μια ιδιωτική ξενάγηση διάρκειας 1,5 ώρας στο Παλάτι του Λαού από εδώ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το Παλάτι της Βουλής ή Παλάτι του Λαού βρίσκεται στην Strada Izvor 2-4 κοντά στην πλατεία Unirii και μπορείς να πας περπατώντας, (έτσι κι αλλιώς το Βουκουρέστι περπατιέται άνετα), με ταξί (τα ταξί στην Ρουμανία είναι πάρα πολύ φθηνά) ή με το Μετρό στάση Izvor: M1

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο μετά από το Πεντάγωνο. Η κατασκευή του ήταν προσωπική φιλοδοξία του Νικολάε Τσαουσέσκου ο οποίος είχε επισκεφθεί την Β. Κορέα και είχε εντυπωσιαστεί από την επιβλητικότητα των κυβερνητικών κτιρίων εκεί οπότε θέλησε να φτιάξει κάτι περισσότερο εντυπωσιακό και επιβλητικό.

Ο Τσαουσέσκου ήθελε να στεγάσει εδώ τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κινήματος της Ρουμανίας, το γραφείο του και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Μάλιστα δεν δίστασε γι’ αυτόν τον σκοπό να ισοπεδώσει ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης και μαζί αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, την Ι.Μονή Μιχαήλ Βόδα, ιστορικά μνημεία και φυσικά χιλιάδες σπίτια.

Λέγεται πως η έκταση που ισοπέδωσαν για να χτιστεί στην θέση εκείνη το Παλάτι του Λαού ήταν ίση με την έκταση της Βενετίας. Εργάστηκαν σε αυτό 20.000 εργάτες , 700 αρχιτέκτονες και κορυφαίοι διακοσμητές. ‘Ολοι ήταν οι καλύτεροι στον τομέα τους και υπήρχαν βάρδιες σε 24ωρη βάση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του προήλθαν από την ίδια την χώρα.

ΟΙ ΧΩΡΟΙ

Όπερα
Αίθουσα χορού

Το Παλάτι της Βουλής καλύπτει 365.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι 12 όροφο και έχει 8 υπόγεια. Στα υπόγεια πάρκινγκ υπάρχουν θέσεις για 20.000 αυτοκίνητα ενώ διαθέτει και πυρηνικό καταφύγιο.

Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 δωμάτια και αίθουσες τα οποία είναι διακοσμημένα το καθένα χωριστά και μοναδικά. Τα περισσότερα μάλιστα από τα χαλιά ράφτηκαν επί τόπου καθώς προορίζονταν για τεράστιες αίθουσες και δεν ήταν δυνατή η μεταφορά τους.

Όλοι οι χώροι είναι καλυμμένοι με μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητος.

Το παλάτι στολίζουν περίπου 2.800 πολυέλαιοι με τον μεγαλύτερο να έχει βάρος τριών τόνων! Οι κουρτίνες στο παράθυρο της μεγάλης σκάλας που οδηγεί στο γραφείο του Τσαουσέσκου ζυγίζουν 2,5 τόνους και φυσικά δεν έχουν πλυθεί ποτέ.

Υπάρχουν ακόμα αίθουσες προβολής κινηματογραφικών έργων και όπερας.

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Αίθουσα Συνεντεύξεων
Αίθουσα Συνεδρίων

Τελικά ο Τσαουσέσκου δεν πρόλαβε να δει το Παλάτι που ονειρεύτηκε ολοκληρωμένο καθώς τον πρόλαβε η επανάσταση και η εκτέλεση του. Μετά τον θάνατο του οι Ρουμάνοι ήθελαν να το γκρεμίσουν έτσι ώστε τίποτα να μην τους θυμίζει την κομμουνιστική δικτατορία.

Και τελικά ο πρώτος που μίλησε από το μεγάλο μπαλκόνι ήταν ο Michael Jackson το 1992 ο οποίος μάλιστα χαιρέτησε το πλήθος των fan του με τα λόγια: “Hello Budapest, I’m so glad to be here!” και φυσικά οι θαυμαστές του πάγωσαν!

Σήμερα το Παλάτι του λαού στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία της Ρουμανίας, 2 μουσεία και χρησιμοποιείται συχνά σαν συνεδριακό κέντρο. Για το κοινό είναι ανοιχτές μόνο ορισμένες από τις αίθουσες του.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αίθουσα Κινηματογράφου
  • Μάρτιος – Οκτώβριος: Καθημερινά 09,00 π.μ. – 17,00 μ.μ.
  • Νοέμβριος – Φεβρουάριος: Καθημερινά 10,00 π.μ. – 16,00 μ.μ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

STANDARD TOUR

  • Ενήλικες: 40 lei το άτομο
  • Σπουδαστές: 20 lei το άτομο ( 19 – 26 ετών με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας)
  • Παιδιά: 10 lei ( 7 – 18 ετών)
  • Παιδιά: 0 – 6 ετών δωρεάν

Μπορείς να κλείσεις online μια ιδιωτική ξενάγηση διάρκειας 1,5 ώρας στο Παλάτι του Λαού από εδώ.

*Η φωτογράφιση επιτρέπεται με επιπλέον κόστος 30 lei

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο επίσημο site εδώ.

Κατά την επίσκεψη σου στο Παλάτι της Βουλής θα πρέπει να έχεις μαζί σου ταυτότητα ή διαβατήριο γιατί γίνεται έλεγχος κατά την είσοδο. Μην ξεχνάς άλλωστε πως μπαίνεις στο Ρουμάνικο Κοινοβούλιο.

Πώς σου φάνηκαν όλες αυτές οι πληροφορίες για το Παλάτι του Λαού; Εντυπωσιάστηκες κι εσύ όσο εγώ; Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου.

Tzina

 

 

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment