Top
  >  ΓΑΛΛΙΑ   >  ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ ΑΝΑΚΤΟΡΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ
Βερσαλλίες Ανάκτορα: Τι πρέπει να ξέρεις, πώς θα αποφύγεις τις ουρές
()

Οι Βερσαλίες είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα για όποιον επισκεφθεί το Παρίσι. Υπολογίζεται πως τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών δέχονται περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Παράλληλα οι τεράστιας έκτασης κήποι τους δέχονται περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες και εργάζονται σε αυτά 900 υπάλληλοι.

Ας δούμε όμως αρχικά τί πρέπει να γνωρίζεις για τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών πριν τα επισκεφτείς.

Βερσαλλίες – Ανάκτορα

Μέχρι το 1660 οι Βερσαλλίες ήταν ένα μικρό παλάτι που το χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς σαν καταφύγιο στα κυνήγια τους. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ ήταν εκείνος που αποφάσισε να το επεκτείνει και να το διαμορφώσει σε βασιλικό ανάκτορο. Κατά την διάρκεια των εργασιών απασχολήθηκαν εκεί περίπου 20.000 εργάτες και στα τέλη του 18ου αιώνα το ανάκτορο είχε πάρει την σημερινή του μορφή.

Τip: Τα ανάκτορα των Βερσαλλιών συγκεντρώνουν εκατοντάδες από επισκέπτες καθημερινά γι’ αυτό κλείσε εδώ τα εισιτήρια σου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Παρίσι και τα Αξιοθέατα μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Οι Χώροι των Ανακτόρων των Βερσαλλιών

Το κυρίως παλάτι αποτελείται από τρεις πτέρυγες. Στην κεντρική ζούσε η βασιλική οικογένεια ενώ στις άλλες δύο, δεξιά και αριστερά της κεντρικής, έμεναν οι υπουργοί, ο κλήρος και οι ευγενείς. Παράλληλα χτίστηκαν άλλα τρία κτίρια για να στεγαστεί το προσωπικό το οποίο ήταν κάποιες χιλιάδες άτομα, αλλά και οι σταύλοι για τα άλογα, οι άμαξες και ο εξοπλισμός τους. Το ανάκτορο έχει συνολικά 700 δωμάτια!

Η Αίθουσα με τους Καθρέφτες

Στο κέντρο ακριβώς του παλατιού δεσπόζει η αίθουσα των καθρεφτών η οποία και οδηγεί στα διαμερίσματα του βασιλιά.

Έχει μήκος 70 μέτρα και είναι στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα και καθρέπτες εκείνης της εποχής. Βρίσκεται στο ξεκίνημα της ξενάγησης στο παλάτι και πραγματικά εντυπωσιάζει.

Βασιλικά Διαμερίσματα

Τα διαμερίσματα της βασιλικής οικογένειας και ιδιαίτερα αυτά του βασιλιά αποτελούνταν από δεκάδες δωμάτια και όπως είναι αναμενόμενο τα διέκρινε απίστευτος πλούτος. Τα δωμάτια κοσμούσαν τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένοι από την Ελληνική Μυθολογία.

Βερσαλλίες – Ανάκτορα: Οι Κήποι

Περισσότερο και από τα μυθικού πλούτου δωμάτια τους τα ανάκτορα των Βερσαλλιών είναι περισσότερο γνωστά για τους τεράστιους κήπους με τις λίμνες, τα συντριβάνια και τα αγάλματα.

Έχουν έκταση 800 εκτάρια και εκτείνονται στο πίσω μέρος του παλατιού σε τρία επίπεδα. Οι κήποι των Βερσαλλιών ήταν έργο του βασιλικού βοτανολόγου και κηπουρού Αντρέ Λε Νοτρ.

Στους κήπους ουσιαστικά συνεχίζεται η αρχιτεκτονική των ανακτόρων και κυριαρχεί πάλι η Ελληνική Μυθολογία στα αγάλματα που τους κοσμούν.

Μπροστά από το μεγάλο κανάλι, ένα τεράστιο κανάλι σε σχήμα σταυρού, βρίσκεται το συντριβάνι του Απόλλωνα που είναι το μεγαλύτερο απ’ όλα τα συντριβάνια που βρίσκονται στους κήπους. Στην διάρκεια της κατασκευής του μεγάλου καναλιού πέθαναν χιλιάδες εργάτες είτε από ατυχήματα είτε από ελονοσία. Η μηχανή του Μαρλί, ένα τεχνολογικό θαύμα εκείνης της εποχής διοχέτευε τα νερά του Σηκουάνα στους κήπους των Βερσαλλιών. Όμως και πάλι το νερό δεν επαρκούσε για όλα τα συντριβάνια.

Στον κήπο βρίσκονταν και άλλα δύο κτίρια που ήταν για την ξεκούραση και την χαλάρωση της βασιλικής οικογένειας, το Μεγάλο και το Μικρό Τριανόν.

Για να περιπλανηθείς στους τεράστιους κήπους μπορείς να νοικιάσεις αμαξίδιο για το οποίο χρειάζεται να δείξεις το δίπλωμα του αυτοκινήτου. Αλλιώς μπορείς να πάρεις το τρενάκι που υπάρχει και σου δίνει την δυνατότητα να κατέβεις στα σημεία που κάνει στάση και να συνεχίσεις με το επόμενο που θα έρθει πάντα με το ίδιο εισιτήριο.

Πώς θα Πας στις Βερσαλλίες

Οι Βερσαλλίες βρίσκονται 30 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι και μπορείς να πας με το τρένο. Ο σταθμός του τρένου βρίσκεται πολύ κοντά στα ανάκτορα. Όπως, όμως ανέφερα και στην αρχή, ο τεράστιος αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο που συρρέουν καθημερινά για τα δουν έχει σαν αποτέλεσμα τεράστιες ουρές και πολύωρη αναμονή που είναι ιδιαίτερα κουραστική. Αν μάλιστα υπολογίσεις και την περιπλάνηση στο παλάτι και τους κήπους τότε είναι σίγουρο πως στην επιστροφή θα είσαι εξουθενωμένος/η.

Βερσαλλίες – Ανάκτορα: Πως θα Αποφύγεις τις Ουρές

Για να αποφύγεις τις ουρές και την ταλαιπωρία και να σου μείνει χρόνος και για μια περιπλάνηση στο χωριό των Βερσαλλιών που είναι πολύ όμορφο, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ.

Μπορείς ακόμα να επιλέξεις ένα tour με audio guide στα Ανάκτορα και τους Κήπους όπως αυτό εδώ.

Στο Get Your Guide θα βρεις πολλές επιλογές για να επιλέξεις και να προγραμματίσεις την επίσκεψη σου στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών. Επιλογές που σου δίνουν την δυνατότητα να γίνει αυτή η επίσκεψη ξεκούραστα και να μείνει μια ευχάριστη ανάμνηση που τίποτα δεν θα την σκιάζει.

Τα ανάκτορα των Βερσαλλιών αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας και αποτελούν ένα εντυπωσιακό μουσείο εποχής που δεν γίνεται να παραβλέψεις.

Έχεις επισκεφθεί τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών; Αν ναι, τί ήταν εκείνο που σε εντυπωσίασε περισσότερο;

Tzina

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον για εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!