Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Βατικανό Μουσεία – Πως θα Αποφύγεις τις Ουρές
()

Το Βατικανό είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο (0,44 τετρ. χλμ.), βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης και αποτελεί  το αρχηγείο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Το ίδιο το κρατίδιο, τα μουσεία του και ο Άγιος Πέτρος είναι από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι το επισκέπτονται καθημερινά και ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει μέχρι και τέσσερις ώρες . Όμως μην ανησυχείς. Υπάρχει λύση και μάλιστα τόσο απλή που θα σε οδηγήσει, παρακάμπτοντας την ουρά χιλιομέτρων, απ’ ευθείας στην είσοδο. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Στα μουσεία του Βατικανού είναι συγκεντρωμένα αντικείμενα μοναδικής τέχνης , τα οποία αντιπροσωπεύουν ιστορία αιώνων κι αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να επισκεφθεί κανείς το Βατικανό. Όταν βρεθείς εκεί πρώτη φορά θα εκπλαγείς με την ομορφιά όσων θα βλέπεις. Η εξερεύνηση των διαφόρων συλλογών αποτελεί μια εμπειρία που θα τυπωθεί στο μυαλό σου όσα χρόνια και αν περάσουν. Τοιχογραφίες, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών είναι εκεί μπροστά σου με κορυφαίο έργο όλων την Καπέλα Σιξτίνα που αποτελεί ένα από τα πιο εκπληκτικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Παράλληλα οι κήποι που περιβάλλουν το Βατικανό, καθώς και η επιβλητική βασιλική του Αγίου Πέτρου μαζί με την πλατεία είναι κι αυτά σημεία ανυπέρβλητης ομορφιάς που κάθε επισκέπτης θέλει να έχει σαν εμπειρία από την επίσκεψη του εκεί. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν η μέρα που θα επισκεφθείς το Βατικανό θα είναι τόσο γεμάτη που δύσκολα θα χωρέσει κάτι ακόμα, γι’ αυτό και ο χρόνος σου θα είναι πολύτιμος και δεν θα θέλεις να τον σπαταλήσεις περιμένοντας άσκοπα.

 

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Τα Μουσεία του Βατικανού είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Σάββατο από τις 09:00 έως τις 18:00 (η τελευταία πρόσβαση είναι στις 16:00). Την τελευταία Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι δωρεάνθα πρέπει όμως να βρίσκεσαι εκεί αρκετά νωρίς το πρωί καθώς συγκεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, πολύς κόσμος.

Τα Μουσεία παραμένουν κλειστά την 1η Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου, 22 Απριλίου, 1 Μαΐου, 29 Ιουνίου, 14 και 15 Αυγούστου, 1 Νοεμβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ

Θα καταλάβεις πως έφτασες στο δρόμο που οδηγεί στην είσοδο των Μουσείων του Βατικανού από την ουρά χιλιομέτρων που θα αντικρύσεις. Είναι πραγματικά απίστευτο και μόνο όταν το δεις με τα μάτια σου το καταλαβαίνεις. Ωστόσο αν έχεις ακολουθήσει την συμβουλή μου θα έχεις προμηθευτεί το εισιτήριο σου online και τότε το μόνο που θα έχεις να κάνεις θα είναι να παρακάμψεις την ουρά και να προχωρήσεις στην είσοδο. Εκεί θα δείξεις το εισιτήριο που, είτε θα το έχεις εκτυπώσει είτε θα το έχεις στο κινητό σου, θα περάσεις τον έλεγχο ασφαλείας και θα κατευθυνθείς στα ενδότερα. Έτσι απλά, λιτά και γρήγορα θα ξεκινήσεις την περιήγηση σου στα μουσεία.

 

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΙΝΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

 

Θα πρέπει να σε πληροφορήσω εδώ πως υπάρχει και μια ιδιωτική τρίωρη ξενάγηση των μουσείων του Βατικανού η οποία ξεκινά νωρίς το πρωί, προτού ανοίξουν οι πόρτες για το ευρύ κοινό. Είναι ακριβή αλλά αξίζει τον κόπο αν σκεφτείς πως θα έχεις την δυνατότητα να περιηγηθείς στα πιο σημαντικά σημεία των μουσείων όπως είναι η Καπέλα Σιξτίνα, τα δωμάτια του Raphael και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου μόνος σου, (ή με λίγα ακόμα άτομα) με την συνοδεία ενός έμπειρου ξεναγού ο οποίος θα σου δίνει όλες τις λεπτομέρειες όσων θα βλέπεις δίχως τα πλήθη χιλιάδων άλλων επισκεπτών τριγύρω.

 

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Αν πηγαίνεις πρώτη φορά θα πρέπει να ξέρεις πως τα μουσεία και οι συλλογές χρειάζονται πάρα πολλές ώρες για να πει κανείς πως τα είδε και πάλι είναι αδύνατον να το κάνεις μέσα σε μια μέρα. Οπότε εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις έναν χάρτη από την ρεσεψιόν της εισόδου, να δεις τι σε ενδιαφέρει περισσότερο και να κάνεις το πρόγραμμα σου.

Συμβουλή: Αν δεν είναι είσαι ιστορικός είναι καλύτερα να επιλέξεις μια περιήγηση με ξεναγό. Οι πληροφορίες που θα πάρεις θα είναι πολύτιμες και βοηθούν στο να κατανοήσει κάποιος την σπουδαιότητα και την ομορφιά όσων βλέπει.

 

ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ

Το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα ολοκληρώθηκε το 1512 και, εκτός από τις φημισμένες τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου, αποτελεί έργο των Pietro Perugino, του Sandro Botticelli και του Domenico Ghirlandaio. Για την διατήρηση αυτών των ιστορικών έργων απαιτείται ένα ειδικό σύστημα το οποίο διατηρεί τα ποσοστά θερμοκρασίας, υγρασίας και διοξειδίου του άνθρακα σε ασφαλή επίπεδα παρά τη συνεχή διέλευση επισκεπτών. Σήμερα το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα είναι το μέρος στο οποίο συγκεντρώνεται το κονγκλάβιο των επισκόπων για την ανάδειξη νέου πάπα.

 

ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΑΦΑΗΛ

Πρόκειται για τις τέσσερις αίθουσες (Stanze di Raffaello) των οποίων ο ζωγραφικός διάκοσμος έγινε από τον Ραφαήλ και τους μαθητές του μεταξύ  1508 και 1524. Είναι η Αίθουσα του Κωνσταντίνου, η Αίθουσα του Ηλιόδωρου, η Αίθουσα των Υπογραφών και η Αίθουσα της Πυρκαγιάς στο Borgo. Oι τέσσερις αυτές αίθουσες αποτελούσαν τμήμα του διαμερίσματος του παπικού ανακτόρου.
 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Εγκαινιάστηκε το 1932 και παριλαμβάνει αριστουργήματα των μεγαλυτέρων καλλιτεχνών όπως Λεονάρντο ντα Βίντσι, Τiziano, Caravaggio και πολλούς άλλους. Η συλλογή καταλαμβάνει 55 αίθουσες που βρίσκονται στα διαμερίσματα Βοργία και κάτω από την Καπέλα Σιξτίνα. Αποτελείται από περίπου 800 πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά από 250 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΑΡΤΩΝ

Είναι μια πανύψηλη αίθουσα μέσα στην οποία περιστοιχίζεσαι από αμέτρητους πραγματικά χάρτες. Έχει μήκος 120 μέτρα και οι χάρτες χρονολογούνται από τον 16ο και αφορούν ολόκληρη την Ιταλία, τις επαρχίες, τις πόλεις και τα νησιά της.

 

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Γρηγοριανό Αιγυπτιακό μουσείο ιδρύθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ’ και στεγάζει μεγάλη συλλογή από αρχαία Αιγυπτιακά εκθέματα, πάπυρους και μούμιες μέχρι τη Συλλογή Grassi.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΠΑ CLEMENTINO

Iδρύθηκε από τον Πάπα Κλήμη ΙΔ΄ το 1771 και αρχικά περιελάμβανε αναγεννησιακά και αρχαία έργα στην συνέχεια επεκτάθηκε από τον Πάπα Πίο ΣΤ΄ και τώρα πια διαθέτει αρχαία ρωμαϊκά και ελληνικά αγάλματα. Υπάρχουν συνολικά 54 γκαλερί και είναι διαχωρισμένο σε ενότητες, όπως εκείνες των προτομών, των μασκών και των αγαλμάτων. Αξιοσημείωτα εκθέματα είναι αυτά των πορφυρών σαρκοφάγωνοι σαρκοφάγοι της Κωνσταντίνας και της Ελένης, αδερφής και μητέρας του Μέγα Κωνσταντίνου, καθώς και το άγαλμα του Ηρακλή (μικρογραφία του Πανθέου).

 

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΡΓΙΑ

Τα διαμερίσματα του Βοργία είναι μια πτέρυγα δωματίων στο Παλάτι που προσάρμοσε ο Βοργίας για προσωπική του χρήση. Ανέθεσε στον Ιταλό ζωγράφο Πιντουρίτσιο (Bernardino di Betto) να διακοσμήσει αυτά τα διαμερίσματα με τοιχογραφίες.

Ο Πιντουρίτσιο χρησιμοποίησε θέματα από μεσαιωνικές εγκυκλοπαίδειες και εργάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό μεταξύ του 1492 και του 1494. 

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Μετά τα Μουσεία του Βατικανού σειρά έχει μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο, καθώς μπορεί να χωρέσει μέχρι 20.000 άτομα, έχει μήκος 190 μέτρα και ο θόλος του έχει ύψος 136 μέτρα. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου χτίστηκε το 1506 και ο ναός είναι αφιερωμένος στον Απόστολο των Εθνών Πέτρο. Λόγω της ιερότητας του χώρου πρέπει οι επισκέπτες να είναι ντυμένοι σεμνά, γι’ αυτόν τον λόγο απαγορεύονται τα σορτς, οι μπλούζες με τιραντάκια και οι μίνι φούστες.

Μην παραλείψεις να ανέβεις στον θόλο του Αγίου Πέτρου. Είναι κουραστικό (ακόμα και αν επιλέξεις να κάνεις ένα μέρος της διαδρομής με το ασανσέρ) και ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος σε κάποια σημεία που με το ζόρι περνάει κάποιος, όμως αξίζει κάθε κούραση και κόπο. Από την κορυφή θα απολαύσεις μια μοναδική θέα ολόκληρης σχεδόν της Ρώμης!

Τip: H είσοδος στον Άγιο Πέτρο είναι δωρεάν. Έχει όμως κι εδώ τεράστια ουρά αναμονής καθώς σχεδόν όσοι επισκέπτονται τα μουσεία αμέσως μετά έρχονται να δουν τον ναό.  Αν όμως έχεις ήδη κλείσει μια ξενάγηση στα μουσεία και την Καπέλα Σιξτίνα που περιλαμβάνει και την Βασιλική του Αγίου Πέτρου (κάνε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες) τότε περνάς απ’ ευθείας στον ναό παρακάμπτοντας τις ουρές.

 

 

 

ΥΠΟΓΕΙΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Kάτω από την γη το Βατικανό είναι κούφιο και υπάρχει μια δαιδαλώδης πολιτεία γεμάτη διαδρόμους και μυστικά περάσματα. Εκεί, μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπάρχει η νεκρόπολη των παπών. Είναι το μέρος όπου τοποθετούνται οι πάπες μετά τον θάνατο τους. Μπορείς να περιηγηθείς σε αυτόν τον χώρο έχοντας υπ’ όψιν ότι απαγορεύονται αυστηρά οι φωτογραφίες. Ξεχωριστή θέση στην νεκρόπολη καταλαμβάνει ο τάφος του Απόστολου των Εθνών Πέτρου ο οποίος βρίσκεται κάτω ακριβώς από την Αγία Τράπεζα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Ο πιο γρήγορος και απλός τρόπος για να φτάσεις στο Βατικανό είναι να πάρεις την γραμμή Α (πορτοκαλί) του μετρό. Από τον κεντρικό σταθμό του Termini με κατεύθυνση προς Battistini είναι 6 στάσεις μέχρι τον σταθμό Ottaviano S.Pietro. Βολεύει επίσης να κατέβεις και στον σταθμό Cipro που είναι ο αμέσως επόμενος.

 

 

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

Εσύ ακόμα να μπεις στην παρέα;
Κάνε Εγγραφή στο Newsletter
Για να ενημερώνεσαι αμέσως για ό,τι συμβαίνει!
Stay Updated
Μπορείς να ακυρώσεις την εγγραφή σου οποιαδήποτε στιγμή.
close-link