Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ   >  Ταξίδι στην Σόφια, Αξιοθέατα που Πρέπει να Δεις
Ταξίδι στην Σόφια, Αξιοθέατα που Πρέπει να Δεις

H γειτονική μας Σόφια είναι ένας ενδιαφέρων προορισμός από πολλές απόψεις. Αρχικά είναι πολύ κοντά μας, γειτονιά θα έλεγε κανείς. Επίσης το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι μηδαμινό μια και η Ryanair σε ταξιδεύει ως εκεί από 10 ευρώ ενώ για τους Βορειοελλαδίτες είναι ένα ταξίδι λίγων μόνο ωρών με το αυτοκίνητο. Τέλος έχει πολλά αξιοθέατα να δει κάποιος που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι ιστορίες των δυο χωρών μπλέκονται σε πολλά σημεία στην διάρκεια των αιώνων.

Ένα ταξίδι λοιπόν στην Σόφια είναι γρήγορο, οικονομικό, προσφέρεται για μια σύντομη επίσκεψη δυο ή τριών ημερών και τελικά όσα θα δεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τί περιμένεις λοιπόν για να οργανώσεις ένα διήμερο ως εκεί;

 

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ

Η Σόφια δεν είναι μεγάλη έτσι είναι πολύ εύκολο να περπατήσεις το κέντρο της και να δεις άνετα όλα τα αξιοθέατα μέσα σε μία το πολύ δύο μέρες. Οπότε αν έχεις στην διάθεση σου παραπάνω χρόνο μην παραλείψεις να κάνεις κάποια μονοήμερη εκδρομή όπως:

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

 

1. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΙΕΦΣΚΙ

 

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο. Έχει έκταση 3.170 τετραγωνικά μέτρα και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1882 αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1912. Ο άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ήταν Ρώσος πρίγκιπας και ο καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1877-1878, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να ελευθερωθεί η Βουλγαρία από την Οθωμανική κυριαρχία. O ναός έχει δώδεκα καμπάνες κατασκευασμένες όλες στην Μόσχα και με την μεγαλύτερη να ζυγίζει 12 τόνους. Ο Καθεδρικός Ναός του αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι ανακηρύχθηκε μνημείο πολιτισμού στις 12 Σεπτεμβρίου 1924.

Tip: Μην παραλείψεις να επισκεφτείς την Κρύπτη που στεγάζει το Μουσείο Εικονισμάτων, μια από τις μεγαλύτερες συλλογές εικόνων στον κόσμο με έργα από τον 9ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

2. ΡΟΤΟΝΤΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η χριστιανική αυτή εκκλησία του 4ου αιώνα είναι το παλαιότερο κτίριο της Σόφιας και οφείλει το όνομα της στο κυκλικό της σχήμα. Είναι χτισμένη με κόκκινα τούβλα και στο εσωτερικό της έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες με αυτές των 22 προφητών στον θόλο της να ξεχωρίζουν. Κατά την Οθωμανική κυριαρχία η εκκλησία, όπως ήταν συνηθισμένο, μετατράπηκε σε τζαμί. Οι τοιχογραφίες καλύφθηκαν με ασβέστη και ζωγραφίστηκαν από πάνω άλλα μοτίβα. Μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία (1396-1878), η Ροτόντα εγκαταλείφθηκε και παραμελήθηκε.

Το 1915 η Ροτόντα καθαρίστηκε από όλα όσα προστέθηκαν σε αυτήν όταν μετατράπηκε σε τζαμί, ο μιναρές καταστράφηκε, ο εσωτερικός σοβάς καθαρίστηκε και αποκαλύφθηκε ένας μεσαιωνικός πίνακας αποτελούμενος από τρία στρώματα.
Μετά την αποκατάσταση του ναού, άρχισε πάλι να τελείται εκεί η θρησκευτική λατρεία. Έτσι η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου αποτελεί σπουδαίο μνημείο της χριστιανικής τέχνης και μαρτυρεί τη συνέχεια της Εκκλησίας του Χριστού.

3. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ IVAN VAZOV

h-sofia-prin-30-xronia-kai-tora

Είναι το παλαιότερο και πιο αξιόλογο θέατρο της Βουλγαρίας και ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της Σόφιας. Σχεδιάστηκε από διάσημους Βιενέζους αρχιτέκτονες. Χτίστηκε το 1907 και το 1923 το εσωτερικό του καταστράφηκε από φωτιά για να ανακατασκευαστεί έξι χρόνια μετά. Η κεντρική του αίθουσα χωράει 850 θεατές ενώ η πρόσοψη του αποτελείται από έξι άσπρες μαρμάρινες στήλες που απεικονίζουν τον Απόλλωνα και τις Μούσες. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η πρόσοψη “βλέπει” στο πιο παλιό πάρκο της Σόφιας το Gradska gradina.

4. ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ

Η Αγία Σοφία είναι η εκκλησία από την οποία η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας πήρε το όνομα της.  Χτίστηκε το 500 μ.Χ. στην τοποθεσία που βρισκόταν κάποτε ένας αρχαίος ναός. Στην Οθωμανική κατοχή μετατράπηκε σε τζαμί. Στο υπόγειο υπάρχουν οι κατακόμβες οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τις τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Εδώ υπάρχουν επίσης και τα ερείπια άλλων τεσσάρων εκκλησιών οι οποίες προυπήρξαν στον ίδιο χώρο με την Αγία Σοφία.

5. LARGO

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σύνολο τριών κτισμάτων στην καρδιά της Σόφιας φτιαγμένα την δεκαετία του 1950. Το κεντρικό κτίριο ήταν η έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος και σήμερα στεγάζει την Βουλγάρικη Εθνοσυνέλευση. Τα δυο πλαϊνά κτίρια είναι κατασκευασμένα πανομοιότυπα, πρόκειται δηλαδή για “δίδυμα” κτίσματα. Το ένα στεγάζει το πολυκατάστημα Τζουμ στο οποίο λειτουργούν ελάχιστα πια καταστήματα και το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, ενώ στο απέναντι κτίριο στεγάζεται το Sofia Hotel Balkan και το Υπουργείο Παιδείας.

6. ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ SERDICA

Για να περιηγηθείς στο αρχαίο Ρωμαϊκό παρελθόν της Σόφιας θα πρέπει να κάνεις μια βόλτα στην παλιά πόλη Serdica. Όσα ενδιαφέροντα δεις αποκαλύφθηκαν όταν γίνονταν οι εργασίες κατασκευής του μετρό γι’ αυτό και η είσοδος βρίσκεται ακριβώς πλάι από τον ομώνυμο σταθμό του. Η Serdica απλώνεται σε μια έκταση 9.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει 8 δρόμους, μία παλαιοχριστιανική Βασιλική, έξι μεγάλα κτίρια και μία μεσαιωνική εκκλησία.  Σημαντικό αξιοθέατο είναι ο κεντρικός δρόμος της πόλης από την Ρωμαϊκή εποχή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

7. ΑΓΙΑ ΠΕΤΚΑ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)

Η μικρή αυτή εκκλησία βρίσκεται στο πλάι από την είσοδο του μετρό της Serdica και είναι ολόκληρη κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Η θέση αυτή καθώς και το λιτό εσωτερικό της εξηγείται από το γεγονός πως χτίστηκε τον 14ο αιώνα κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα παράθυρο παρά μόνο ένας μικρός φεγγίτης από όπου μπαίνει το φως της μέρας. O εθνικός ήρωας των Βούλγαρων Vasil Levski, λέγεται ότι θάφτηκε εδώ, αφού κρεμάστηκε από τους Οθωμανούς ηγεμόνες. Η Αγία Πέτκα (Παρασκευή) είναι προστάτιδα του Βουλγάρικου λαού γι’ αυτό και οι ντόπιοι της έχουν ιδιαίτερη ευλάβεια.

8. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας ήταν στο παρελθόν  τα Δημόσια Ιαματικά Λουτρά της Σόφιας. Θα πρέπει άλλωστε να γνωρίζεις πως η Σόφια είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της και στο περίπατο σου στην πόλη θα συναντήσεις πολλές. Μάλιστα οι ντόπιοι συνηθίζουν να σταματούν για να πιουν μια γουλιά ή έρχονται και γεμίζουν μπουκάλια.

Το κτίριο σχεδιάστηκε σε Βιενέζικο στυλ και χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα στα εκθέματα περιλαμβάνεται ακόμα και το αυτοκίνητο του τέως βασιλιά της Βουλγαρίας, καθώς και ένα παλιό τραμ στο οποίο μπορείς να ανέβεις και να δεις σε βίντεο τους δρόμους της Σόφιας όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα.

9. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο του 1882 το οποίο στέγαζε το Βασιλικό Ανάκτορο. Σήμερα φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα και συλλογές σύγχρονης Αναγεννησιακής και Μεσαιωνικής ζωγραφικής. Η πρόσοψη του εντυπωσιάζει με την ομορφιά και τον ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικό ρυθμό του. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο με ενδιαφέρουσες συλλογές που σχετίζονται με τα σπιτικά επαγγέλματα και την καθημερινή ζωή των Βουλγάρων ανά τους αιώνες.

10. ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΙΤΟΣΑ

Είναι ένας μεγάλος σε μήκος πεζόδρομος στην καρδιά της Σόφιας γεμάτος από καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και κόσμο. Επιβάλλεται θα έλεγα μια ή και περισσότερες βόλτες σε αυτόν τον γεμάτο ζωή δρόμο που ξεχειλίζει από μουσικές και κάθε είδους δρώμενα. Εκτός από όλων των ειδών τα μαγαζίά για τα ψώνια και την διασκέδαση σου, εδώ θα βρεις και αρκετά ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Aν θέλεις να απολαύσεις την νυχτερινή Σόφια σε ένα μαγευτικό tour με δείπνο και μαζί μια φολκλόρ παράσταση τότε ρίξε μια ματιά εδώ.

 

11. ΠΑΡΚΟ BORISOVA GRADINA

Είναι το μεγαλύτερο και πιο παλιό πάρκο της Σόφιας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1884 και πήρε το όνομα του από τον Βούλγαρο Τσάρο Μπόρις Γ’. Είναι τεράστιο σε έκταση και έχει βλάστηση που θυμίζει περισσότερο δάσος παρά πάρκο. Υπάρχει μια μεγάλη λίμνη όπου μπορείς να κάνεις βαρκάδα το καλοκαίρι ενώ τον χειμώνα γίνεται παγοδρόμιο. Παράλληλα υπάρχουν εγκαταστάσεις για τένις, πινγκ-πόνγκ, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κι ένα σωρό άλλα που το κάνουν αγαπημένο προορισμό των κατοίκων σε κάθε ευκαιρία. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα το πάρκο γεμίζει ασφυκτικά.

12. ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΟΓΙΑΝΑ

Περιλαμβάνεται στη λίστα των μνημείων της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από το 1979, χάρη στις 90 τοιχογραφίες, από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μεσαιωινικής βουλγαρικής τέχνης. Αποτελείται από τρία κτίρια, χτισμένα το καθένα σε διαφορετική χρονική περίοδο. Βρίσκεται λίγο έξω από την Σόφια στους πρόποδες του όρους Βίτοσα και στην ομώνυμη συνοικία Μπογιάνα. Στην είσοδο μπορείς να βγάλεις εισιτήριο που να περιλαμβάνει εκτός από την επίσκεψη στην εκκλησία και επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το οποίο απέχει από την εκκλησία περίπου δύο χιλιόμετρα.

13. ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Υπήρξε η κατοικία του τελευταίου ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος Τόντορ Ζίβκοφ και είναι ένα από τα μουσεία που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες. Περιλαμβάνει πάνω από 600.000 εκθέματα. Στο μουσείο μπορείς να δείς ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν από τους Βούλγαρους αρχαιολόγους ενώ στην αίθουσα Θράκη υπάρχουν εκθέματα τα οποία δείχνουν την ακμή του Βασιλείου των Οδρυσών, με διάφορα είδη θρακικού οπλισμού καθώς επίσης και μαρμάρινες στήλες με Ελληνικά κείμενα.

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ & ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Το αεροδρόμιο της Σόφιας απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βουλγαρίας. Υπάρχουν δύο terminal τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με το shuttle bus του αεροδρομίου και η μεταφορά είναι δωρεάν.

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Η  σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη γίνεται με τις γραμμές 84 και 384 του λεωφορείου, όμως δεν το συνιστώ καθώς το μετρό είναι πού πιο γρήγορο μέσον μεταφοράς και τα ταξί είναι επίσης είναι πολύ φτηνά.

 

ΜΕΤΡΟ

Το μετρό είναι ένας άνετος τρόπος μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο. Το εισιτήριο στοιχίζει 1,6 λέβα (0,80 €) και η απόσταση είναι δώδεκα στάσεις μέχρι το κέντρο (στάση Serdica). Μπορείς ακόμα να βγάλεις ημερήσιο εισιτήριο με απεριόριστες διαδρομές με κόστος 4 λέβα.

 

TAΞΙ

Τα ταξί στην Βουλγαρία είναι πολύ φτηνά αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα επίσημα ταξί της Οktaxi.

Mπορείς όμως να καλέσεις και ένα ταξί της Taxi2Airport από εδώ.  Το κόστος είναι το ίδιο με τα άλλα ταξί και έχεις επιπλέον το πλεονέκτημα, πως εφ’ όσον έχεις κλείσει online την μεταφορά σου, ο οδηγός θα περιμένει να σε παραλάβει στην αίθουσα αφίξεων. Έτσι δεν θα αγχωθείς για τίποτα και θα μεταφερθείς γρήγορα και απλά στον προορισμό σου.

 

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment