Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Ταξίδι στην Μάλτα: Αξιοθέατα στην Χώρα των Ιπποτών
Ταξίδι στην Μάλτα, Αξιοθέατα στην χώρα των Ιπποτών

Μάλτα, η μικροσκοπική αλλά πανέμορφη νησιωτική χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στην Σικελία και την Αφρική. Έχοντας επηρεαστεί στο πέρασμα των αιώνων από διαφορετικούς πολιτισμούς προσφέρει στον επισκέπτη αξιοθέατα με αύρα από μεσαίωνα, ιππότες και πριγκίπισσες. Παράλληλα είναι ένας πολύ προσιτός προορισμός καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα (περίπου 1,5 ώρα με το αεροπλάνο) και μπορείς να βρεις αεροπορικά εισιτήρια σε χαμηλή τιμή.

ΜΑΛΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

H Μάλτα κατοικήθηκε πρώτη φορά γύρω στο 5900 π.Χ. και ουσιαστικά αποτελείται από ένα σύμπλεγμα επτά νησιών. Σήμερα κατοικούνται μόνο τρία από αυτά, η Μάλτα, το Γκόζο και το Κομίνο. Στην διάρκεια της ιστορίας της κατακτήθηκε από έντεκα διαφορετικούς λαούς με πρώτους τους Φοίνικες και τελευταίους τους Βρετανούς οι οποίοι έμειναν στο νησί για περίπου 150 χρόνια μέχρι το 1964. Η πλήρης ανεξαρτησία της Μάλτας έγινε το 1974 (Δημοκρατία της Μάλτας).

Η επίσημη γλώσσα είναι τα Μαλτέζικα και τα αγγλικά, (τα σχολεία στην Μάλτα είναι δίγλωσσα), έτσι οπουδήποτε και να βρεθείς δεν θα έχεις πρόβλημα στην επικοινωνία με τους κατοίκους. Από το 2004 αποτελεί το μικρότερο σε έκταση μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης έχοντας πληθυσμό περίπου 493.000 κατοίκους.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΑΛΤΑ

 

Ο καιρός στην Μάλτα είναι καλός τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Αυτό το γεγονός την κάνει ιδανική για να την εξερευνήσεις, να απολαύσεις βόλτες στα στενά της σοκάκια αλλά και εκδρομές στα άλλα δύο νησιά το Γκόζο και το Κομίνο. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να πλήξεις καθώς όσα έχεις να δεις είναι εκτός από πολλά και άκρως ενδιαφέροντα.

Έχοντας σαφείς επιρροές από πολλούς πολιτισμούς θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις πανέμορφα ξύλινα κλειστά μπαλκόνια, μια αρχιτεκτονική συνήθεια που ήρθε από την μεριά των Αράβων και τα οποία πραγματικά λάτρεψα. Επίσης εδώ θα δεις τους εγγλέζικους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και θα παρατηρήσεις πως οδηγούν στα αριστερά και τα δύο κατάλοιπα από τους Άγγλους.

Ακόμα και η γλώσσα τους, τα Μαλτέζικα, επηρεασμένα από τους λαούς που πέρασαν, είναι μια μίξη γλωσσών. Οι Μαλτέζοι το πρωί θα σου πουν bonġu από το Γαλλικό bonjour, θα σε χαιρετήσουν λέγοντας hi στα αγγλικά και θα σε αποχαιρετήσουν λέγοντας ciao στα ιταλικά.

 

 

 

ΒΑΛΕΤΑ

H Βαλέτα είναι η πρωτεύουσα της Μάλτας και μαζί με το Λεουβάρντεν της Ολλανδίας μοιράστηκε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2018. Χτίστηκε το 1565 και πήρε το όνομα της από τον μάγιστρο Jean de Valette. Είναι μια πόλη μαγική. Ένα “ανοιχτό” μουσείο που δεν θα χορταίνεις να περιδιαβαίνεις στα στενά του δρομάκια, να χαζεύεις τα πολύχρωμα μικρά μπαλκόνια της και τα μπαροκ κτίρια. Ειδικά τις νύχτες η Βαλέτα φωτισμένη μεταμορφώνεται σε ένα παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστούν πριγκίπισσες και ιππότες.

Είναι σίγουρο πως δεν θα χορταίνεις να κάνεις βόλτες στους δρόμους της, στα στενά σοκάκια που στο βάθος τους προβάλλει πάντα ένα κομμάτι θάλασσας και πως θα απολαύσεις κάθε λεπτό που θα περάσεις σ’ αυτό το μαγικό νησί.

ΚΗΠΟΙ ΑΝΩ ΜΠΑΡΑΚΑ

Οι κήποι χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα όταν δημιουργήθηκαν σαν ιδιωτικοί κήποι των ιπποτών και βρίσκονται πολύ κοντά στο επιβλητικό κτίριο Auberge de Castille (Ξενώνας της Καστίλλης, τον οποίο είχε κατασκευάσει το Τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη όταν έχτισε την Βαλέτα).

Στους κήπους Άνω Μπαράκα θα δεις αρκετά σπάνια λουλούδια και όμορφα συντριβάνια αλλά κυρίως από εδώ ψηλά θα έχεις μια μοναδική θέα στο Μεγάλο Λιμάνι και τις τρεις ιστορικές πόλεις που βρίσκονται ακριβώς απέναντι. Ιδανικά φρόντισε να βρεθείς εδώ την ώρα του δειλινού.

ΣΥΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Ο Συν-Καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννου στην Βαλέτα δεν θα σε εντυπωσιάσει εξωτερικά. Εσωτερικά όμως είναι εκπληκτικός! Σχεδιάστηκε από τον Girolamo Cassar και χτίστηκε το 1577. Ολόκληρο το πάτωμα καλύπτεται από 400 τάφους ιπποτών. Οι ταπετσαρίες σχεδιασμένες από τον Ρούμπενς, οι εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα αγάλματα και ειδικά το αριστούργημα του Καραβάτζιο “Ο Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη” ζωγραφισμένος το 1608 θα σε εντυπωσιάσουν. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους μπαρόκ καθεδρικούς ναούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

GRAND MASTER’S PALACE

To Παλάτι του Μεγάλου μαγίστρου είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζουν την Μάλτα. Το αρχικό παλάτι χτίστηκε το 1571 από  τον μεγάλο μάγιστρο Grandmaster Jean Parisot de la Valette και αποτελούσε την έδρα του. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αίθουσα με τις πανοπλίες και τα όπλα των ιπποτών όπου υπάρχει και η προσωπική πανοπλία του Μεγάλου Μαγίστρου La Valette. Σήμερα εδώ στεγάζεται η Βουλή και το γραφείο του Προέδρου Δημοκρατίας της Μάλτας.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μάλτας στην Βαλέτα είναι ένα μπαρόκ οικοδόμημα του 16ου αιώνα και φιλοξενεί προϊστορικά αντικείμενα, όπλα και γλυπτά. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία αντικειμένων από τις προϊστορικές περιόδους των νησιών, ξεκινώντας από την πρώτη άφιξη του ανθρώπου το 5200 π.Χ., μέχρι το 2500 π.Χ.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Ιανουάριος – Φεβρουάριος Δευτέρα – Κυριακή 09:00 π.μ.– 05:00 μ.μ.
Μάρτιος – Δεκέμβριος Δευτέρα – Κυριακή 09:00 π.μ.– 06:00 μ.μ.

CASA ROCCA PICCOLA

Η Casa Rocca Piccola είναι παλάτι του 16ου αιώνα το οποίο ξεχωρίζει για το ύφος και την αρχιτεκτονική του. Είναι ιδιοκτησία ευγενών της Μάλτας με περισσότερα από 50 δωμάτια. Το αρχοντικό κατοικείται ακόμα και σήμερα από τους ιδιοκτήτες με μόνο ένα μέρος του να εκτίθεται στο κοινό.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα – Σάββατο 10:00 π.μ.– 05:00 μ.μ.
Κυριακή Κλειστά

HAGAR QIM TEMPLES

Οι προιστορικοί ναοί Ħaġar Qim βρίσκονται κοντά στην πόλη Qrendi (Κρέντι) και χρονολογούνται από το 3200 π.Χ . Ο κύριος ναός βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, προσφέροντας απέραντη θέα στη θάλασσα, ενώ υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος μεγαλιθικός ναός στη βάση του λόφου.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα – Κυριακή 9:00 π.μ.– 05:00 μ.μ.

ΜΕΝΤΙΝΑ Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΟΛΗ

Η Μεντίνα (ή Μντίνα) ήταν, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τον μεσαίωνα, η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας και την ονομάζουν επίσης “Σιωπηλή Πόλη”. Είναι μια καστρούπολη, στην οποία όπου και να γυρίσεις το βλέμμα θα δεις πανέμορφα αρχοντικά σπίτια. Τα αυτοκίνητα, εκτός από αυτά των ελάχιστων κατοίκων (περίπου 250), δεν επιτρέπονται οπότε μπαίνοντας από την μεγάλη πύλη και περπατώντας λίγα μέτρα θα καταλάβεις τον λόγο που την ονομάζουν “Σιωπηλή Πόλη”.

Είναι πραγματικά μια απόλαυση των αισθήσεων ένας περίπατος στην Μντίνα. Κάθε της δρομάκι κρύβει και μια διαφορετική ομορφιά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιλέχθηκε σαν σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας “Games of Thrones”. Εντυπωσιακός ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο κέντρο της πόλης με τους εξαιρετικούς πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Matthias Pretti.

ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Μντίνα, (πας με τα πόδια) είναι το Ραμπάτ που στα Αραβικά σημαίνει προάστιο. Εκεί υπάρχει η εκκλησία του 17ου αιώνα αφιερωμένη στον Άγιο Παύλο η οποία είναι χτισμένη δίπλα στην σπηλιά που βρήκε καταφύγιο ο άγιος μετά το ναυάγιο στις ακτές της Μάλτας το 60 μ.Χ. και οι κατακόμβες.

Οι κατακόμβες είναι ένα συγκρότημα υπόγειων ρωμαϊκών νεκροταφείων που χρησιμοποιούνταν μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Βρίσκονται σε αυτό το σημείο, το οποίο ήταν τα προάστια της παλιάς ρωμαϊκής πρωτεύουσας Mdina, δεδομένου ότι ο ρωμαϊκός νόμος απαγόρευε ταφές μέσα στην πόλη. Αν δεν είσαι κλειστοφοβικός είναι πολύ ενδιαφέρουσα μια περιπλάνηση σε αυτές.

Βγαίνοντας και με το ίδιο εισιτήριο θα περάσεις στον επάνω όροφο που είναι το Μουσείο Wignacourt στο οποίο στεγάζονταν οι κάτοικοι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και πήρε το όνομά του από τον Μεγάλο Διδάσκαλο Alof de Wignacourt, ο οποίος κυβέρνησε τις Μαλτέζικες Νήσους μεταξύ 1601 και 1622.

OI ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Τις τρεις παλιές πόλεις Senglea, Cospicua και Birgu τις βλέπεις από την θάλασσα κάνοντας τον γύρο του Μεγάλου λιμανιού με τις μικρές γραφικές γόνδολες ή με τα καΐκια. Είναι παλαιότερες από την Βαλέτα και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Σημαντικά αξιοθέατα είναι οι κήποι Gardjola, η Βασιλική Senglea, η Βασιλική του Αγίου Μιχαήλ, το Ναυτικό Μουσείο, η μαρίνα Vittoriosa και το Φρούριο Sant Angelo.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΑΛΤΑ

GOZO

Ανάλογα με τις μέρες που έχεις στην διάθεση σου προτείνω να πας οπωσδήποτε στο Γκόζο. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο νησί με σημαντικά αξιοθέατα. Θεωρείται το νησί όπου η Καλυψώ κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα. Μπαρόκ εκκλησίες και παλιές πέτρινες αγροικίες σκαρφαλώνουν στην ύπαιθρο. Το άγριο τοπίο και η εκπληκτική ακτογραμμή του Gozo περιμένουν να τα εξερευνήσεις και αν βρεθείς εκεί καλοκαίρι τότε σε περιμένουν μερικές από τις καλύτερες τοποθεσίες κατάδυσης της Μεσογείου.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΚΟΖΟ

Για να πας στο Γκόζο θα πρέπει να φτάσεις με το λεωφορείο στην Cirkewwa (1 ώρα περίπου απόσταση) η οποία βρίσκεται στα βόρεια της Μάλτας και από όπου θα πάρεις το φέρυ ( έχει κάθε 45 περίπου λεπτά) ενώ η απόσταση μέχρι απέναντι το Γκόζο είναι περίπου μισή ώρα. Το εισιτήριο έχει 4,75 € και πληρώνεις μόνο στην επιστροφή.

Αν βρεθείς εκεί μόνο για μια μέρα τότε ο καλύτερος τρόπος για να δεις τα αξιοθέατα του Gozo είναι ένα Hop On – Hop Off λεωφορείο. Το παίρνεις από το λιμάνι, σε ξεναγεί σε όλα τα σημαντικά σημεία του νησιού ενώ αν θέλεις μπορείς να κατέβεις και να συνεχίσεις με το επόμενο. Στην επιστροφή σε πηγαίνει ξανά στο λιμάνι για την αναχώρηση σου. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ.

ΒΑΡΚΑΔΑ ΜΕ ΓΟΝΔΟΛΑ

Θα ήταν παράλειψη να μην κάνεις μια βαρκάδα στο Μεγάλο Λιμάνι με κάποια από τις μικρές πανέμορφες βάρκες-γόνδολες. Μπορείς να επιβιβαστείς σε μια από αυτές από το Birgu και να περάσεις στην Βαλέτα ή αντίθετα από το

Μεγάλο Λιμάνι προς τις Τρεις Πόλεις. Θα έχεις την ευκαιρία έτσι να απολαύσεις μια μοναδική άποψη της Βαλέτας και των Τριών Πόλεων μέσα από την θάλασσα. Το εισιτήριο με το ταχύπλοο είναι 1,5 € ενώ με την γόνδολα 2€. Έχε πάντως υπ’ όψιν πως για να ξεκινήσει η γόνδολα θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί 4 άτομα.

ΨΩΝΙΑ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ

Αν σου αρέσουν τα αντικείμενα από γυαλί και θέλεις παράλληλα να παρακολουθήσεις πώς φτιάχνονται, τότε θα πρέπει να πας στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Ta’ Qali (κοντά στην Μντίνα). Έχει φοβερό ενδιαφέρον να δεις από την αρχή μέχρι το τέλος πως επεξεργάζονται το γυαλί και πώς καταλήγει ένα μικρό κομψοτέχνημα που εμείς θα αγοράσουμε για το σπίτι ή για δώρο.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ιανουάριος – Μάιος Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 π.μ.– 04:30μ.μ.
Ιανουάριος – Μάιος Σάββατο 09:00 π.μ.– 03:00μ.μ.
Ιούνιος – Δεκέμβριος Δευτέρα – Παρασκευή 08:30 π.μ.– 05:00μ.μ.
Ιούνιος – Δεκέμβριος Σάββατο 09:00 π.μ.– 03:00μ.μ.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ MARSAXLOKK

Το Marsaxlokk είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μάλτας. Είναι το καλύτερο μέρος για να δεις τα πολύχρωμα, παραδοσιακά μαλτέζικα αλιευτικά σκάφη, τα Luzzu, τα οποία είναι βαμμένα σε αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε και έχουν το μάτι του Όσιρι ζωγραφισμένο στην πρύμνη τους. Αν βρεθείς εκεί Κυριακή τότε θα έχεις την ευκαιρία να δεις και το παζάρι ψαριών καθώς η αγορά γεμίζει με ψάρια όλων των ειδών. Το χωριό έχει πολύ καλά εστιατόρια για να φας φρέσκο ψάρι.

Το Marsaxlokk βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο (15 λεπτά με το λεωφορείο), οπότε εμείς συνδυάσαμε να το δούμε την τελευταία ημέρα που φεύγαμε. Το μόνο αρνητικό ήταν πως έσερνα μαζί και την βαλίτσα, όμως ανακαλύψαμε πως υπάρχει ένα τουριστικό γραφείο στην άκρη του λιμανιού όπου μπορείς να αφήσεις την αποσκευή σου όσο θα κάνεις βόλτα στο Μάρσασλοκ.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΣ

Στην Μάλτα θα βρεις πολλά εστιατόρια, πιτσαρίες και μπαρ που καλύπτουν όλες τις επιθυμίες. Από την Βαλέτα μέχρι το St.Julian όπου και αν βρεθείς οι επιλογές είναι πολλές. Θα σου προτείνω αυτά που εγώ δοκίμασα και ήταν εξαιρετικά.

MUZA RESTAURANT

Βρίσκεται μέσα στον χώρο ενός μουσείου στην Βαλέτα και εκτός από την αίθουσα του εστιατορίου στο εσωτερικό, έχει τραπέζια, εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέπει, και έξω στην κλειστή αυλή. Αν σου αρέσει το κουνέλι, το οποίο είναι και το εθνικό φαγητό των Μαλτέζων, τότε εδώ θα απολαύσεις την καλύτερη εκδοχή του. Δοκίμασε επίσης σπαγγέτι με θαλασσινά και ντόπιο κρασί.

KING’S OWN RESTAURANT

Είναι ένα εστιατόριο βραβευμένο για τις σπεσιαλιτέ του οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά στην παραδοσιακή Μαλτέζικη κουζίνα. Εδώ είναι σίγουρο πως θα φας καλά και θα απολαύσεις την κάθε μπουκιά. Φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και γενικά τους ψαρομεζέδες του.

CAFFE CORDINA

Το caffe Cordina λειτούργησε πρώτη φορά το 1837 σαν ζαχαροπλαστείο. Ανήκει στην οικογένεια του Cesare Cordina και βρίσκεται σε ένα όμορφο, ιστορικό κτίριο με ένα εντυπωσιακό εσωτερικό. Παράγει χειροποίητα, παραδοσιακά γλυκά και αρτοσκευάσματα  και έχει μια σειρά από γκουρμέ προϊόντα. Αξίζει μια στάση για έναν εσπρέσο που θα τον συνοδεύσεις με ένα pastizzi (κάτι σαν την δική μας τυρόπιτα) για τα οποία το caffe Cordina φημίζεται.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Καθώς η Μάλτα βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό δεν θα μπορούσε να υστερεί σε καταλύματα. Οι επιλογές και εδώ είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Εκτός όμως από τις δικές μου προτάσεις μπορείς παράλληλα να ρίξεις μια ματιά και εδώ.

  • Osborne Hotel: Απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη και από την πισίνα στον τελευταίο όροφο θα απολαύσεις μοναδική θέα.
  • Azur Hotel by ST Hotels: Βρίσκεται στην Gzira και η πρόσβαση σε κάθε σημείο του νησιού από εκεί είναι πανεύκολη καθώς από τον δρόμο περνούν σχεδόν όλα τα λεωφορεία
  • Marina Hotel Corinthia Beach Resort Malta: Αν σου αρέσει η νυχτερινή ζωή τότε το Saint Julian είναι το σημείο στο οποίο θα αναζητήσεις κατάλυμα. Το ξενοδοχείο Marina Corinthia Beach προσφέρει πανοραμική θέα, εσωτερική θερμαινόμενη και εξωτερική πισίνα.

ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

To αεροδρόμιο της Μάλτας απέχει περίπου 45 λεπτά από οποιοδήποτε σημείο του νησιού και η διαδρομή καλύπτεται με λεωφορείο ή ταξί.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Ανάλογα με τον προορισμό θα πρέπει να πάρεις ένα από τα λεωφορεία του αεροδρομίου X1, X2, X3 και Χ4. Το κόστος είναι όσο και ενός απλού εισιτηρίου (1,5 €). Η είσοδος στο λεωφορείο γίνεται αποκλειστικά από την μπροστινή πόρτα και τα εισιτήρια τα προμηθεύεσαι από τον οδηγό. Θα πρέπει πάντως να προσπαθείς να έχεις ψιλά γιατί μας συνέβει να έχουμε εικοσάευρο και ο οδηγός να αρνηθεί να το χαλάσει.

ΤΑΞΙ

Η μετακίνηση κοστίζει περίπου 20 -25€ ανάλογα με τον προορισμό. Είναι καλύτερα να πεις στον οδηγό από πριν πού πας και να έχεις συμφωνήσει το κόστος.

WELCOME PIC-UPS

Είναι η υπηρεσία που απλουστεύει την μετακίνηση σου από και προς το αεροδρόμιο. Με ένα τηλεφώνημα ο οδηγός θα σε περιμένει στις αφίξεις του αεροδρομίου, θα σε βοηθήσει με τις αποσκευές σου και θα σε μεταφέρει όπου του πεις. Το κόστος είναι περίπου όσο και όσο ενός κανονικού ταξί. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.

 

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment