Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Ταξίδι στην Κόρδοβα, Αξιοθέατα που Πρέπει να Δεις
()Φτάσαμε στην Κόρδοβα νωρίς το απόγευμα και αφού τακτοποιηθήκαμε γρήγορα στο ξενοδοχείο το οποίο βρισκόταν στο κέντρο της παλιάς πόλης, βγήκαμε για μια πρώτη “αναγνωριστική” βόλτα. Ο ήλιος χαμήλωνε για να δύσει και έλουζε την πόλη μέσα σε ένα χρυσαφένιο φως! Πάνω στην Ρωμαϊκή γέφυρα κόσμος πολύς έκανε βόλτα, ενώ τα νερά του Γουαδαλκιβίρ είχαν πάρει ένα χρυσό πορτοκαλί χρώμα. Αυτήν την εικόνα δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Εκείνο το ζεστό φθινοπωρινό απόγευμα η Κόρδοβα μπήκε στην καρδιά μου και την κατέκτησε.

ΚΟΡΔΟΒΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κόρδοβα, χιλιάδες χρόνια πριν, υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη του τότε γνωστού κόσμου έχοντας πληθυσμό 500.000 κατοίκους. Εδώ θα δεις να “παντρεύεται” μοναδικά το Ισλαμικό με το Χριστιανικό στοιχείο με κορυφαίο παράδειγμα την Mezquita (Μεθκίτα).Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 169 π.Χ. και από εκείνη την εποχή σώζεται μέχρι σήμερα η Ρωμαϊκή γέφυρα η οποία έχει υποστεί, όπως είναι φυσικό, πολλές αναγκαίες ανακατασκευές στο πέρασμα των χρόνων. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατελήφθη από τους Άραβες Μαυριτανούς και υπήρξε πρωτεύουσα του Χαλιφάτου της Κόρδοβας. Τον 13ο αιώνα πέρασε πάλι στα χέρια των Χριστιανών όμως είχε ήδη αρχίσει να χάνει το μεγαλείο της παλιάς της δόξας.

 

 

 

 

ΚΟΡΔΟΒΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Κόρδοβα διατηρεί έντονα το Αραβικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική της και τα περισσότερα από τα αξιοθέατα θα τα δεις εύκολα περπατώντας στο ιστορικό της κέντρο. Είναι μια πόλη γεμάτη από σημαντικά μέρη και μνημεία με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον τα οποία αξίζει να επισκεφτείς.

MEZQUITA (ΜΕΘΚΙΤΑ)

 

Είναι το πιο σημαντικό από τα αξιοθέατα της Κόρδοβα και μαζί με την Αλάμπρα της Γρανάδας αποτελούν τα κορυφαία Μαυριτανικά μνημεία σε ολόκληρη την Ανδαλουσία. Μεταξύ του 987 και του 1236, η Mezquita ήταν ένα από τα πιο σπουδαία και σημαντικότερα τζαμιά στο Ισλαμικό βασίλειο, αλλά όταν την πόλη ανακατέλαβαν οι χριστιανοί, το κτίριο μετατράπηκε σε εκκλησία.

Το 1984 καταχωρήθηκε σαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μια δεκαετία αργότερα ο χαρακτηρισμός αυτός επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της Κόρδοβα.

Η Mezquita είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα απαράμιλλης ομορφιάς, ένα κράμα πολιτισμών το οποίο πραγματικά εντυπωσιάζει. Ενημερώσου και από το επίσημο site για το ωράριο καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν πιθανές αλλαγές.ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα – Σάββατο 10:00 π.μ.– 07:00 μ.μ.
Κυριακή 08:30 π.μ –11:30 π.μ. & 03:30 μ.μ. – 07:00 μ.μ.

Για να αποφύγεις την ταλαιπωρία της αναμονής μπορείς να βγάλεις από εδώ τα εισιτήρια σου μαζί με μια ξενάγηση στον χώρο.

ALCÁZAR DE LOS REYES CRISTIANOS

Το Αλκαζάρ των Χριστιανών Μοναρχών είναι ένα παλάτι του 1300 με γοτθικούς πύργους, ρωμαϊκά ψηφιδωτά, υπέροχους κήπους και πανοραμική θέα στην πόλη της Κόρδοβας. Στα τέλη του 10ου αιώνα όταν το Ισλαμικό βασίλειο κυριαρχούσε και η Κόρδοβα ήταν από τις μεγαλύτερες πνευματικά πόλεις του κόσμου,στο Alcazar φιλοξενήθηκε η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εκείνης της εποχής. 

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη – Παρασκευή 08:15 π.μ. ‐ 20:00 μ.μ
Σάββατο 09:30 π.μ. ‐ 18:00 μ.μ.
Κυριακή 08:15 π.μ. ‐ 14:45 μ.μ.

Απέφυγε την αναμονή και την ουρά στην έκδοση των εισιτηρίων και απόλαυσε μια ιδιωτική ξενάγηση κλείνοντας από εδώ τα εισιτήρια σου.

ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

Photo Credits

Στην Παλαιά Εβραϊκή Συνοικία, μια πολύ γοητευτική περιοχή με ατμοσφαιρικά πανέμορφα στενά δρομάκια, υπάρχει ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της Κόρδοβα, η Συναγωγή. Είναι μία από τις τρεις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές συναγωγές σε ολόκληρη την Ισπανία. Χρονολογείται από το 1315 και είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής Mudejar. Μετά τον διωγμό των Εβραίων από την Ανδαλουσία το 1492, η συναγωγή χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο για τη θεραπεία των θυμάτων της λύσσας.ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Τρίτη – Κυριακή 09:00 π.μ.– 03:30 μ.μ.
Δευτέρα Κλειστά

Κλείσε μια ξενάγηση μιας ώρας στα στενά δρομάκια της Εβραϊκής συνοικίας και την Συναγωγή από εδώ.

PUENTE ROMANO (ΡΩΜΑΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ)

Η περίφημη Ρωμαϊκή Γέφυρα στην Κόρδοβα, ή Puente Romano, χρονολογείται από τον 1o αιώνα π.Χ. Χτίστηκε ξανά τον 10ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Μαυριτανικής κατοχής της πόλης. Κάτω από αυτή την γέφυρα κυλάνε τα ήρεμα νερά του Γουαδαλκιβίρ. Υποστηρίζεται από 17 πέτρινες καμάρες, εκ των οποίων μόνο δύο υπήρχαν εξ αρχής. Στα μισά της γέφυρας και δίπλα στο άγαλμα του Αγίου Ραφαήλ το οποίο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις μια μοναδική θέα της Κόρδοβα και της καταπράσινης υπαίθρου που την περιβάλλει.

ΠΥΛΗ PUERTA DEL PUENTE

 

Η Πύλη Puerta del Puente βρίσκεται στην αρχή της Ρωμαϊκής γέφυρας προς την πλευρά του ιστορικού κέντρου. Αρχικά αποτελούσε μέρος των τειχών της πόλης αλλά από τον καιρό που την Κόρδοβα κατέλαβαν οι χριστιανοί έγινε πύλη, γνωστή ως Πύλη Algeciras, από την οποία ξεκινούσε ο δρόμος που οδηγούσε νότια. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1572 με σκοπό η Κόρδοβα να έχει μια από τις μεγαλύτερες εισόδους στη νότια Ισπανία. Ξαναχτίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων και σήμερα στέκεται εκεί για να καλωσορίσει όσους επισκέπτονται την Ρωμαϊκή γέφυρα.

TORRE DE CALAHORRA (ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΛΑΟΡΑ)

Ο πύργος Torre de Calahorra χρονολογείται από τα τέλη του 1100 και κατασκευάστηκε με σκοπό να προστατεύσει την Puente Romano – μία από τις κύριες εισόδους της πόλης – από τους εκάστοτε εισβολείς. Αρχικά αποτελούνταν από δύο πύργους χωρισμένους με μια σιδερένια πύλη, αλλά στα τέλη του 1300 ένας τρίτος, κυλινδρικός πύργος προστέθηκε από τον Henry II της Καστίλλης για να προστατεύσει καλύτερα τη γέφυρα από μια επίθεση. Σήμερα φιλοξενεί ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον μουσείο και από το πιο ψηλό του σημείο θα απολαύσεις μια πανοραμική θέα της Ρωμαικής γέφυρας και ολόκληρης της Κόρδοβα.ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Μάιος – Σεπτέμβριος 10.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. & 04.30 μ.μ. – 08.30 μ.μ.
Οκτώβριος – Απρίλιος 10.00 π.μ. – 06.00 μ.μ.

PATIO DE LOS NARANJOS (ΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΡΑΤΖΙΩΝ)

Είναι κλειστή αυλή (αίθριο) έξω ακριβώς από την Μεθκίτα. Για όσα χρόνια αυτή ήταν μουσουλμανικό τζαμί ήταν ο χώρος όπου τελούνταν οι παραδοσιακές μουσουλμανικές λειτουργίες και ο καθαρισμός των μουσουλμάνων πριν την προσευχή. Κάτω από τις πορτοκαλιές υπάρχει μεγάλη δεξαμενή που εξασφάλιζε το απαραίτητο νερό για το πλύσιμο των πιστών. Τον 13ο αιώνα φυτεύτηκε με φοίνικες και από τον 15ο αιώνα γνωρίζουμε πως ο χώρος φυτεύτηκε και με πορτοκαλιές.

PALACIO DE VIANA

Η Κόρδοβα φημίζεται για τις κλειστές της αυλές, τα patios, όπως ονομάζονται. Μάλιστα μια φορά τον χρόνο κατά την διάρκεια του patio festival επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ελεύθερα όλα τα patios της πόλης. Υπάρχει όμως το palacio de Viana το οποίο έχει 12 κατάφυτες πανέμορφες αυλές-αίθρια και το οποίο είναι επισκέψιμο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη – Σάββατο 10.00 π.μ. – 07.00 μ.μ.
Κυριακή 10.00 π.μ. – 03.00 μ.μ.

Μπορείς να κλείσεις μια ξενάγηση διάρκειας 2 ωρών για να επισκεφτείς τα patios της Κόρδοβας από εδώ.

ΠΛΑΤΕΙΑ DE LA CORREDERA

Αυτή η μεγάλη πλατεία του 17ου αιώνα έχει δει τα πάντα, από δημόσιες εκτελέσεις μέχρι και ταυρομαχίες μιας και χρησιμοποιήθηκε ακόμα και σαν αρένα ταυρομαχιών. Είναι ορθογώνια με αψιδωτές στοές και σχεδιασμένη σύμφωνα με το στιλ των παλιών πλατειών της Ανδαλουσίας. Εκτός από μια πολυσύχναστη αγορά στην οποία πωλούνται κάθε είδους φρέσκα προιόντα εδώ θα βρεις και πολλά μπαρ και καφέ.

TEMPLO ROMANO (ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΝΑΟΣ)

Το Templo Romano είναι ο μοναδικός Ρωμαϊκός ναός στην Κόρδοβα και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αρχικά ήταν ανυψωμένος σε βάθρο και είχε έξι Κορινθιακούς κίονες στην είσοδό του, ενώ μπροστά του βρισκόταν ο βωμός. Μερικά από τα αρχικά κομμάτια του ναού εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα τον δεις δίπλα από το Δημαρχείο στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα.

CABALLERIZAS REALES

Το 1570 ο Φελίπε ΙΙ ορμώμενος από την μεγάλη του αγάπη για τα άλογα θέλησε να δημιουργήσει μια καθαρόαιμη ισπανική φυλή αλόγων. Έτσι έδωσε εντολή να χτιστούν οι βασιλικοί στάβλοι στην τοποθεσία του Alcázar. Το κέντρο εξακολουθεί και σήμερα να εκπαιδεύει άλογα και ιππείς και μπορείς να παρακολουθήσεις είτε μια προπόνηση από Τρίτη έως Κυριακή (από τις 11 πμ το πρωί) ή μια παράσταση διάρκειας μιας ώρας που συνδυάζει εντυπωσιακά τις ικανότητες αλόγου και αναβάτη και συνοδεύεται από μουσική φλαμένκο και χορό.

BANOS DEL ALCAZAR CALIFAL

Ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1903 και τα έφερε οριστικά στο φως μια ομάδα ιστορικών της Κόρδοβα μεταξύ του 1961-1964. Η κατασκευή τους διατάχθηκε τον 10ο αιώνα από τον Caliph Al-Hakam II για την αποκλειστική απόλαυση του μονάρχη και του χαρεμιού του. Τα λουτρά del Califal είναι χτισμένα όπως και τα Ρωμαϊκά και έχουν θολωτούς χώρους φωτισμένους από φεγγίτες σε σχήμα αστεριού.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα – Σάββατο 08:15 π.μ. – 07:30 μ.μ.
Κυριακή 08:15 π.μ. – 02:30 μ.μ.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΔΟΒΑ

MEDINA AZAHARA

H Mezquita είναι μακράν το πιο γνωστό αλλά και το πιο σημαντικό από τα αξιοθέατα στην Κόρδοβα, όμως και ο αρχαιολογικός χώρος Medina Azahara λίγο έξω από την πόλη είναι από την ίδια περίοδο και είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός. Αυτή η πόλη του 10ου αιώνα υπήρξε το διοικητικό κέντρο και η βασιλική κατοικία του Χαλιφάτου της Κόρδοβα. H δόξα της κράτησε μόνο επτά δεκαετίες γιατί το 1010 καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε. Μόνο το ένα δέκατο της πόλης, που κάποτε είχε 20.000 κατοίκους, έχει αποκαλυφθεί από τις ανασκαφές.

Κάνε μια βόλτα στην Azahara Medina και πάρε μέρος σε μια συναρπαστική ξενάγηση στον ιστορικό αυτό χώρο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις εδώ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΔΟΒΑ

ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στην Κόρδοβα μπορείς να φτάσεις οδικώς από την Μαδρίτη και την Σεβίλλη (Α-4), από την Γρανάδα (Ν-432) ή από την Μάλαγα (Α-45).

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Η Κόρδοβα έχει ένα μικρό αεροδρόμιο 6 χλμ. έξω από την πόλη το οποίο όμως εξυπηρετεί μόνο κάποιες ιδιωτικές πτήσεις. Τα πλησιέστερα αεροδρόμια είναι η Σεβίλλη, το Jerez, η Μάλαγα και η Γρανάδα, όλα λιγότερο από τρεις ώρες μακριά.

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Ο σταθμός λεωφορείων της Κόρδοβα έχει πολλά καθημερινά δρομολόγια σε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Σεβίλλη, η Μάλαγα και η Γρανάδα, αλλά και σε μικρότερες πόλεις και χωριά της επαρχίας.

ΜΕ ΤΡΕΝΟ

Ένας γρήγορος και πολύ βολικός τρόπος για να φτάσεις στην Κόρδοβα είναι με ένα από τα γρήγορα τρένα (AVE). Συνδέουν την πόλη με τη Μαδρίτη σε 1 ώρα και 40 λεπτά, με τη Μάλαγα σε 50 λεπτά, με τη Βαρκελώνη σε 4 ώρες και 40 λεπτά, με τη Βαλένθια σε 3 ώρες και με τη Σεβίλλη σε περίπου 40 λεπτά. Υπάρχουν επίσης καθημερινές συνδέσεις με Huelva και Cadiz.


Renfe Spain Pass: Αυτό το δελτίο επιτρέπει στους τουρίστες να ταξιδεύουν στην Ισπανία με τρένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας AVE μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων. Το Pass Renfe Spain ισχύει για ένα μήνα και διατίθεται σε δύο μορφές (Business και Tourist). Μπορεί να αγοραστεί μέχρι και έξι μήνες νωρίτερα και είναι διαθέσιμο για 4, 6, 8 ή 10 διαδρομές.
Περισσότερες πληροφορίες: Renfe Spain PassΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

Εσύ ακόμα να μπεις στην παρέα;
Κάνε Εγγραφή στο Newsletter
Για να ενημερώνεσαι αμέσως για ό,τι συμβαίνει!
Stay Updated
Μπορείς να ακυρώσεις την εγγραφή σου οποιαδήποτε στιγμή.
close-link