Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
()

Χωριά πανέμορφα, πέτρινα γεφύρια, ποτάμια με τυρκουάζ νερά, χαράδρες απίστευτου κάλλους και ολόγυρα μια μαγική φύση που οργιάζει. Αυτά είναι τα Ζαγοροχώρια. Ένας ορεινός προορισμός που προσφέρεται για κάθε εποχή του χρόνου όπως και τα Τζουμέρκα για τα οποία έγραφα πριν λίγο καιρό. Ανάλογα δε με το ποια εποχή θα τα επισκεφθείς οι εικόνες που θα δεις θα είναι διαφορετικές. Βλέπεις, η φύση δημιουργεί τις δικές της ζωγραφιές και βάφει στην παλέτα της τα τοπία με χρώματα διαφορετικά κάθε φορά, τόσο όμως μοναδικά που παραμένουν κάθε εποχή εντυπωσιακά και γοητευτικά.

 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Ταξίδι στα Τζουμέρκα, Επίσκεψη στον Παράδεισο

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

Η απόσταση από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω Πάτρας είναι περίπου 445 χιλιόμετρα. Από τα Ιωάννινα μέχρι τα πρώτα χωριά του Ζαγορίου η απόσταση είναι περίπου 20 χιλιόμετρα. 

Από την Θεσσαλονίκη πάλι η απόσταση μέσω Τρικάλων είναι περίπου 370 χιλιόμετρα. Μπορείς όμως αν θέλεις να πας και αεροπορικώς στα Γιάννενα και από εκεί να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο.

Η Epirus Travel, η Epirus Adventures και η  Trekking Hellas Ioannina μπορούν να αναλάβουν την οργάνωση μιας εκδρομής με γνώμονα τα μέρη που επιθυμείς να επισκεφθείς, τις μέρες διαμονής σου και τις δραστηριότητες στις οποίες θα ήθελες να πάρεις μέρος, όπως ιππασία, ράφτινγκ, πεζοπορία κι ένα σωρό άλλα. Kαι οι τρεις αυτοί φορείς γνωρίζουν την Ήπειρο καλύτερα από την παλάμη τους και είναι οι πλέον αρμόδιοι να σε πληροφορήσουν για όσα αξίζει να δεις. Μαζί τους θα έχεις την δυνατότητα να γευτείς ντόπιες γεύσεις και να επισκεφθείς μέρη “αυθεντικά”  ενώ θα σε καθοδηγήσουν και σε δραστηριότητες που αξίζει να απολαύσεις.

 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Iωάννινα, τα πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

 

ΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ζαγόρι, άλλη μια περιοχή της Ηπείρου που ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά και μοναδικά σε ομορφιά φαράγγια εκτείνονται τα 46 φημισμένα σε όλον τον κόσμο χωριά του, τα γνωστά Ζαγοροχώρια. Αντικρίζοντας την τόση ομορφιά δεν μπορείς να μην σκεφθείς πόσο ευλογημένος είναι αυτός ο τόπος! Ελατοσκέπαστες βουνοκορφές, πετρόχτιστα γεφύρια, το φαράγγι του Βίκου και τα μοναδικά σε χρώματα νερά του Βοϊδομάτη είναι ελάχιστες από τις πολλές ομορφιές που θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις.

Λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των σπιτιών στο Ζαγόρι πολλοί από τους οικισμούς έχουν χαρακτηριστεί σαν διατηρητέοι. Η περιοχή είναι χωρισμένη σε τρία γεωγραφικά τμήματα, το κεντρικό, το ανατολικό και το δυτικό Ζαγόρι και προσφέρεται να την εξερευνήσεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Επίσης οι αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά είναι σχετικά μικρές οπότε με έναν καλό προγραμματισμό μπορείς να δεις αρκετά από αυτά.

 

 

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Όλη η Ήπειρος είναι ένας ύμνος στην φύση, με τοπία μοναδικής ομορφιάς, αμέτρητα πετρόχτιστα γεφύρια, φαράγγια, ποτάμια, λίμνες και χωριά με εκείνη την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου. Μια εξερεύνηση στο Ζαγόρι είναι σίγουρο πως θα γεμίσει τα μάτια σου με πανέμορφες εικόνες και την ψυχή σου με γαλήνη. 

 

ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ

Ο ποταμός Βοϊδομάτης πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου, έχει πεντακάθαρα παγωμένα νερά και διασχίζει το πιο όμορφο κομμάτι του Ζαγορίου για να ενωθεί στο τέλος με τον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Όταν θα κατέβεις στις όχθες του το πρώτο που θα σε μαγέψει θα είναι το σμαραγδί χρώμα των νερών του. Πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά που κυλάνε μέσα σε ένα μαγικό τοπίο. Πρόσεξε μόνο γιατί ακόμα και το καλοκαίρι τα νερά είναι τόσο παγωμένα που είναι πραγματικά αδύνατον όχι μόνο να κολυμπήσεις αλλά ούτε απλά να βουτήξεις το πόδι σου μέσα σε αυτά.

 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Mέτσοβο, Αξιοθέατα & Ομορφιές

ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ

Είναι ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια ολόκληρης της Ελλάδας και το εντυπωσιακότερο σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί σαν Εθνικός Δρυμός από το 1973. Με πολλά διαφορετικά είδη πανίδας και σπάνια είδη χλωρίδας έχει μήκος 10 χιλιομέτρων. Για να περάσεις το φαράγγι χρειάζεται οπωσδήποτε η παρουσία κάποιου έμπειρου οδηγού και οι καταλληλότεροι γι’ αυτόν τον σκοπό είναι χωρίς καμμιά αμφιβολία οι άνθρωποι της Trekking Hellas Ιωαννίνων.

 

ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ

Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου μονότοξα, δίτοξα και πολύτοξα δίνουν την αίσθηση πως είναι φυσική συνέχεια του τοπίου που βρίσκονται. Γίνονται ένα με το περιβάλλον και την φύση γύρω τους.  Χτίστηκαν για να διευκολύνουν τους Ηπειρώτες στις μετακινήσεις τους από τόπο σε τόπο αλλά και στο εμπόριο.  Καθοριστικό ρόλο για την τοποθεσία που χτιζόταν το γεφύρι έπαιζε η μορφολογία του εδάφους.  Οι Ηπειρώτες μάστορες ήταν – και είναι ακόμα – οι καλύτεροι που υπάρχουν.  Το γεφύρι του Κόκκορη, του Καμπέρ Αγά, του Βοϊδομάτη, της Βωβούσας, του Πλακίδα και τόσα ακόμα στολίζουν τα Ζαγοροχώρια όπως και ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου. Κάθε ένα από αυτά είναι ξεχωριστό και κρύβει την δική του μοναδική ιστορία.

 

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ

Αν βρεθεί κάποιος στο Ζαγόρι το πιθανότερο είναι πως θα επισκεφθεί τις κολυμπήθρες που βρίσκονται μεταξύ του Πάπιγκου και του Μικρού Πάπιγκου.  Εδώ, σε υψόμετρο 980 μέτρων, η φύση έχει για άλλη μια φορά δημιουργήσει ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Μικρές λιμνούλες διαδέχονται η μια την άλλη ανάμεσα στα καταπράσινα άγρια βουνά με πυκνή βλάστηση. Μοιάζουν με μικρές γαλαζοπράσινες πισίνες γεμάτες από τρεχούμενο, πεντακάθαρο νερό. Λέγεται μάλιστα πως ακόμα και ο Αλή Πασάς ερχόταν εδώ τα καλοκαίρια για να κάνει το μπάνιο του. Οπότε αν βρεθείς εκεί καλοκαίρι μπορείς να δροσιστείς στα κρυστάλινα νερά τους.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΖΑΡΚΑΔΑ

Σε ολόκληρο το Ζαγόρι θα βρεις εξαιρετικούς ξενώνες οι οποίοι είναι χτισμένοι σύμφωνα με την ντόπια αρχιτεκτονική παράδοση και με σεβασμό στο περιβάλλον. Το “Αρχοντικό Ζαρκάδα” στο Μονοδένδρι  είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, βρίσκεται μόλις 39 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και προσφέρει μοναδική θέα στις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας.

Είναι ένα κατάλυμα στο οποίο οι σύγχρονες ανέσεις “παντρεύονται” μοναδικά με την παράδοση του τόπου. Η διαμονή εδώ θα σου δημιουργήσει την αίσθηση πως φιλοξενείσαι από δικούς σου ανθρώπους οι οποίοι θα κάνουν οτιδήποτε περνά από το χέρι τους για την δική σου άνεση και καλοπέραση.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΣΤΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Όταν θα βρεθείς στο Πάπιγκο θα είναι μεγάλη παράλειψη να μην σταματήσεις για καφέ στο “Κουκουνάρι“. Και όταν λέω καφέ μιλάω γενικά οπότε μην το πάρεις τοις μετρητοίς.  Γιατί στο “Κουκουνάρι” δεν θα βρεις μόνο καφέ αλλά και υπέροχες σοκολάτες, φανταστικά γλυκά (δοκίμασε το φημισμένο κέικ καρότου), καταπληκτικό λικέρ μαστίχα, χειροποίητες πίτες και όλα αυτά δίπλα στο τζάκι σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον. Θα σε εξυπηρετήσουν με χαμόγελο ο Γιώργος με την Κατερίνα και μπορείς αν θέλεις να δανειστείς ένα από τα βιβλία που υπάρχουν και να απολαύσεις τον καφέ σου χαλαρώνοντας και διαβάζοντας.

ΜΟΝΤΑΖΑ

 

Για καλό φαγητό, ζεστή ατμόσφαιρα και μοναδικές γεύσεις από ντόπια προϊόντα και λιχουδιές σταμάτησε οπωσδήποτε στην “Montaza” που βρίσκεται στο χωριό Ασπράγγελοι και θα με θυμηθείς. Ο ιδιοκτήτης της ο Γιάννης είναι φιλικός, πολύ εξυπηρετικός, κοινωνικός, με πολύ χιούμορ και σίγουρα θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Το μαγαζί είναι πολύ όμορφα διακοσμημένο και το φαγητό ήταν ό,τι πιο τέλειο είχαμε δοκιμάσει. Εξαιρετική η μανιταρόσουπα, οι σαλάτες που είναι κομμένες από τον κήπο της οικογένειας, τα ψητά και οι πίτες όλα συνοδευμένα από το δικό τους κρασί. 

 

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!