Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΛΛΑΔΑ   >  Ταξίδι στα Μαγικά Χανιά, Αξιοθέατα
Ταξίδι στα Μαγικά Χανιά, Αξιοθέατα

Τα Χανιά είναι μαγικά οποιαδήποτε εποχή τα επισκεφθείς και έχουν αξιοθέατα και ομορφιές που δεν γίνεται να αφήσουν ασυγκίνητο ακόμα και τον πιο δύσκολο επισκέπτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα Χανιά είναι η ομορφότερη πόλη ολόκληρης της Ελλάδας και για να προλάβω την σκέψη σου, δεν είναι μόνο Κρητικοί ή Χανιώτες όσοι το λένε.

Μια βόλτα στην παλιά πόλη, ένας περίπατος στο Ενετικό λιμάνι, μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά μιας από τις 7 καλύτερες παραλίες κοντά στα Χανιά, θα σε πείσουν χωρίς προσπάθεια πως τούτος ο τόπος είναι ευλογημένος!

1. Αξιοθέατα στα Χανιά – Παλιά Πόλη

Δημοτική Αγορά Χανίων

Δημοτική Αγορά Χανίων-Αξιοθέατα
Σκεπαστή Αγορά Χανιά, Αξιοθέατα

Ήταν το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η δική μας Bohemian Sunset ξενάγηση στα Χανιά με ξεναγό το Crete Urban Adventures. Η Δημοτική Αγορά Χανίων θεμελιώθηκε στις 14 Αυγούστου του 1911 και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο στις 4 Σεπτεμβρίου του 1913. Έχει σχήμα σταυρού και τέσσερις πόρτες που κλείνουν για να ασφαλίζονται έτσι τα καταστήματα που λειτουργούν μέσα σε αυτήν. Στα 4.000 τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει η Δημοτική Αγορά στεγάζονται πολυάριθμα καταστήματα τα οποία πωλούν ως επί το πλείστον ντόπια προϊόντα αλλά και αναμνηστικά.Παλιά πόλη Χανίων

Παλιά πόλη Χανιά νύχτα, Αξιοθέατα
Δρομάκι στην παλιά πόλη, Χανιά, Αξιοθέατα

Έχω γενικά μια λατρεία με τις παλιές πόλεις, όμως αυτή των Χανίων νομίζω τις ξεπερνά όλες. Μια βόλτα στα στενά δρομάκια της θα σε ταξιδέψει στον χρόνο και θα σε οδηγήσει σε σταυροδρόμια πολιτισμών και ιστορίες λαών.

Αν προσεγγίσεις την παλιά πόλη από την Ακτή Κουντουριώτη και στρίψεις στο πρώτο κάθετο δρομάκι, αμέσως μετά την είσοδο του Ναυτικού Μουσείου, (ή σε κάποιο από τα επόμενα) θα οδηγηθείς στο πιο όμορφο κομμάτι της με σπίτια και κτίρια θαυμάσιας βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής 16ου και 17ου αιώνα.

O πιο συναρπαστικός όμως τρόπος να απολαύσεις μια ξενάγηση στην παλιά πόλη είναι πάνω σε ένα ηλεκτρικό πατίνι με τρεις ρόδες. Η ιδέα με ενθουσίασε περισσότερο όταν διαπίστωσα πόσο ασφαλές είναι. Νομίζω πως αυτό το είδος ξενάγησης είναι ιδανικό για οικογένειες και για να καλύψεις χωρίς κούραση και διασκεδαστικά την διαδρομή. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά εδώ.

Tip: Φρόντισε να βρεθείς στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και βράδυ όπου όλα γίνονται περισσότερο ατμοσφαιρικά!Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

 Nαυτικό μουσείο, Χανιά, Αξιοθέατα

Βρίσκεται στην είσοδο του Ενετικού φρουρίου Φιρκά στην Ακτή Κουντουριώτη. Εγκαινιάστηκε το 1973 και περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα με κυριότερο ένα ομοίωμα πλοίου της Μινωικής Εποχής.

Για τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου και τα εισιτήρια εισόδου ρίξε μια ματιά στην ιστοσελίδα του.

2. Αξιοθέατα στα Χανιά – Ενετικό Λιμάνι

Ενετικό Λιμάνι

Eνετικό λιμάνι, Χανιά, Αξιοθέατα

Και φυσικά μια βόλτα στην παλιά πόλη καταλήγει πάντα στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων ή ξεκινά από αυτό. Αριστοτεχνικά κατασκευασμένο το 1320-1356 υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια εκείνης της εποχής στην ανατολική Μεσόγειο.

Έγινε για εμπορικούς σκοπούς αλλά και για την προστασία της πόλης από τους πειρατές.

Tip: Φρόντισε να βρεθείς στο Ενετικό λιμάνι την ώρα που δύει ο ήλιος, το θέαμα είναι μοναδικό! Αν θέλεις να ανέβεις ψηλά, πάνω από το λιμάνι, μέσα από περάσματα που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν και να απολαύσεις από εκεί την δύση του ήλιου τότε ρίξε μια ματιά εδώ.

Αιγυπτιακός Φάρος

Αιγυπτιακός Φάρος, Χανιά, Αξιοθέατα

Χτίστηκε αρχικά από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα και τροποποιήθηκε στην συνέχεια το 1839 από τους Αιγύπτιους την περίοδο που αυτοί ήταν κυρίαρχοι της Κρήτης. Είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Ο πύργος του φάρου αποτελείται από τρία τμήματα. Η βάση είναι οκτάγωνη, το μεσαίο τμήμα δεκαεξάγωνο και το τρίτο κυκλικό. Σε περίπτωση απειλής οι Ενετοί έκλειναν το λιμάνι με μια αλυσίδα που έπιανε στην βάση του φάρου και έφτανε μέχρι το φρούριο Φιρκά.

Γιαλί Τζαμί

Γιαλί Τζαμί, Χανιά, Αξιοθέατα

Χτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρούραρχου των Χανίων Κιουτσούκ Χασάν στα τέλη του 17ου αιώνα και βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του Ενετικού λιμανιού. Στην αυλή του υπήρχαν φοινικόδεντρα και τάφοι πασάδων και γενίτσαρων. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1923 και σήμερα είναι αναπαλαιωμένο και φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Νεώρια

Τα Ενετικά Νεώρια στο παλιό Ενετικό λιμάνι κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα για να καλύψουν τις ανάγκες επισκευών των πλοίων. Είναι γνωστά και σαν Αρσενάλια ή Ταρσανάδες. Πρόκειται για μεγάλες πέτρινες κατασκευές ανοιχτές προς την θάλασσα έτσι ώστε να μπαίνουν τα πλοία. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους με θολωτά ανοίγματα στους εσωτερικούς τοίχους.

Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας άλλαξε η λειτουργία τους και μετατράπηκαν σε στρατιωτικές αποθήκες. Από τα 17 Νεώρια που υπήρχαν σήμερα διασώζονται 7 και ακόμα ένα δυτικότερα, το μεγάλο Αρσενάλι.

3. Αξιοθέατα στα Χανιά

Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου

Πολιτικό γραφείο Βενιζέλου, Χανιά, Αξιοθέατα
To πολιτικό γραφείο του Ελ.Βενιζέλου με τα αυθεντικά έπιπλα της εποχής
Photo Credits

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Χαλέπα λειτουργεί σαν μουσείο και ζωντανεύει την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Φέρει την προσωπική σφραγίδα του μεγάλου πολιτικού ηγέτη και όλοι οι χώροι έχουν διατηρήσει μέχρι και σήμερα την αυθεντική τους μορφή. Αξίζει μια επίσκεψη. Περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τις ώρες λειτουργίας για το κοινό και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος μπορείς να πάρεις από την Ιστοσελίδα του.

Τάφοι των Βενιζέλων

Tάφος Ελ.Βενιζέλου, Χανιά, Αξιοθέατα

Οι Τάφοι των Βενιζέλων, του Ελευθερίου και του Σοφοκλή,  βρίσκονται σε μια ιστορική τοποθεσία, δίπλα στον Ενετικό ναό του Προφήτη Ηλία και πάνω από το ακρωτήρι Χανίων. Το σημείο είναι ένα καταπράσινο πάρκο με δέντρα, λουλούδια και λιθόστρωτα μονοπάτια. Από εκεί ψηλά θα απολαύσεις μια φοβερή θέα προς την θάλασσα αλλά και την πόλη των Χανίων.

4. Αξιοθέατα Χανιά – Φαράγγι Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Φαράγγι Σαμαριάς, Χανιά, Αξιοθέατα
Photo Credits

Δεν γίνεται να πας στα Χανιά και να στερήσεις τον εαυτό σου από την εμπειρία να διασχίσει το φαράγγι της Σαμαριάς.

Πρόκειται για το πιο διάσημο φαράγγι ολόκληρης της Ευρώπης. Χιλιάδες τουρίστες ξεκινούν από όλα τα μέρη του κόσμου μόνο και μόνο για να περπατήσουν σε αυτό το φαράγγι.

Η κατάβαση ξεκινά από την θέση Ξυλόσκαλο στον Ομαλό και καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη. Συνολικά η διαδρομή είναι γύρω στα 15 χιλιόμετρα και χρειάζονται 5-7 ώρες ανάλογα με το βάδισμα και τις αντοχές του καθένα.Όταν κατέβεις στην Αγία Ρουμέλη με κάποιο από τα καραβάκια πηγαίνεις στα Σφακιά από όπου θα πάρεις το λεωφορείο της επιστροφής. H καλύτερη εποχή για να διασχίσεις το φαράγγι είναι την άνοιξη.

Τα τουριστικά γραφεία στην Κρήτη παρέχουν οργανωμένες εκδρομές για το φαράγγι. Σε αυτά τα πακέτα περιλαμβάνεται η μεταφορά από το ξενοδοχείο με πούλμαν μέχρι την είσοδο του φαραγγιού στο Ξυλόσκαλο. Το πούλμαν θα σε περιμένει στην Χώρα των Σφακίων για την επιστροφή στο ξενοδοχείο σου. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ.

Πού θα Φας στα Χανιά

Στα Χανιά θα βρεις πολλά εστιατόρια και ταβέρνες με ντόπιους μεζέδες και καλό φαγητό που καλύπτουν όλα τα γούστα. Προσωπικά προτείνω το:

Boheme

To Boheme είναι στην παλιά πόλη και θα σε κερδίσει πριν ακόμα δοκιμάσεις τα πιάτα ή τα κοκτέιλ του. Βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη αυλή στην μέση της οποίας δεσπόζει ένας τεράστιος πλάτανος και γύρω από αυτόν τα τραπέζια. Το προσωπικό είναι ευγενέστατο και εξυπηρετικό, τα πιάτα εξαιρετικά και γενικά τα καλοκαιρινά βράδια στο Boheme αποκτούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μπορείς να καθίσεις και απλά για ένα ποτό.

Πού θα Μείνεις στα Χανιά

Top Hotel Chania

Το Top Hotel Chania βρίσκεται στον Σταλό μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων και είναι ιδανικό για ζευγάρια αλλά και οικογένειες καθώς διαθέτει παιδότοπο. Τα δωμάτια είναι άνετα και τα μπαλκόνια τους έχουν εκπληκτική θέα μέχρι την θάλασσα. Η μεγάλη βεράντα με την πισίνα είναι ιδανικός χώρος για να ρεμβάσεις τα βράδια πίνοντας το ποτό σου και το προσωπικό είναι ευγενικό και πρόθυμο να εξυπηρετήσει κάθε σου επιθυμία.

Mr & Mrs White Crete

Το Mr & Mrs White Crete Lounge Resort & Spa βρίσκεται στην περιοχή του Σταυρού μόλις 10 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο Χανίων. Πρόκειται για ένα πολυτελές συγκρότημα με πολλές διαφορετικές επιλογές διαμονής. Διαθέτει superior δωμάτια, σουίτες με ιδιωτική πισίνα καθώς και μια πανοραμική θέα προς την Μεσόγειο.Μπορείς να απολαύσεις τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου και σαν επισκέπτης, όπως το χαμάμ και την σάουνα μαζί με αρωματοθεραπεία και χαλαρωτικό μασάζ.Όμως τα Χανιά δεν είναι μόνο αυτά.. είναι πολλά περισσότερα που χρειάζεται να γράψεις δεκάδες σελίδες και πάλι δεν θα έχεις καλύψει όλα όσα αξίζει να δει κανείς.

Και είναι σίγουρο πως όποιος πηγαίνει μια φορά επιστρέφει ξανά.. και ξανά.. και ξανά!

Ελπίζω πως σου έδωσα μια ιδέα για τα κυριότερα από τα αξιοθέατα των Χανίων. Αν έχεις ερωτήσεις ή απορίες γράψτες στα σχόλια και με χαρά θα σου απαντήσω.

Tzina

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment