Top
  >  ΤΕΧΝΗ   >  ΒΙΒΛΙΑ   >  “Τα Ψέμματα Ανθίζουν Στην Άμμο” Ν.Διακογιάννης
Δώρο-Τα-Ψέμματα-Ανθίζουν-Στην-Άμμο-
()

Τον Νίκο Διακογιάννη τον γνώρισα το 2007 όταν δημιούργησα το πρώτο μου blog στον pathfinder.

Εκείνος μετρούσε ήδη ένα χρόνο εκεί έχοντας το δικό του ιστολόγιο. Γρήγορα τον ξεχώρισα, μου είχε κάνει εντύπωση ο νεαρός δάσκαλος από την μικρή Νίσυρο που είχε τόσο πάθος για την δουλειά και τον τόπο του, έτσι το blog του ήταν από τα πρώτα που μπήκαν στην λίστα αυτών που παρακολουθούσα.

Μαζί με τον Νίκο αγάπησα και το νησί του κι ας μην έχω πάει ποτέ.

Τους χειμώνες, όταν ο αέρας λυσσομανά πάντα θα περάσει από το μυαλό μου η προβέζα, ο νοτιοδυτικός καιρός που πιάνει στη Νίσυρο συνήθως τον Φλεβάρη και κάνει την θάλασσα να μπαίνει με βία στα σπίτια.. βλέπεις οι περιγραφές του Νίκου μένουν ανεξίτηλα γραμμένες στην μνήμη όποιου τον διαβάσει έστω και μια φορά.

Παρακολουθούσα την πορεία του μέσα από φωτογραφίες αλλά και βιντεάκια που ανέβαζε από την καθημερινότητά του στο νησί, από γιορτές σχολικές, εθνικούς εορτασμούς, περιπάτους με τους μικρούς μαθητές του και μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου “Τέρα Άμου”, που το ακολούθησαν άλλα τρία οι “Καθρέφτες στο χώμα”, ο “Ύπνος των αγαλμάτων” και το “Αναγκράμμα” ..

%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%bf-1

Πριν λίγο καιρό είχα την χαρά να παραβρεθώ στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου εδώ στην Αθήνα. Όταν άπλωσα το χέρι να τον χαιρετήσω άνοιξε την αγκαλιά του και μου είπε “μετά από όλα αυτά τα χρόνια δεν γίνεται να χαιρετηθούμε με ένα τυπικό σφίξιμο των χεριών, εδώ αρμόζει αγκάλιασμα” και είχε δίκιο..

Δίπλα του, εκείνη την σημαντική βραδιά, οι συγγραφείς Λίτσα Καραμπίνη, Μαρία Χανιώτου και η Κάκια Ξύδη που είναι η ψυχή και το μυαλό της ΠΝΟΗΣ, του νέου εκδοτικού οίκου που με την ποιότητα και την προσεγμένη επιμέλεια που επιδεικνύει σε κάθε νέα έκδοση, είναι σίγουρο πως σύντομα θα γίνει μεγάλος.

%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%bf-2

O Νίκος άκουγε τα λόγια των ομιλητών χαμογελώντας, αλλά μπορούσες να διακρίνεις την αμηχανία και την συστολή που ένιωθε..

Ο ίδιος μας είπε με πόση φροντίδα επιμελήθηκαν το βιβλίο του οι άνθρωποι της ΠΝΟΗΣ, πόσο σημαντικό ήταν για κείνον που στάθηκαν στην κάθε λεπτομέρεια του κειμένου, έτσι ώστε τα σημεία στίξης αλλά και η ευανάγνωστη γραμματοσειρά, να κάνουν εύκολο το διάβασμα στον αναγνώστη.. και είχε δίκιο σε όλα.

Το διαπίστωσα όταν γύρισα σπίτι και άνοιξα να διαβάσω το βιβλίο ..

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

Μια αληθινή ιστορία που διηγήθηκε η ηρωίδα στον Νίκο ζητώντας του να μείνει η ίδια στην ανωνυμία.

Μια ιστορία σύγχρονη που έχει για θέμα τις σχέσεις μέσα από το διαδίκτυο και την παιδεραστία.

Διαβάζοντάς την τροχοδρομείς ανάμεσα σε πόνο, συννεφιές και λάσπες και δεν μπορείς να σταματήσεις γιατί σε παρασύρει και σε τραβά ώσπου φτάνεις στο “δύσκολο” σημείο.
Εκείνο που σου φέρνει ένα κόμπο στον λαιμό και μια απέχθεια για όσα μαντεύεις πως πρόκειται να συμβούν.. και τότε-πρέπει να ομολογήσω- ένιωσα μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση να το κλείσω και να σταματήσω εκεί το διάβασμα.

Την ίδια δυσκολία φαίνεται αντιμετώπιζε και ο συγγραφέας γιατί ενώ με κομμένη ανάσα περιμένεις να διαβάσεις λεπτομέρειες για το “απεχθές γεγονός”, με έναν συγγραφικό ελιγμό και μια μαεστρία στον λόγο οδηγεί τον αναγνώστη σε πιο ανώδυνα μονοπάτια κι εσύ νιώθεις σαν κάποιος να σε έσωσε τελευταία στιγμή από πνιγμό και να σε έβγαλε στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ευτυχώς που δεν σταμάτησα το διάβασμα.. ευτυχώς που συνέχισα, γιατί τελικά αυτή η ιστορία ήταν ό,τι πιο τρυφερό και αισιόδοξο έχω διαβάσει εδώ και καιρό και ίσως από τις λίγες φορές που φτάνοντας στο τέλος ενός βιβλίου χαμογελούσα πλατιά.

%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b1-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%bf-3

Τα “Ψέμματα ανθίζουν στην άμμο” είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί γι’ αυτό (με την ευγενική προσφορά της Κάκιας Ξύδη) θα το προσφέρω σε έναν αναγνώστη μου που θα επιλεγεί μετά από κλήρωση.

Εσύ απλά:

  1. Kάνε εγγραφή στο Newsletter του “Εικόνες & Ψίθυροι” (η φόρμα βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας αλλά και εδώ)
  2. Like στην σελίδα του “Εικόνες & Ψίθυροι” στο facebook και share τον διαγωνισμό
  3. Like στην σελίδα της ΠΝΟΗΣ
  4. Άσε ένα σχόλιο στην σελίδα στο facebook κάτω από τον διαγωνισμό.

υγ. για όσους δεν έχουν λογαριασμό στο facebook απαραίτητη προϋπόθεση η εγγραφή στο newsletter και ένα σχόλιο σε αυτήν εδώ την ανάρτηση.

Συμμετοχές για τον διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το βράδυ.

Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί από αυτή εδώ την ανάρτηση το Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

Καλή επιτυχία!

ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός έληξε και όπως είχα υποσχεθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε η κλήρωση.

random

 το Νο18 είναι η Panagiota Goutourela

nikitria

Συγχαρητήρια  Παναγιώτα κι εύχομαι να είσαι πάντα τυχερή.

Περιμένω να μου στείλεις τα στοιχεία της διεύθυνσής σου έτσι ώστε να σου σταλεί το βιβλίο και φυσικά τις εντυπώσεις σου μόλις το διαβάσεις.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

Εσύ ακόμα να μπεις στην παρέα;
Κάνε Εγγραφή στο Newsletter
Για να ενημερώνεσαι αμέσως για ό,τι συμβαίνει!
Stay Updated
Μπορείς να ακυρώσεις την εγγραφή σου οποιαδήποτε στιγμή.
close-link