Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ : Η ΟΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
()

Η Στεμνίτσα, δίκαια νομίζω, διεκδικεί τον τίτλο του ωραιότερου χωριού της Αρκαδίας. Σε υψόμετρο 1100 μέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και δίπλα στο εντυπωσιακό φαράγγι του Λούσιου σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Γραφικά σοκάκια, πετρόχτιστα αρχοντικά και πανέμορφες βυζαντινές εκκλησιές μαγεύουν τον επισκέπτη. Η Στεμνίτσα είναι ιδανικός προορισμός είτε για να μείνεις, (έχει τόσα πολλά να δεις εδώ αλλά και στα γύρω χωριά), είτε για να την επισκεφθείς σε μια ολοήμερη εκδρομή.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

 

kentrikos-dromos-stemnitsas

Μόλις 240 χλμ. από την Αθήνα και 42 από την Τρίπολη είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για να περάσεις εκεί ακόμα κι ένα Σαββατοκύριακο. Από Αθήνα ακολουθείς την διαδρομή για Τρίπολη, στρίβεις στην διασταύρωση στην Καρκαλού και συνεχίζεις προς την Δημητσάνα. Δέκα χιλιόμετρα μετά την Δημητσάνα θα βρεθείς στην Στεμνίτσα. Από την Τρίπολη μπορείς να ακολουθήσεις και την διαδρομή μέσω Χρυσοβιτσίου. Ο δρόμος έχει πολλές στροφές όμως θα αποζημιωθείς από την ομορφιά του τοπίου που θα συναντήσεις.

 

 

Mπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Σαββατοκύριακο στην Βυτίνα Αρκαδίας

 

Η ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

stemnitsa-dromos

Το πρώτο της όνομα ήταν Υψούς. Μετονομάστηκε σε Στεμνίτσα τον 7ο μ.Χ. αιώνα από τους Σλάβους γιατί Στεμνίτσα σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός στα σλαβικά.Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας. Στην επανάσταση φιλοξένησε την Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία από τις 27 Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου του 1821. Πολλοί Στεμνιτσιώτες υπήρξαν αγωνιστές και μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Υπήρξε η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά. Από το 1985 έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Από το 1976 λειτουργεί εδώ η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας.

 

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η θέση της ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και το φαράγγι του Λουσίου την κάνει ιδανικό προορισμό για διαμονή αλλά και για εκδρομές και περιπάτους. Μια βόλτα στα ήρεμα λιθόστρωτα σοκάκια με τα πέτρινα γραφικά της σπίτια είναι απόλαυση που δύσκολα ξεχνιέται. Εκτός όμως από το πανέμορφο χωριό και το τοπίο γύρω από αυτό, στην Στεμνίτσα υπάρχουν και κάποια άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα για τον επισκέπτη.

 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Δημητσάνα, Γιατί πρέπει να την επισκεφθείς

 

1. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

kampanario

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1810 από πελεκητή πέτρα. Είναι ο μητροπολιτικός ναός του χωριού ο οποίος ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την παράδοση, μέσα σε 75 μέρες, επειδή ή άδεια που είχε εξασφαλιστεί από τις τουρκικές αρχές είχε συγκεκριμένη χρονική ισχύ. Μέσα σε αυτόν υπάρχουν αξιόλογες και σημαντικές εικόνες των οποίων οι ασημένιες επενδύσεις έχουν γίνει από ντόπιους τεχνίτες. Η τοιχογραφία του Παντοκράτορα που δεσπόζει στον τρούλο του ναού είναι έργο του Φώτη Κόντογλου και χρονολογείται από το 1813. Απέναντι από τον ναό δεσπόζει το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου το οποίο είναι σχεδιασμένο και χτισμένο από άσπρη πελεκητή πέτρα από τον Τηνιακό μαρμαρά Θεοτίκο το 1877.

 

2. ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΠΑΦΕΡΩ

panagia-mpafero-stemnitsa

Aυτή η πανέμορφη εκκλησία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από τον οικισμό. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με ημικυλινδρικό τρούλο που ο εσωτερικός της διάκοσμος είναι από τον 15ο – 17ο αιώνα. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες είναι αυτές της Πλατυτέρας και της Άκρας Ταπείνωσης στο ιερό, παράλληλα με αυτές της Αγίας Παρασκεής, Αγίας Κυριακής, Αγίας Μαρίνας και Αγίας Αικατερίνης στην βορεινή πλευρά. Στον περίβολο της Παναγίας Μπαφέρω βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

 

3. ΛΟΦΟΣ “ΚΑΣΤΡΟ”

ηρωον-στεμνιτσα

Ένα γραφικό καλντερίμι και μια “ήπια” ανάβαση θα σε οδηγήσει μέχρι ψηλά τον λόφο στο “Κάστρο” από όπου η θέα προς το χωριό αλλά και το φαράγγι του Λούσιου θα σου κόψει κυριολεκτικά την ανάσα. Εκεί υπάρχει και το Μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές του 1821. Το σημείο προσφέρεται για να τραβήξεις μοναδικές φωτογραφίες.

 

4. ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένη σε λόφο και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Στο διώροφο κελί της Μονής που σώζεται μέχρι σήμερα, ήταν η έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 1821. Στην μονή σώζεται επίσης και ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος χτίστηκε γύρω στο 1443.

 

5. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας στεγάζεται σε δυο κτίρια. Το πρώτο είναι ένα κτίριο του 18ου αιώνα το οποίο παραχωρήθηκε από τον Γεώργιο Χατζή για να λειτουργήσει σαν μουσείο. Το δεύτερο οίκημα χτίστηκε σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα το 1995 με δαπάνες του Ιωάννη και της Ειρήνης Σαββοπούλου, του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και του Ιωάννη Μαρτίνου.

 ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

     Δευτέρα – Τρίτη     Κλειστά
Τετάρτη – Παρασκευή 10:00 – 13:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00

 

6. ΣΧΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ

Από τα μεταβυζαντινά χρόνια η Στεμνίτσα φημιζόταν για τους τεχνίτες της οι οποίοι ήταν διάσημοι στην μεταλλουργία και την αργυροχρυσοχοϊα. Μάλιστα εκείνα τα χρόνια ήταν γνωστή και σαν το χωριό των χρυσοχόων. Μερικές από τις πιο διάσημες καμπάνες εκκλησιών εκείνης της εποχής είχαν κατασκευαστεί από Στεμνιτσιώτες τεχνίτες. Αυτοί οι τεχνίτες όργωναν απ’ άκρη σε άκρη την Ελλάδα πάνω σε γαιδούρια έχοντας στις αποσκευές τους όλα τα εργαλεία της τέχνης τους. Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται με την λειτουργία της Σχολής Αργυροχρυσοχοϊας η οποία ιδρύθηκε την δεκαετία του 1970.

 

7. ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ

4-places-you-must-see-in-dimitsana

Το φαράγγι του ποταμού Λούσιου είναι νομίζω από τα σημαντικότερα αξιοθέατα ολόκληρης της περιοχής της Αρκαδίας. Μέσα σε ένα τοπίο εντυπωσιακής ομορφιάς το φαράγγι ενδείκνυται για μικρούς ή μεγαλύτερους περιπάτους πεζοπορίας. Ο Λούσιος είναι ένας μικρός ποταμός έκτασης περίπου 23 χιλιομέτρων ο οποίος πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς. Το φαράγγι εκτός από την εκπληκτική του ομορφιά έχει στις δυο του πλευρές τα ιστορικά μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου και της Ιεράς Μονής του Φιλοσόφου, γι’ αυτό και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

 

8. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

moni-timiou-prodromou-dimitsana

Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου χτίστηκε τον 16ο αιώνα και η θέση του πάνω στον κάθετο βράχο είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς μοιάζει να αιωρείται σχεδόν στο κενό. Για να πας μέχρι το μοναστήρι θα πρέπει να περπατήσεις μια απόσταση μέσα στο φαράγγι του Λούσιου μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Εδώ φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα ενώ υπάρχει και σημαντική βιβλιοθήκη. Η Μονή δέχεται επισκέπτες τα πρωινά από 08:00-13:00 και το απόγευμα 17:00-20:00.

 

9. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Η Μονή Φιλοσόφου υπάρχει από τον 17ο αιώνα,  έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο και ανακαινίζεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα στενό μονοπάτι θα σε οδηγήσει μετά από ένα περίπου χιλιόμετρο στο παλιό μοναστήρι του οποίου η θέα πάνω στον βράχο είναι εντυπωσιακή. Εκεί λειτουργούσε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και το Κρυφό Σχολειό.

 

10. ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου απέχει περίπου μια ώρα από την Στεμνίτσα. Διαθέτει οκτώ πίστες για αρχάριους, προχωρημένους και πολύ έμπειρους. Όμως, ακόμα και αν το σκι δεν είναι το φόρτε σου παραμένει ένας όμορφος προορισμός. Μπορείς να ανέβεις απλά για να απολαύσεις την διαδρομή και έναν καφέ ή ένα ποτό στο σαλέ του.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

spiti-stemnitsa

Η Στεμνίτσα δεν έχει πληθώρα από καταλύματα, διαθέτει όμως μερικούς αξιόλογους ξενώνες και αναπαλαιωμένα αρχοντικά για ξενοδοχεία τα οποία θα σου προσφέρουν άνεση και ζεστή φιλοξενία σε λογικές τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ.

 

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

Στην Στεμνίτσα θα γευτείς νόστιμο αρνάκι με σέλινο, ζυγούρι βραστό, κοκορέτσι, πίτες και ψητά στα κάρβουνα. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής τα διάφορα πιάτα, τα κρέατα και οι μεζέδες παρασκευάζονται με φρέσκες πρώτες ύλες του τόπου γεγονός που εγγυάται για την νοστιμιά και την ποιότητα τους.

 

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

zymarika-trachanas

Η Στεμνίτσα φημίζεται για τα τοπικά γλυκά της, το καρυδάτο, τα καλτσούνια, τις δίπλες και τα γλυκά του κουταλιού. Μην παραλείψεις να αγοράσεις ζυμαρικά, τραχανά αλλά και ντόπιο μέλι. Επίσης είναι σίγουρο πως το βλέμμα σου θα τραβήξουν τόσο τα ασημένια χειροποίητα κοσμήματα όσο και τα υφαντά.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

 • 21/03/2017

  Ευχαριστώ Τζίνα μου για την όμορφη ξενάγηση! Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα χωριά όπου το μπετόν δεν έκανε την εμφάνιση του!
  Σου στέλνω πολλά ανοιξιάτικα και ηλιόλουστα ΑΦιλάκια!

  reply...
 • Σμαραγδένια Ρούλα

  22/03/2017

  Τι υπέροχα μερη που έχει η πατριδα μας Τζινα μου!! πανεμορφο χωριο μεσα στο πρασινο ..δεν το ηξερα το χωριο αυτό.. σε ευχαριστουμε πολύ για οτι είσαι το μεσον να περιπλανηθουμε και εμεις στα όμορφα σοκακια της Στεμνίτσας φίλη μου !!!!να περνας ομορφα ταξιδευοντας… φιλακιαααα!!

  reply...
 • 28/03/2017

  Ομολογώ ότι δεν έχω παέι…ακόμα! αλλά ειναι ενα πανέμορφο χωριό που πρέπει οποσδήποτε να επισκεφτω!

  reply...

post a comment

error: Content is protected !!