Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  ΡΟΝΤΑ – ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ, ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ
()

H Ρόντα είναι μια πανέμορφη μικρή πόλη στην Ανδαλουσία και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία της Μάλαγα, η οποία στέκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Τριγυρισμένη από καταπράσινες κοιλάδες, την διασχίζει ο ποταμός Guadalevín και έτσι όπως την βλέπεις να απλώνεται πάνω από μια βαθιά χαράδρα το θέαμα σου κόβει την ανάσα.

 

Αν είχες ήδη την τύχη να την έχεις επισκεφθεί τότε καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ. Αυτό άλλωστε την κάνει και την τρίτη πιο επισκέψιμη πόλη στην Ανδαλουσία. H Ρόντα υπήρξε η αγαπημένη πολλών καλλιτεχνών όπως ο Χέμινγουεϊ που εμπνεύστηκε από την ομορφιά της και έγραψε το έργο “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων πάνω από την μέση στάθμη της θάλασσας και ιδρύθηκε αρχικά από τους Κέλτες τον 6ο π.Χ. αιώνα οι οποίοι την ονόμασαν Arunda.

 

 

 

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΝΤΑ

 

ΡΟΝΤΑ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΕΦΥΡΑ PUENTE NUEVO

Η γέφυρα Puente Nuevo είναι το εμβληματικό μνημείο της Ρόντα. Χτίστηκε το 1788 και αποτελεί ένα αριστούργημα της μηχανικής. Έχει μήκος 70 μέτρα και υψώνεται πάνω από το φαράγγι El Tajo ενώ το ύψος της από το κάτω μέρος της χαράδρας φτάνει τα 98 μέτρα.

Η γέφυρα συνδέει την La Ciudad, την ιστορική παλιά πόλη της Ρόντα, με το El Mercadillo το σύγχρονο μέρος της πόλης. Από τη γέφυρα, η θέα του φαραγγιού αλλά και του ποταμού Río Guadalevín είναι εκπληκτική.

ΦΑΡΑΓΓΙ EL TAJO

Το φαράγγι El Tajo έχει μήκος 130 μέτρα και είναι αρκετά στενό περίπου 68 μέτρα. Μαζί με την επιβλητική γέφυρα Puente Nuevo αποτελούν τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Ισπανίας. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από τη συνεχή διάβρωση που προκλήθηκε από τον ποταμό rio Guadalevín, ο οποίος τροφοδοτείται από τα ορεινά με το χιόνι που λιώνει στα βουνά της Sierra de las Nieves.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατά μήκος του φαραγγιού είναι το ορυχείο νερού, μια σήραγγα σκαλισμένη στο βράχο η οποία κατεβαίνει 60 μέτρα στο νερό του ποταμού με 231 σκαλοπάτια . Οι λαξευτοί βράχοι στο φαράγγι του El Tajo σχηματίζουν αυτό το εκπληκτικό ορυχείο και φρούριο που χρονολογείται από την εποχή των Μαυριτανών.

LA CASA DEL REY MORO

 

Η Casa del Rey Moro είναι κατά κάποιο τρόπο απάτη, αφού δεν ήταν ποτέ το σπίτι του Μαυριτανού Βασιλιά όπως λέει το όνομα της. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα, όταν η κυριαρχία των Μαυριτανών ήταν ήδη μια μακρινή ανάμνηση. Οι μαυριτανικοί κήποι της είναι ακόμα πιο πρόσφατοι και έχουν σχεδιαστεί από τον Γάλλο κηπουρό Jean Claude Forestier το 1912. Οπότε το πιο σημαντικό από αυτήν την επίσκεψη είναι η κατάβαση από εδώ στο ορυχείο και η διαφορετική προοπτική του φαραγγιού όταν βρεθεί κανείς στο πιο βαθύ σημείο.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Δευτέρα – Κυριακή 10:00 π.μ.– 09:30 μ.μ.

PLAZA DE TOROS

Είναι η πιο παλιά αρένα της Ισπανίας και βρίσκεται στην Ρόντα την πόλη από όπου ξεκίνησαν οι ταυρομαχίες στην Ισπανία. Γι’ αυτό τον λόγο και η αρένα αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο. Χτισμένη τον 18ο αιώνα είναι πολυεπίπεδη και χωράει περίπου 5000 θεατές. Υπάρχει επίσης ένα μικρό μουσείο με μια θαυμάσια συλλογή από κοστούμια, όπλα και μνήμες ταυρομαχιών.

ΜΟΥΣΕΙΟ LARA

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο το οποίο ανήκει στον Juan Antonio Lara. Στους ορόφους του εκτίθενται συλλογές από παλιά ρολόγια, χειροβομβίδες, vintage ραπτομηχανές και γραφομηχανές, ακόμα και παλιά μικροσκόπια. Κάτω ακριβώς από τον κεντρικό όροφο υπάρχουν προβολείς ταινιών και αντικείμενα εξοπλισμού ταυρομαχιών. Το κατώτερο επίπεδο του μουσείου γίνεται μακάβριο καθώς αναβιώνεται η «Ιερά Εξέταση» και παρουσιάζονται μια σειρά ιστορικών συσκευών βασανιστηρίων από διάφορα μέρη του κόσμου.

Δευτέρα – Κυριακή 11:00 π.μ. – 07:00 μ.μ.

BANOS ARABES

Βρίσκονται στην παλιά πόλη της Ρόντα και για να φτάσεις ως εδώ θα πρέπει να κατηφορίσεις μια μικρή απόσταση από τον δρόμο προς το κάτω μέρος του φαραγγιού. Χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και είναι ίσως τα καλύτερα διατηρημένα Αραβικά λουτρά σε ολόκληρη την νότια Ισπανία. Τα περιβάλλει πολύ όμορφος κήπος και στην είσοδο προβάλλεται ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο που σου δίνει όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των λουτρών.

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 π.μ. – 06:00 μ.μ.
Σάββατο – Κυριακή 10:00 π.μ. – 03:00 μ.μ.

PALACIO DE MONDRAGON

Το Δημοτικό Μουσείο της Ronda γνωστό και σαν Παλάτι Mondragón , στεγάζεται σε μια πανέμορφη βίλα στην άκρη του φαραγγιού. Λέγεται πως χτίστηκε το 1314 για κάποιον Μαυριτανό βασιλιά. Ο επάνω όροφος του Palacio δίνει μια πλήρη απεικόνιση της τοπικής φυσικής ιστορίας και πληροφορεί για το πως σχηματίστηκε η Ρόντα από την εποχή ακόμα που έφτασαν εδώ οι Μαυριτανοί. Από τους κήπους μπορείς να απολαύσεις υπέροχη θέα προς την κοιλάδα. Το Παλάτι Mondragon παρομοιάζεται με αυτό της Αλάμπρα αλλά, φυσικά, πολύ μικρότερο.

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 π.μ. – 07:00 μ.μ.
Σάββατο – Κυριακή 10:00 π.μ. – 03:00 μ.μ.
 

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!