Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  ΠΗΛΙΟ: 12 ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ
Πήλιο, τα Ωραιότερα Χωριά του
()

Πήλιο, ο τόπος που οι Θεοί διάλεξαν για θερινή κατοικία τους. Με πανέμορφα χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του. Χωριά κουκλίστικα, καταπράσινα, κατακλυσμένα με θαυμάσια σπίτια εξαίρετης πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Χωριά ιδανικά να περπατήσεις στα γραφικά τους σοκάκια, να γευτείς εξαίρετες συνταγές και γεύσεις, να ψωνίσεις ντόπια προϊόντα και να απολαύσεις την φύση σε όλο το μεγαλείο της.

Χωριά που στο μόνο που θα σε δυσκολέψουν θα είναι να ξεχωρίσεις κάποιο από αυτά. Να διαλέξεις ποιό απ’ όλα είναι το πιο όμορφο. Γιατί κάθε ένα από τα χωριά του Πηλίου είναι μοναδικό. Και μια που το Πήλιο είναι προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου μπορούμε να πάμε οποιαδήποτε στιγμή και ανάλογα με την εποχή να δούμε μια άλλη πλευρά της ομορφιάς τους. Ας δούμε όμως μερικά από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

 

 

1. ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εκείνος που είχε ονομάσει την Μακρινίτσα “το μπαλκόνι του Πηλίου” και δεν είχε άδικο. Χτισμένη σε υψόμετρο προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Το χωριό χτίστηκε το 1204 όταν ο Κωνσταντίνος Μαλλιασηνός ίδρυσε στο Πήλιο τη μονή της Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως ή Μακρινιτίσσης. Γύρω από το μοναστήρι οργανώθηκε ένας μικρός αρχικά οικισμός ο οποίος πήρε το όνομα Μακρινίτσα.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Το αρχοντικό Τοπάλη που χτίστηκε το 1844 και χρησιμοποιείται σαν Λαογραφικό Μουσείο.
 • Το Βυζαντινό μουσείο της Μακρινίτσας
 • Το καφενείο “Θεόφιλος” στην κεντρική πλατεία του χωριού το οποίο έχει χαρακτηριστεί σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έχει στο εσωτερικό του τοιχογραφία ζωγραφισμένη από τον μεγάλο ζωγράφο Θεόφιλο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Στην Μακρινίτσα θα βρεις πολλά αξιόλογα καταλύματα και ξενώνες για την διαμονή σου. Ρίξε μια ματιά εδώ για να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου.

 

2. ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Γνωστή και σαν “πόρτα του Πηλίου” η Πορταριά ονομάζεται έτσι γιατί είναι το πιο κοντινό στο Βόλο χωριό του Πηλίου. Χτισμένη σε προνομιακό σημείο και με θέα ολόκληρο τον Παγασητικό είναι ένα πανέμορφο χωριό ιδανικός προορισμός κάθε εποχή του χρόνου. Το όνομα της το πήρε από το Μοναστήρι της της Παναγίας της Πορταρέας του 13ου αιώνα στο οποίο η Πορταριά οφείλει, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, τη σημερινή της ονομασία. Στην Τουρκοκρατία Πορταρία κι έπειτα Πορταριά.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Ζούλια.
 • Το κωδωνοστάσιο του ναού του Αγίου Νικολάου.
 • Τον μικρό ναϊσκο της Παναγίας της Πορταρέας του 16ου αιώνα ο οποίος είναι χτισμένος πάνω στο βυζαντινό μονύδριο της Παναγίας Πορταρέας του 13ου αιώνα.
 • Στην Πορταριά θα θαυμάσεις επίσης τις ωραιότερες παραδοσιακές βρύσες μεταξύ των οποίων και η πανέμορφη θολωτή βρύση του Τσοποτού.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Τα περισσότερα από τα αρχοντικά της Πορταριάς, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες, λειτουργούν σαν ξενώνες και προσφέρουν εξαιρετική θέα στο Βόλο και στον Παγασητικό κόλπο. Ρίξε μια ματιά εδώ για να επιλέξεις την δική σου διαμονή.

 

3. ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε πλαγιά σε 600 μέτρα υψόμετρο. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που χτίστηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς τον 11ο αιώνα κατά την περίοδο των Σταυροφοριών. Ο Άγιος Λαυρέντιος έφτασε στην μεγαλύτερη του ακμή το χρονικό διάστημα από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Την θέα από την πλατεία Χατζίνη μέχρι πέρα το χωριό Δράκεια.
 • Τον ναό του Αγίου Αποστόλου του Νέου με το περίφημο καμπαναριό ρολόι του.
 • Το Βυζαντινό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου.
 • Αν βρεθείς στον Άγιο Λαυρέντιο τον Ιούνιο θα δεις την Γιορτή του Κερασιού που διοργανώνεται εδώ κάθε χρόνο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Εδώ μπορείς να δεις τα καταλύματα που υπάρχουν στον Άγιο Λαυρέντιο και να επιλέξεις εκείνο που σου αρέσει.

 

4. ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ

Οι Πινακάτες έχουν χαρακτηριστεί από το 1979 σαν διατηρητέος οικισμός. Το όνομα τους το πήραν από τα ξύλινα πινάκια (πιάτα) που έφτιαχναν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Οι Πινακάτες έμειναν πολλά χρόνια μακριά από τον τουρισμό. Το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε εδώ το 1973 και λίγα χρόνια αργότερα έγινε η οδική σύνδεση με τον Βόλο μέσω λεωφορείου. Μέχρι το 1979 ο δρόμος σταματούσε στη Βυζίτσα και από εκεί όποιος ήθελε να πάει στις Πινακάτες έπαιρνε ένα πέτρινο καλντερίμι είτε με τα πόδια είτε πάνω σε κάποιο μουλάρι.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Τον 500 ετών πλάτανο στην πλατεία του χωριού.
 • Την Βασιλική του Αγίου Δημητρίου.
 • Την μαρμάρινη κρήνη του Τσιρογιάννη από το 1894.
 • Για τους περιπατητές και τους φυσιολάτρες ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η διαδρομή στο λιθόστρωτο μονοπάτι που συνδέει τις Πινακάτες με τα Καλά Νερά.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Στις Πινακάτες λειτουργούν λίγοι παραδοσιακοί ξενώνες που όμως προσφέρουν ζεστή φιλοξενία στον επισκέπτη. Εδώ μπορείς να δεις τα καταλύματα που υπάρχουν.

 

5. ΜΗΛΙΕΣ

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου οι Μηλιές είναι χτισμένες σε 400 μέτρα υψόμετρο και απέχουν από τον Βόλο 28 χιλιόμετρα. Λέγεται πως το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των πειρατών. Γι’ αυτό και η θέση του χωριού είναι τέτοια ώστε να μη βλέπει τη θάλασσα, αλλά και να μη φαίνεται το χωριό από τη θάλασσα.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Την Δημόσια Βιβλιοθήκη όπου φυλάσσονται πάνω από 3.500 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων καθώς και η σημαία της Επανάστασης που ύψωσε ο Άνθιμος Γαζής.
 • Τον σιδηροδρομικό σταθμό του μουτζούρη και την σιδερένια γέφυρα.
 • Το Λαογραφικό Μουσείο.
 • Το Ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών & Αγίων Πάντων με την πολύ ιδιαίτερη αγιογράφηση.
 • Τον ναό του Αγίου Νικολάου στον οποίο βρίσκονται οι τάφοι των 3 Διδασκάλων του Γένους, Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη. 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Κι εδώ, όπως και σε όλα τα χωριά του Πηλίου, θα βρεις όμορφους πετρόχτιστους ξενώνες για να μείνεις. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

 

 6. ΔΡΑΚΕΙΑ

 

Η Δράκεια έχει χαρακτηριστεί σαν παραδοσιακός οικισμός και απέχει από τον Βόλο 18 χιλιόμετρα. Είναι χτισμένη σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με πλατάνια, καρυδιές και καστανιές έχει παραδοσιακά σπίτια, βρύσες και τρεχούμενα νερά.

 Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία της με επικρατέστερη εκείνη που λέει πως πήρε το όνομα της από τον πρώτο οικιστή που λεγόταν Δράκος. Την λένε και μαρτυρικό χωριό γιατί εδώ το μεσημέρι της 18ης Δεκεμβρίου του 1943 οι Γερμανοί δολοφόνησαν 118 κατοίκους της σαν αντίποινα για το χτύπημα δυο Γερμανών από τους αντάρτες.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Η Δράκεια έχει πανέμορφα αρχοντικά όπως το αρχοντικό Τριανταφύλλου και το αρχοντικό Στεργίου.
 • Τον ναό του Αγίου Νικολάου με το πολύ όμορφο τέμπλο.
 • Το τοξωτό γεφύρι 2,5 χιλιόμετρα νότια του χωριού.
 • Το Μουσείο Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο οποίο εκτίθενται παλιά εργαλεία, υφαντά, ενδυμασίες, οικιακά σκεύη ακόμα και εξοπλισμός από παλιό λιοτρίβι.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Εδώ θα βρεις όλα τα καταλύματα που υπάρχουν στην Δράκεια για να επιλέξεις εκείνο που σου αρέσει περισσότερο και ταιριάζει στα δικά σου κριτήρια.

 

7. ΚΙΣΣΟΣ

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου και απέχει από τον Βόλο 38 χιλιόμετρα. Είναι ένα μικρό καταπράσινο και πανέμορφο ορεινό χωριό χτισμένο μέσα σε δάσος. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες του Αγίου Ιωάννη, της Νταμούχαρης και του Παπά Νερό. Έξω από τον Κισσό ξεκινούν μονοπάτια που διασχίζουν ξεχασμένα τοπία για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από αυτές τις διαδρομές καταλήγει στο μοναστήρι του Αγίου Ευσταθίου το οποίο είναι του 17ου αιώνα και μια άλλη στην πηγή Τύμπανο.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας η οποία είναι χτισμένη το 1650 και έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και τοιχογραφίες. Εδώ υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον μικρό εκκλησιαστικό μουσείο.
 • Στην πλατεία θα δεις επίσης την προτομή του Ρήγα Φεραίου ο οποίος μαθήτευσε στην Ζαγορά και πρωτοδίδαξε στον Κισσό.
 • Αν επισκεφθείς τον Κισσό χειμώνα τότε θα πρέπει να ξέρεις πως το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Στον Κισσό θα βρεις πολύ όμορφους ξενώνες για την διαμονή σου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

 

8. ΖΑΓΟΡΑ

Η Ζαγορά είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του Πηλίου, με απίστευτη φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία. Κατά μια εκδοχή πήρε το όνομα της από το σλαβικό «ζα-γορα» που σημαίνει πίσω από το βουνό. Με τρεχούμενα νερά και πλατάνια είναι ένα χωριό που έχει ζωή όποια εποχή του χρόνου και να πας. Η Ζαγορά είναι φημισμένη επίσης και για την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου το οποίο διοχετεύεται, εκτός από την Ελληνική αγορά και στο εξωτερικό.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το επίχρυσο τέμπλο και τον περίτεχνο άμβωνα.
 • Το αρχοντικό Δρακοπούλου
 • Τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό.
 • Την Δημόσια Βιβλιοθήκη
 • Το Ελληνομουσείο, είναι το παλιότερο σχολείο το οποίο ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και μαθήτευσε σε αυτό και ο Ρήγας Φεραίος.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Στην Ζαγορά θα βρεις πολλές επιλογές διαμονής, ρίξε μια ματιά εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

 

9. ΜΟΥΡΕΣΙ

Το Μούρεσι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, έχει τρεχούμενα νερά, σπίτια εξαιρετικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και υπέροχη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Είναι από τα πιο παλιά χωριά του Πηλίου και απέχει από τον Βόλο περίπου 45 χιλιόμετρα. Λόγω της θέσης και της φυσικής ομορφιάς που το περιβάλλει είναι ιδανικό για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Την πλατεία του χωριού με τις τεράστιες φλαμουριές και τα πλατάνια.
 • Την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το «τρυπητό» τέμπλο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Εδώ μπορείς να δεις όλα τα καταλύματα του χωριού για να επιλέξεις το ιδανικό για τις δικές σου απαιτήσεις.

 

10. ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Η Τσαγκαράδα είναι από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου. Συνδυάζει μοναδικά βουνό και θάλασσα έτσι όπως είναι πνιγμένη στο πράσινο και έχει κοντά τις πιο όμορφες παραλίες. Αιωνόβια πλατάνια, παραδοσιακά αρχοντικά, τρεχούμενα νερά και τα γνωστά λιθόστρωτα καλντερίμια τραβούν σαν μαγνήτης τον επισκέπτη και τον κρατούν αιχμάλωτο με τις ομορφιές του τοπίου.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Τον χιλίων ετών πλάτανο στην πλατεία του χωριού. Λέγεται πως είναι ο από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδας και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης.
 • Το πέτρινο μονότοξο της Τσαγκαράδας που βρίσκεται στην αρχή του χωριού.
 • Το Καρτάλειο δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1870 με δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Καρτάλη.
 • Την Αχιλλοπούλειο Εμπορική Σχολή χτισμένη το 1864,  δωρεά του Σοφοκλή και του Ευάγγελου Αχιλλόπουλου.
 • Την Νανοπούλειο Σχολή, δωρεά του Νικολάου Νανόπουλου η οποία χτίστηκε το 1909  και έχει χαρακτηριστεί σαν έργο τέχνης.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Εδώ θα βρεις όλα τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες που υπάρχουν στην Τσαγκαράδα.

 

11. ΝΤΑΜΟΥΧΑΡΗ

Η Νταμούχαρη είναι ένας μικρός γραφικός οικισμός με άγρια ομορφιά ο οποίος αποτελείται από δυο μικρούς κόλπους οι οποίοι ενώνονται σε μια χερσόνησο πάνω στην οποία υπάρχουν τα ερείπια ενός κάστρου.

Παλιά η Νταμούχαρη ήταν το μοναδικό λιμάνι του Ανατολικού Πηλίου με μεγάλη εμπορική κίνηση. Υπάρχει μάλιστα ακόμα εδώ το παλιό πέτρινο τελωνείο το οποίο είναι πια ετοιμόρροπο. Υπάρχουν δυο εκδοχές για την ονομασία της. Η μια είναι πως η ονομασία προέρχεται από την παραφθορά της λέξης «Δως μου χάρη».  Χάρη την οποία ζήτησαν ναυτικοί από την Παναγία όταν κινδύνευσαν να πνιγούν στην περιοχή. Η άλλη εκδοχή θέλει το τοπωνύμιο να προήλθε από τη σύντμηση της φράσης “d’amour” που σημαίνει όλο χάρη.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Το περίφημο αρχοντικό “Cleopatra’s Miramare” πάνω στον λόφο της Νταμούχαρης που κρύβει την δραματική ιστορία του καπετάνιου Βαϊνόπουλου.
 • Τον μικρό ναό του Αγίου Νικολάου και Χαράλαμπου, κτισμένου το 1744,  με τις υπέροχες αγιογραφίες βυζαντινής τέχνης.
 • Το μικρό φυσικό λιμανάκι όπου έγιναν και τα γυρίσματα του μιούζικαλ «Mama Mia».
 • Την βοτσαλωτή παραλία της παλιάς Νταμούχαρης.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Ρίξε μια ματιά εδώ για να βρεις όλα τα καταλύματα της Νταμούχαρης.

 

12. ΒΥΖΙΤΣΑ

Η Βυζίτσα εκτός από ένα πανέμορφο χωριό του Πηλίου αποτελεί και ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Χτισμένη σε 500 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα απόσταση από τον Βόλο. Κατοικήθηκε το 1650 από Ηπειρώτες, Βλάχους, Αρβανίτες και Σλάβους. Τα περισσότερα από τα αρχοντικά της είναι φτιαγμένα από ντόπια πέτρα και πλάκες και το 1976 ολόκληρος ο οικισμός ανακηρύχθηκε παραδοσιακός.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 • Την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου η οποία χτίστηκε το 1789 από τον Δήμο Ζουπανιώτη και έχει εκπληκτικές τοιχογραφίες.
 • Την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1725.
 • Το εκκλησάκι του Άθωνα.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Εδώ θα δεις όλα τα καταλύματα για την διαμονή σου στην Βυζίτσα.

 

 

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

 • 19/12/2019

  Υπέροχα όλα , θέλω να τα επισκεφτούμε! Ποιο να πρωτοδιαλέξεις!!! ΠΟλύ όμορρφη η παρουσίασή σου! Ολυμπιάννα από http://www.zoudia.gr

  reply...

post a comment

error: Content is protected !!