Top
  >  ΙΔΕΕΣ   >  ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ   >  Ρωσία: Βίζα, Διαβατήριο Πλήρης Οδηγός

Ένας οδηγός βήμα βήμα για όλα όσα χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις στην Ρωσία (διαβατήριο – βίζα). Γιατί όταν αποφασίσεις ένα τέτοιο ταξίδι κατά κάποιον τρόπο «ξεβολεύεσαι».
Κι αυτό γιατί καλώς ή κακώς είμαστε μαθημένοι να ταξιδεύουμε μόνο με την ταυτότητα. Όταν λοιπόν ακούς πως εκτός από το διαβατήριο πρέπει να βγάλεις KAI βίζα για την οποία βίζα χρειάζεται (άκουσον άκουσον!) να έχεις πρόσκληση τότε, προσωπικά, έναν μικρό πανικό τον ένιωσα.

Η έρευνα που έκανα στο ίντερνετ δεν με βοήθησε όσο περίμενα. Μου έδωσε όμως βασικές πληροφορίες κι έτσι ξεκίνησα κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Στο τέλος αποδείχτηκε πως η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο complicated όσο φαντάζει αρχικά.

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω αυτόν τον οδηγό με όλες τις πληροφορίες για την διαδικασία που χρειάζεται να κάνει κάποιος που πρόκειται να ταξιδέψει στην Ρωσία. Mε αυτόν τον τρόπο ελπίζω να βοηθήσω να μη χαθείς στο αχανές του διαδικτύου και να βρεις εδώ συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζεσαι.

Τί Χρειάζεσαι για την Έκδοση Διαβατηρίου

1. Φωτογραφίες

Πρώτο βήμα για την έκδοση διαβατηρίου είναι οι φωτογραφίες. Και μια που θα πας βγάλε απ’ ευθείας και τις φωτογραφίες για την βίζα οι οποίες είναι σε άλλες διαστάσεις απ’ αυτές του διαβατηρίου.

Μην ανησυχείς αν δεν θυμάσαι τις διαστάσεις. Οι φωτογράφοι ξέρουν ακριβώς τί χρειάζεται, εξ’ άλλου αυτή είναι η δουλειά τους.

2. Παράβολο Διαβατηρίου

Για την έκδοση του διαβατηρίου πρέπει να πληρώσεις ένα παράβολο.

Εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Εγώ πολύ απλά μπήκα στο web-banking της τράπεζάς μου, πήγα στις πληρωμές, επέλεξα e-παράβολο, το πλήρωσα και έλαβα στο email μου έναν αριθμό τον οποίο και έδωσα μαζί με την ταυτότητα μου στο γραφείο διαβατηρίων.

3. Έκδοση Διαβατηρίου

Εδώ θα βρεις που βρίσκεται το γραφείο για την έκδοση διαβατηρίων της περιοχής σου και τις ώρες λειτουργίας του.

Μαζί σου πρέπει να έχεις την ταυτότητα σου, μια φωτοτυπία της και φυσικά τις φωτογραφίες. Επίσης το παλιό διαβατήριο αν πρόκειται για αντικατάσταση.Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Ο αστυνομικός θα συμπληρώσει την αίτηση με τα στοιχεία σου την οποία θα υπογράψεις, θα σου πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και σε 5-10 λεπτά θα φύγεις. Το διαβατήριο θα είναι έτοιμο σε 4-5 μέρες.

Πρόσεξε το διαβατήριο σου να έχει ισχύ τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες αλλιώς δεν πρόκειται να εγκριθεί η βίζα σου.

Ανακεφαλαιώνοντας για την έκδοση διαβατηρίου θα χρειαστείς:

 1. Πρόσφατη έγχρωμη Φωτογραφία  40 χ 60 mm
 2. Παράβολο
 3. Φωτοτυπία ταυτότητας
 4. Παλιό διαβατήριο αν πρόκειται για αντικατάσταση

Τί Χρειάζεται για Έκδοση Βίζας για την Ρωσία

1. Πρόσκληση ή Voucher

Το πρώτο που θα χρειαστείς για την έκδοση βίζας είναι μια πρόσκληση ή αλλιώς voucher. Το voucher στο στέλνει το ξενοδοχείο στο οποίο έχεις κάνει κράτηση.

Σημ. τα περισσότερα σε ενημερώνουν πως στην περίπτωση που ακυρώσεις την κράτηση σου τότε θα χρεωθείς με κάποιο ποσό.

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να εξασφαλίσεις το πολυπόθητο voucher από ξενοδοχείο, τότε μια έρευνα στο ίντερνετ τύπου : «voucher visa russia» θα σου εμφανίσει διάφορα γραφεία στα οποία κάνεις αίτηση online και με μικρό κόστος ( γύρω στα 10 ευρώ) σου στέλνουν την πρόσκληση.

Σημ. Όταν ζητήσεις από το ξενοδοχείο ή κάποιο γραφείο στο ίντερνετ, voucher, πες τους η υπογραφή που θα έχει επάνω να είναι με το χέρι και όχι ψηφιακή. Αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα την ώρα που βρισκόμουν στο Κέντρο Βίζας καταθέτοντας τα δικαιολογητικά και αναγκάστηκα να στείλω από το κινητό email στο ξενοδοχείο με την ένδειξη «επείγον» ζητώντας τους νέα voucher υπογεγραμμένα by hand. Αυτό μου κόστισε καθυστέρηση περίπου μιας ώρας.2. Ηλεκτρονική Αίτηση

Το επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση ηλεκτρονικά μιας αίτησης για την έκδοση βίζας την οποία κάνεις εδώ. Αφού την συμπληρώσεις, την εκτυπώνεις και την υπογράφεις.

3. Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Mεταξύ άλλων στην ηλεκτρονική αίτηση πρέπει να συμπληρώσεις και ένα πεδίο για την ασφαλιστική κάλυψη που πρέπει να έχεις το χρονικό διάστημα της επίσκεψης σου στην Ρωσία. Αυτήν την εκδίδουν στο ίδιο γραφείο (Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων Βίζας) όπου θα πας να καταθέσεις τα χαρτιά για την βίζα και κοστίζει 8,50 ευρώ.

Οπότε έχεις 2 επιλογές:
1. Η μια είναι να συμπληρώσεις από το σπίτι την ηλεκτρονική αίτηση και να προσθέσουν στο Κέντρο Βίζας (αφού βγάλεις και την ασφάλεια) το ανάλογο πεδίο. Το κόστος της υπηρεσίας «διόρθωσης» είναι 10 ευρώ και παράλληλα σου διορθώνουν και όποια άλλα λάθη έχεις κάνει.
2. Η δεύτερη επιλογή είναι να πας στο Κέντρο Βίζας, να βγάλεις την ασφάλεια και μετά έχοντας όλα τα στοιχεία, κάθεσαι σε μια άκρη, συμπληρώνεις την αίτηση online από το κινητό σου και τους την καταθέτεις.

Το Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων Βίζας για την Ρωσία (VFS Global) βρίσκεται:

Αθήνα
Eθνικής Αντιστάσεως 42, (2ος όροφος)
Χαλάνδρι Τηλ. 2106856775

Θεσσαλονίκη
Τσιμισκή 44 Τηλ. 2310 270579


Το Κέντρο είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 17.00 και μπορείς αν προτιμάς να τους στείλεις τα δικαιολογητικά ταχυδρομικά και να σου τα επιστρέψουν με κούριερ πληρώνοντας το ανάλογο κόστος φυσικά.
Προσωπικά θα σου προτείνω, αν είσαι κοντά και μπορείς, να πας μόνος σου. Το προσωπικό είναι ευγενικό, πολύ εξυπηρετικό και δεν έχει καθόλου ταλαιπωρία.

H βίζα εκδίδεται σε 7-10 εργάσιμες μέρες, κοστίζει 60 ευρώ και οι ώρες παραλαβής είναι από τις 15:00 – 17:00 
Μπορεί να την παραλάβει οποιοσδήποτε αρκεί να έχει μαζί του το απόκομμα που θα σου δώσουν στο τέλος της κατάθεσης των δικαιολογητικών.
Επίσης μπορείς να καταθέσεις δικαιολογητικά άλλου προσώπου με μια απλή εξουσιοδότηση από το ΚΕΠ. Οι ώρες κατάθεσης είναι 09:00 – 15:00

Ανακεφαλαιώνοντας για την έκδοση βίζας θα χρειαστείς:

 1. Πρόσφατη φωτογραφία 35 χ 45 mm έγχρωμη, σε λευκό φόντο
 2. Ταυτότητα (θα ζητήσουν να την δουν)
 3. Διαβατήριο
 4. Ηλεκτρονική αίτηση
 5. Voucher
 6. Ασφάλεια ταξιδιού

Αυτή είναι η διαδικασία αναλυτικά όσων χρειάζονται για να ταξιδέψεις στην Ρωσία.

Έχω ετοιμάσει και μια εκτυπώσιμη λίστα που θα σε βοηθήσει να οργανωθείς και μπορείς να την κατεβάσεις κάνοντας απλά εγγραφή στο Newsletter.

Aν είσαι ήδη εγγεγραμένος/η στείλε μου ένα email για να σου στείλω κωδικό πρόσβασης.

Αν έχεις απορίες ή ερωτήσεις θα χαρώ να στις απαντήσω.

Τzina

Aκολούθησε το Eikones & Psithyroi στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest
Aν πάλι θέλεις να ενημερώνεσαι με ανάλογα άρθρα μπορείς να κάνεις εγγραφή στο Νewsletter του Eikones & Psithyroi.

Follow my blog with Bloglovin


Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

 • 20/03/2019

  Kαλησπέρα Τζίνα.Ταξίδευα στην Ρωσία πριν ενάμιση χρόνο.Για καλή μου τύχη ολη αυτή την διαδικασία δηλ για την βίζα την ανέλαβα το ταξ.πρακτορείο και συμπεριλαμβανόταν μέσα στα εξόδα του ταξιδείου.Ετσι δεν κουράστηκα καθόλου και δεν το μετάνιωσα κιόλας

  reply...
 • 07/04/2019

  Κυρία Τζίνα είναι πραγματικά πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας και το κάνει να φαίνεται πολύ απλό. Περιμένω με ανυπομονησία εικόνες και tips από Ρωσία καθώς θα ταξιδέψω και εγώ εκεί μέσα στο 2019.

  reply...
 • ANNA

  18/08/2019

  Πολύ ωραίο το άρθρο σου Τζινάκι. Σε ευχαριστούμε πολύ!ισχύει ότι για να βγάλεις βίζα χρειάζεται το διαβατήριο σου να είναι τουλάχιστον 1,5 έτος που έχει βγει;

  reply...
 • pavlos

  17/09/2019

  kalispera kiria tzina,egw pou eimai agglia pos mporo na to kano?

  reply...
 • 06/10/2019

  Καταπληκτικός οδηγός Τζίνα, κατατοπιστικός και πλήρης!
  Αννα

  reply...

post a comment