Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΛΛΑΔΑ   >  Ναύπλιο: Ανακάλυψε τα Αξιοθέατα και τις Ομορφιές του
Ναύπλιο: Ανακάλυψε τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του

Το Ναύπλιο, τα αξιοθέατα και οι ομορφιές του. Με αφορμή τον τίτλο πρέπει να ομολογήσω πως με το Ναύπλιο δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική. Με ενώνουν μαζί του αγαπημένα πρόσωπα, αξέχαστα οικογενειακά τραπέζια και τρυφερές παιδικές αναμνήσεις. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ παρά να το λατρεύω! Αγαπώ κάθε του γωνιά και κάθε του δρομάκι, από το Παλαμήδι και την Πρόνοια μέχρι κάτω την Ακροναυπλία.

ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Δρομάκι στην παλιά πόλη-Ναύπλιο

To Nαύπλιο είναι από τους πιο κοντινούς προορισμούς για όσους μένουμε στην Αθήνα ή για κείνους που βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Γι’ αυτό και το προτιμούν πολλοί για μικρές αποδράσεις Σαββατοκύριακου. Από την στιγμή που θα ξεκινήσεις (από Αθήνα) σε μόλις μιάμιση ώρα θα βρίσκεσαι να περπατάς στα γραφικά του δρομάκια.

Φτάνοντας θα δεις το μεγάλο ανοιχτό δημοτικό πάρκινγκ έξω από την παλιά πόλη, εκεί μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο και να ξεκινήσεις με τα πόδια τον περίπατο σου για τα αξιοθέατα.

ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΜΠΟΥΡΤΖΙ

Μπούρτζι, Ναύπλιο-Αξιοθέατα

Αυτό το μικρό Ενετικό Κάστρο πάνω στο μικρό νησάκι μπροστά από το λιμάνι του Ναυπλίου είναι το πρώτο από τα αξιοθέατα του που θα αντικρύσεις.

Η ονομασία Μπούρτζι προέρχεται από την Τουρκοαραβική γλώσσα και σημαίνει “φρούριο”. Αποτελεί, μαζί με το Παλαμήδι, το σήμα κατατεθέν της πόλης του Ναυπλίου. Το φρούριο κατασκευάστηκε πάνω στον φυσικό βράχο του νησιού και ακολουθεί το σχήμα του.

Ο ρόλος του άλλαξε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων. Αρχικά ξεκίνησε σαν φρούριο που διασφάλιζε από επιδρομές την πόλη του Ναυπλίου. Το 1865 με εντολή του βασιλιά Γεωργίου Α’ έγινε τόπος διαμονής των δημίων της γκιλοτίνας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και αφού επισκευάστηκε από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, λειτούργησε σαν πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο έμειναν πολλές προσωπικότητες της εποχής μέχρι το 1970.

Σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ ένα τμήμα του λειτουργεί σαν συνεδριακός χώρος.

Τip: Αν θέλεις να πάρεις μέρος σε μια ξενάγηση στην πόλη του Ναυπλίου και στο Μπούρτζι τότε ρίξε μια ματιά εδώ.

ΠΑΛΑΜΗΔΙ

Παλαμήδι στο Ναύπλιο
Photo Credits

Ακόμα και αν δεν θέλεις να ανέβεις με τα πόδια τα 999 (λιγότερα κατά άλλους) σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι, μπορείς να πας ως εκεί με το αυτοκίνητο. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο επιβάλλεται να το επισκεφθείς. Εκτός από την σημαντική του ιστορία από εκεί ψηλά θα απολαύσεις και μια φοβερή θέα ολόκληρου του Ναυπλίου μέχρι το Μπούρτζι.

Το Παλαμήδι κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς. Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Ενετοκρατίας. Από το Παλαμήδι ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Εκτός όμως από φρούριο υπήρξε και χώρος φυλακών. Λέγεται πως εδώ φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης το 1834 μαζί με τον Πλαπούτα κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία (!) Το κελί του είναι ένα βαθύ σκοτεινό μπουντρούμι μέσα στον βράχο. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες των γεγονότων εκείνης της εποχής θεωρούν εσφαλμένη αυτήν την άποψη.

ΠΥΛΗ ΞΗΡΑΣ

Πύλη Ξηράς, Ναύπλιο
Photo Credits

Ήταν η μοναδική είσοδος στην πόλη του Ναυπλίου. Κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς από τοπικό γρανίτη. Η πύλη έκλεινε με την δύση του ήλιου και αν κάποιος δεν προλάβαινε ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει έξω από την πόλη. Μέσα από την πύλη υπήρχε στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο φρουρούσε την πόλη.

Ιnfo: Μπροστά από την Πύλη της Ξηράς, οι αρχές της πόλης παρέδωσαν τα κλειδιά στον δεκαοχτάχρονο Βασιλιά Όθωνα, στις 25 Ιανουαρίου του 1833.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Πλατεία Συντάγματος, Ανάπλι

Είναι η κεντρική πλατεία και εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πόλης του Ναυπλίου. Μεγάλη, πανέμορφη, σφύζει από ζωή και κίνηση όποια ώρα και αν πας.

Αρχικά ονομαζόταν πλατεία Πλατάνου γιατί στον περιβόητο πλάτανο που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας της Γέννησης της Θεοτόκου, συγκεντρώνονταν οι οπλαρχηγοί του ’21 και κατέστρωναν τα σχέδια για τις μάχες τους. Στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Πλατεία Λουδοβίκου προς τιμήν του Λουδοβίκου πατέρα του Όθωνα. Ενώ το 1843 και μετά την ψήφιση του Συντάγματος ονομάστηκε και αυτή, όπως και της Αθήνας, σε πλατεία Συντάγματος.

Περιμετρικά από αυτήν θα δεις όλα τα σημαντικά κτίρια του Ναυπλίου, όπως:

ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ

Βουλευτήριο,  Ναύπλιο αξιοθέατα
Photo Credits

Έτσι ονομαζόταν από τους ντόπιους η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Βρίσκεται στην οδό Σταϊκοπούλου πίσω ακριβώς από την Εθνική Τράπεζα. Το κτίριο είναι τουρκικής αρχιτεκτονικής και κτίστηκε το 1730 από τον Αγά Πασά σαν τζαμί. Μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης ψηφίστηκε διάταγμα για να στεγαστεί εκεί η Βουλή. Σε αυτό το κτίριο πραγματοποιήθηκε και η δίκη του Κολοκοτρώνη. Την περίοδο της Κατοχής (1940) χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στεγαζόταν εδώ το Εθνικό Ωδείο. Σήμερα πραγματοποιούνται σε αυτό σεμινάρια, διαλέξεις και ημερίδες.

ΤΟ ΤΡΙΑΝΟΝ

Τριανόν ή Παλιό Τζαμί-Ναύπλιο
Photo Credits

Ή παλιό τζαμί είναι από τα παλαιότερα κτίρια της πρώτης Οθωμανικής κυριαρχίας που σώζονται μέχρι σήμερα. Σήμερα διοργανώνονται σε αυτό θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης αλλά και πολλά σχολεία πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου
Photo Credits

Βρίσκεται στην δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος, κτίστηκε το 1713 από τους Ενετούς σαν αποθήκη του στόλου.

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου Δευτέρα – Κυριακή: 8:30-16.00 (Τρίτη:Κλειστά)

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Γενέσιον Θεοτόκου-Ναύπλιο

Από τους παλαιότερους και ομορφότερους ναούς του Ναυπλίου. Βρίσκεται πίσω ακριβώς από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο αρχικός ναός χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και διαθέτει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο επτανησιακής τεχνοτροπίας.

ΡΟΛΟΪ

Ρολόι Ναυπλίου
Photo Credits

Ανεβαίνοντας τον δρόμο για τα κάστρα της Ακροναυπλίας θα το βρεις μπροστά σου. Ήρθε από την Βαυαρία σαν δωρεά του Λουδοβίκου Α’ πατέρα του Όθωνα. Εδώ είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης και μπορείς να απολαύσεις μοναδικά ηλιοβασιλέματα. Απ’ ότι μαθαίνω πολλά ζευγάρια έρχονται εδώ για να βγάλουν τις φωτογραφίες του γάμου τους.

Aν είσαι αθλητικός τύπος τότε θα σε ενδιαφέρει μια προσέγγιση του Ναυπλίου με καγιάκ ή με ποδήλατο.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ

Ακροναυπλία-Ναύπλιο
Photo Credits

Τέλος, επιβάλλεται να κάνεις τον γύρο της Αρβανιτιάς, όπως ονομάζεται από τους ντόπιους η Ακροναυπλία. Η διαδρομή διαρκεί περίπου ένα χιλιόμετρο και είναι πανέμορφη. Στα μισά θα συναντήσεις ένα μικρό εκκλησάκι πάνω στα βράχια, είναι η Παναγία της Σπηλιάς ή Παναγίτσα. Η διαδρομή καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς από όπου για να επιστρέψεις στην παλιά πόλη κατηφορίζεις προς το πάρκο Σταϊκόπουλου και την Πύλη Ξηράς.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Το Ναύπλιο σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων έχει πολύ ωραίες παραλίες όπως είναι η Ψιλή Άμμος, το Καστράκι, η Πλάκα, το Κονδύλι ή το Κιβέρι. Παρ’ όλα αυτά αν δεν θέλεις να φύγεις έξω από την πόλη τότε σε αυτήν θα βρεις δυο πολύ όμορφες παραλίες που θα σε ικανοποιήσουν απόλυτα.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ

Παραλία Αρβανιτιά

Είναι η πιο δημοφιλής οργανωμένη παραλία του Ναυπλίου ακριβώς κάτω από το Παλαμήδι. Πήρε το όνομα της από τους Αλβανούς που την κατοικούσαν από την εποχή ακόμα της Ενετοκρατίας.

Δεν είναι μεγάλη, είναι μόλις 200 μέτρα, έχει όμως πεντακάθαρα νερά και είναι βραβευμένη γι’ αυτό με γαλάζια σημαία.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ

Παραλία Καραθώνα-Ναύπλιο
Photo Credits

Είναι η άλλη αγαπημένη παραλία των ντόπιων μαζί με αυτήν της Αρβανιτιάς. Η παραλία της Καραθώνας, απλώνεται πίσω από τον βράχο του Παλαμηδίου. Σε αντίθεση με της Αρβανιτιάς αυτή είναι μεγάλη με έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων. Είναι αμμουδερή, ιδανική για οικογένειες με παιδιά και έχει και αυτή γαλάζια σημαία για τα νερά της.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

REX HOTEL

Το ξενοδοχείο Rex βρίσκεται στην καρδιά της παραθαλάσσιας πόλης του Ναυπλίου και προσφέρει προσβασιμότητα σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να κολυμπήσεις στην παραλία της Αρβανιτιάς ή να πας με τα πόδια στην παλιά πόλη. Tα δωμάτια και οι σουίτες του παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ

PALAZZO ROOMS & SUITES 

Στο κέντρο του Ναυπλίου και μόλις 150 μέτρα από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται ο ξενώνας Palazzo. Έχει άνετα και πολύ καλόγουστα διακοσμημένα δωμάτια με πολύ όμορφη θέα. Παρ’ όλο που δεν περιλαμβάνει πρωινό στις παροχές του εν τούτοις προσφέρονται καθημερινά στους πελάτες καφές, χυμός και κέϊκ δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ

HOTEL IPPOLITI

Το ξενοδοχείο Ιππολύτη είναι ένα boutique ξενοδοχείο που στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό επιπλωμένο με αυθεντικά έπιπλα Τοσκάνης. Το πρωινό σερβίρεται δίπλα στην πισίνα και τον χειμώνα στην εσωτερική τραπεζαρία με το τζάκι. Παρέχει πλούσιο πρωινό, δωρεάν wifi και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ

Παλιά πόλη-Ναύπλιο

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Το Ναύπλιο, όπως είναι φυσικό, έχει πάρα πολλά εστιατόρια και ταβέρνες για να φας και .. να φας καλά. Παρ’ όλα αυτά εγώ προτίμησα να ζητήσω την άποψη των αγαπημένων μου ανθρώπων να μου πουν σαν ντόπιοι την δική τους πρόταση κι αυτή είναι:

TΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ

Το όμορφο Ταβερνάκι είναι ένας μικρός χώρος που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα και έχει το ύφος της παλιάς ταβέρνας. Έχει καλομαγειρεμένα πιάτα, όπως το Κολοκοτρωνέικο (χοιρινό τηγανισμένο με πιπεριές), το κότσι, το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, το μπιφτέκι γαλοπούλας αλλά κι ένα υπέροχο μιλφέιγ για επιδόρπιο! Βρίσκεται στην οδό Βασ. Όλγας 1 & Κωτσονοπούλου.

ANTICA GELATERIA DI ROMA

Και φυσικά δεν γίνεται να βρεθείς στο Ναύπλιο και να μην φας παγωτό από τον Ιταλό. Χειροποίητο ιταλικό παγωτό με σπιτική σαντιγί και σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων σερβιρισμένο μέσα σε χειροποίητα φρεσκοψημένα χωνάκια.

Φαρμακοπούλου 3 και Μιχαήλ ΚομνηνούBooking.com

Το Ναύπλιο είναι ιδανικός προορισμός οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Είναι ρομαντικό αλλά και κεφάτο, είναι νεανικό αλλά και γοητευτικό, είναι υπέροχο και πάντα.. μα πάντα αγαπημένο!

Έχεις πάει στο Ναύπλιο; Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο; Θα χαρώ να το μοιραστείς μαζί μας στα σχόλια.

Tzina

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον για εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστήριξατε με αυτόν τον τρόπο.

PIN IT!

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

  • 22/09/2019

    Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση! Ψάχνουμε για οικογενειακό προορισμό. Μια μας επιλογή είναι το Ναύπλιο! Για να δούμε που θα γύρει η ζυγαριά.
    Κατερίνα

    reply...

post a comment

error: Content is protected !!