Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Μόσχα: Αξιοθέατα και Χρήσιμα Tips για το Ταξίδι σου
Μόσχα: Αξιοθέατα και Χρήσιμα Tips

Το ταξίδι στην Μόσχα ξεκίνησε για μας γύρω στις 4 την νύχτα την ώρα που προσγειώθηκε το αεροπλάνο και πριν ακόμα δούμε κάποιο από τα αξιοθέατα, εντυπωσιαστήκαμε από το φως!

 

Ναι, στην Μόσχα αρχίζει να χαράζει το πρώτο φως της μέρας γύρω στις 3 την νύχτα. Στις 4 έχει φωτίσει για τα καλά και στις 5 έχει ανέβει ο ήλιος ψηλά. Το γεγονός το γνώριζα από πληροφορίες που είχα συλλέξει, αλλά αυτό δεν το έκανε  λιγότερο εντυπωσιακό για μένα.

Αυτό το ταξίδι το περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία για μήνες. Στην πραγματικότητα ήταν ένας προορισμός που φάνταζε στα μάτια μου μακρινός και δύσκολος στο να επιτευχθεί.Τίποτα από αυτά φυσικά δεν ισχύει.

 Και για να στο αποδείξω εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τα πρώτα βήματα αυτού του ταξιδιού, αρχίζοντας από την έκδοση του διαβατηρίου και της βίζας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

ΜΕΤΡΟ

Αν το χρησιμοποιήσεις για την μεταφορά σου από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, θα είναι το πρώτο που θα δεις και σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει.

Το μετρό της Μόσχας είναι ένα πραγματικό στολίδι και αξίζει, αν σου αρέσει να φωτογραφίζεις, να πάρεις την καφέ του γραμμή και να κατεβαίνεις σε κάθε σταθμό. Θα δεις τους πιο αντιπροσωπευτικούς και πιο όμορφους σταθμούς μετρό που υπάρχουν.

Αν πάλι θέλεις να δεις τους σταθμούς έχοντας κάποιον που θα σου δώσει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για κάθε έναν από αυτούς τότε ρίξε μια ματιά εδώ.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Την περίοδο που πήγαμε, λόγω της επικείμενης μεγάλης παρέλασης της 9ης Μαΐου, γίνονταν εργασίες και στήνανε σκαλωσιές και εξέδρες. Έτσι δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε το Μαυσωλείο του Λένιν που ήταν κλειστό.

Παρ’ όλα αυτά δεν έχει κάτι εντυπωσιακό πέρα από το γεγονός πως είναι τεράστια. Όμως γύρω της θα βρεις συγκεντρωμένα τα κυριότερα από τα αξιοθέατα της Μόσχας.

Κόκκινη Πλατεία. Στο βάθος το Ιστορικό Μουσείο και στα δεξιά το Gum.

ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Είναι ένας από τους πρώτους κήπους της Μόσχας και βρίσκεται πλάι από την είσοδο του Κρεμλίνου. Εδώ υπάρχει το άγαλμα του άγνωστου στρατιώτη. Φρόντισε να βρεθείς εκεί στο ακριβώς κάθε ώρας για να παρακολουθήσεις την αλλαγή της φρουράς που είναι εντυπωσιακή.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Είναι το μεγαλύτερο κάστρο στην Ευρώπη καθώς περιλαμβάνει 5 ανάκτορα και 4 καθεδρικούς ναούς. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον σταθμό του μετρό Okhotny Ryad.

 Η έκδοση των εισιτηρίων γίνεται από το πλάι στον Κήπο του Αλεξάνδρου και είναι λίγο μπέρδεμα για τον επισκέπτη που πρέπει να βρει σε ποια ουρά πρέπει να περιμένει. Γι’ αυτό τον λόγο αλλά και για να μην περιμένεις με τις ώρες συνιστώ να έχεις βγάλει τα εισιτήρια σου online, δες εδώ.

Στον κήπο του Κρεμλίνου υπάρχει και η καμπάνα του τσάρου που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με ύψος 6 μέτρα και βάρος 200 τόνους!

Μείναμε στο Hilton Leningradskaya, ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο. Εδώ μπορείς να διαβάσεις το άρθρο που το αφορά.

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Καθεδρικός ναός με τους πολλούς κρεμμυδοειδείς τρούλους δεσπόζει στο βάθος της κόκκινης πλατείας και εντυπωσιάζει. Ούτε και ξέρω πόσες φωτογραφίες τον έχω τραβήξει!

Χτίστηκε μεταξύ 1555-1561 με εντολή του τσάρου Ιβάν Τρομερού. Αποτελείται από 9 παρεκκλήσια.

 Η έκδοση των εισιτηρίων για την είσοδο βρίσκεται ακριβώς έξω από τον καθεδρικό ναό.

Αν θέλεις να έχεις μια ξενάγηση στα αξιοθέατα της Μόσχας τότε ρίξε μια ματιά εδώ

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΟΛΣΟΪ

Το ιστορικό θέατρο της Μόσχας για θέατρο και μπαλέτο ιδρύθηκε το 1776.

Βρίσκεται κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και αν σε ενδιαφέρει μια ξενάγηση στο εσωτερικό του τότε ρίξε μια ματιά εδώ.

ΓΚΟΥΜ

Είναι το πιο διάσημο και πιο μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μόσχας.

Βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία και ακόμα και αν δεν θέλεις να ψωνίσεις αξίζει να αφιερώσεις ένα πρωινό για να το γυρίσεις. Μπορείς να καθίσεις για φαγητό ή καφέ σε κάποιο από τα εστιατόρια και τα καφέ που υπάρχουν.

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Παρ’ όλο που δεν πρόκειται για ιστορικό ναό ο καθεδρικός ναός του Σωτήρος Χριστού θα σε εντυπωσιάσει. Είναι ο μεγαλύτερος της Ρωσίας και ο μεγαλοπρεπέστερος σε ολόκληρο τον πλανήτη.  Λέγεται πως έχει χωρητικότητα 10.000 ατόμων!

Αρχικά ο ναός είχε θεμελιωθεί το 1839 και ολοκληρώθηκε μετά από 40 χρόνια με εντολή του Αλεξάνδρου του Α΄ για να τιμήσουν τον Θεό για την σωτηρία της Ρωσίας στον πόλεμο με τον Ναπολέοντα.

Επί Στάλιν, το 1931, ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς για να φτιάξουν στην θέση του κολυμβητήριο! Με τα μάρμαρα του ναού έστρωσαν τους σταθμούς του μετρό Κροπότκινσκαγια και Οχότνιϊ Ριάντ.Η οικοδόμηση του ξεκίνησε εκ νέου με την πτώση του κομμουνισμού και ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε χρόνια με συμμετοχή πολλών χριστιανών που δούλευαν εθελοντικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Στο εσωτερικό του έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες και διάκοσμο. Προσωπικά με συγκίνησε η μεγάλη εικόνα της Γέννησης του Χριστού με την ονομασία γραμμένη στα ελληνικά.

ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΚΙ

Πίσω ακριβώς από τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού υπάρχει μια γέφυρα που θα σε οδηγήσει στο Πάρκο Γκόρκι.  Καταπράσινο, τεράστιο, με λίμνες, εστιατόρια, καφέ, γήπεδα και συντριβάνια.

Εκτός από την βόλτα μπορείς να απολαύσεις και διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε αυτό καθώς και συναυλίες.

Αν περπατήσεις στο πλάι του ποταμού θα φτάσεις μέχρι το εντυπωσιακό άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου ύψους 94 μέτρων. Θεωρείται το μεγαλύτερο άγαλμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και το όγδοο στον κόσμο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Βρίσκεται και αυτό στην Κόκκινη πλατεία και στεγάζεται σε ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής μπαρόκ κτίριο.

Περιλαμβάνει ανεκτίμητα έργα τέχνης και σημαντικά αντικείμενα της δυναστείας των Ρομανώφ. Επίσης περιλαμβάνει μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες με μοναδικά ιστορικά χειρόγραφα κειμήλια, πάπυρους και ευαγγέλια.

Ιστορικό Μουσείο

Πίσω του ακριβώς βρίσκεται το μουσείο Πατριωτικού πολέμου που δεν προλάβαμε να επισκεφθούμε όμως άξιζε μια φωτογράφιση για το εντυπωσιακό κτίριο στο οποίο στεγάζεται.

Μόσχα, Αξιοθέατα, Tips, Ιστορικό μουσείο
Μουσείο Πατριωτικού Πολέμου

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΙΚΗΣ

Θα φτάσεις με το μετρό (γραμμή 6 – στάση Vdnkh). Bγαίνοντας το πρώτο που θα δεις είναι το μνημείο “κατακτητές του διαστήματος” που μοιάζει με πύραυλο εκτόξευσης και είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς έχει ύψος 107 μέτρα.

Για να αποφύγεις την ουρά στην έκδοση των εισιτηρίων και να απολαύσεις μια prive ξενάγηση διάρκειας 5 ωρών, ρίξε μια ματιά εδώ. Θα έρθουν να σε πάρουν από το ξενοδοχείο σου χωρίς να χρειαστεί εσύ να ψάχνεις πώς θα πας.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται δορυφόροι σε πραγματικό μέγεθος, πύραυλοι, ομοίωμα του διαστημικού σταθμού Μιρ, τα βαλσαμωμένα σώματα των δυο σκύλων Μπέλκα και Στρέλκα και πολλά ακόμα γύρω από τα διαστημικά επιτεύγματα των Σοβιετικών.

Το μουσείο Κοσμοναυτών είναι κλειστό κάθε Δευτέρα.

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Δεν είναι ανάγκη να έχεις παιδιά μαζί σου για να επισκεφτείς τον ζωολογικό κήπο της Μόσχας. Το μόνο που θα σε συμβουλεύσω είναι να έχεις αρκετές ώρες στην διάθεση σου καθώς είναι πραγματικά τεράστιος.

Θα πας ως εκεί με το μετρό (γραμμή 5) και το εισιτήριο για την είσοδο κοστίζει 500 ρούβλια (περίπου 7 ευρώ).

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

 • Με το μετρό μπορείς να πας παντού. Τα δρομολόγια είναι κυριολεκτικά το ένα πίσω από το άλλο και δεν περιμένεις περισσότερο από ένα λεπτό μέχρι να έρθει το επόμενο. Μπορείς να βγάλεις εισιτήριο για όλη την μέρα ή για 3 μέρες. Το κόστος για 3 μέρες (απεριόριστες διαδρομές), το οποίο περιλαμβάνει όλα τα μέσα μεταφοράς, είναι 438 ρούβλια δηλαδή περίπου 6 ευρώ.
 • Το ίντερνετ είναι πανάκριβο γι’ αυτό μη ξεγελαστείς να ανοίξεις τα δεδομένα σου γιατί είναι σίγουρο πως θα το πληρώσεις ακριβά. Μπορείς όμως με 300 ρούβλια (περίπου 4 ευρώ) και το διαβατήριο σου να πας σε ένα από τα καταστήματα VEELINE και να πάρεις μια κάρτα με τοπικό αριθμό που θα σου εξασφαλίσει απεριόριστο ίντερνετ παντού.
 • Για το αεροδρόμιο είναι πολύ εύκολο και απλό να πας με μετρό και τρένο (aeroexpress) η απόσταση είναι περίπου 35 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 425 ρούβλια (5,83 ευρώ).
 • Φαγητό, καφές, αναψυκτικά είναι φτηνά και προσιτά. Για παράδειγμα ο καφές έξω στοιχίζει 1,30 ευρώ, ένα cheesecake 2,40 ευρώ, coca cola κουτάκι 0,80 ευρώ, ενώ το φαγητό σε εστιατόριο περίπου 20-30 ευρώ τα δυο άτομα. Ίδια τιμή με αυτές που υπάρχουν εδώ (στην καλύτερη περίπτωση) αλλά και πολύ πολύ ακριβότερα είναι τα είδη ένδυσης, παπούτσια, τσάντες, ηλεκτρικά είδη κλπ.
 • Κάνε ανάληψη ένα μικρό ποσό από ένα ΑΤΜ για να έχεις κάποια χρήματα πάνω σου. Δεν χρειάζονται πολλά γιατί μπορείς να πληρώσεις σχεδόν παντού με κάρτα.
 • Κατέβασε την εφαρμογή Y.Taxi για γρήγορες και φτηνές μετακινήσεις με ταξί.
 • Για την είσοδο σου στους ναούς φρόντισε να έχεις ένα μαντήλι μαζί σου για να σκεπάζεις το κεφάλι σου. Οι Ρωσίδες, από τις πολύ νεαρές μέχρι τις μεγαλύτερες σε ηλικία, πάντα θα βάλουν μαντήλι για να μπουν στην εκκλησία και κάποιες ίσως να σου κάνουν και παρατήρηση.


 • Η Μόσχα είναι πολύ όμορφη με πλούσια ιστορία και εκπληκτικά αξιοθέατα. Μπορείς να βρεις φτηνά αεροπορικά εισιτήρια αν προγραμματίσεις το ταξίδι σου έγκαιρα. Εδώ θα δεις με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσεις την καλύτερη τιμή.

  Στο κανάλι μου στο YouTube θα βρεις ένα μικρό βίντεο για την Μόσχα

  Aν έχεις κάποια απορία ή ερώτηση θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλια.

  Υγ. η Μόσχα δεν καλύπτεται με ένα μόνο άρθρο για τα βασικά αξιοθέατα. Θα υπάρξουν κι άλλα πιο λεπτομερή και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη που επισκεφθήκαμε, οπότε μείνε συντονισμένος/η!

  Tzina

  PIN IT!

  Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

  post a comment

  error: Content is protected !!