Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  ΜΕΤΣΟΒΟ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΟΜΟΡΦΙΕΣ
()

Το Μέτσοβο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια από τις βουνοκορφές της Πίνδου και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά χειμερινά θέρετρα της χώρας. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με ομορφιές που εναλλάσσονται και αναδεικνύονται ανάλογα με την εποχή αλλά και με έντονη την παράδοση δεν γίνεται να αφήσει αδιάφορο τον επισκέπτη του. Από τα βουνά που το πλαισιώνουν πηγάζουν μεγάλα ποτάμια όπως ο Άραχθος, ο Πηνειός και ο Αώος που η τεχνητή του λίμνη είναι μοναδικής ομορφιάς.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Στο Μέτσοβο θα πας οδηγώντας είτε μέσω Πάτρας, είτε μέσω Τρικάλων. Οδηγώντας μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου θα φτάσεις μέχρι το Ρίο και από εκεί είτε θα περάσεις απέναντι με το φέρυ, είτε θα διασχίσεις οδικώς την καινούργια γέφυρα του Ρίου. Η διαφορά όπως καταλαβαίνεις είναι στον χρόνο και στο αντίτιμο. Με το φέρυ το εισιτήριο για το αυτοκίνητο και τον οδηγό κοστίζει 7,50€ ενώ η διέλευση από την γέφυρα κοστίζει 13,50€. Ό,τι και να διαλέξεις ο καινούργιος δρόμος έχει κάνει την διαδρομή απόλαυση, μιλάω φυσικά για την Ιωνία Οδό.  Από την Θεσσαλονίκη το Μέτσοβο απέχει 230 χλμ και μπορείς να φτάσεις εκεί μέσω Γρεβενών διασχίζοντας την Εγνατία Οδό.

 

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει:    Ιωάννινα, τα πιο Σημαντικά Αξιοθέατα

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

 

 

Προσωπικά θα σου έλεγα πως ακόμα και ένας απλός περίπατος στα δρομάκια του Μετσόβου είναι μια απόλαυση που φτάνει και περισσεύει, όμως έτσι θα αδικούσα τις ομορφιές και τα σημαντικά αξιοθέατα που έχει ο τόπος. Ας δούμε λοιπόν τι αξίζει να επισκεφθείς στο Μέτσοβο και τι πρέπει να δεις.

 

1. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΣΙΤΣΑ-ΑΒΕΡΩΦ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Λαογραφικό Μουσείο του Μετσόβου στεγάζεται στο Αρχοντικό Αβέρωφ – Τοσίτσα το οποίο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Oι περιηγήσεις στο Αρχοντικό γίνονται από καταρτισμένους ξεναγούς οι οποίοι είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις και τις απορίες σου. Το Αρχοντικό είναι ένα ζωντανό δείγμα της ζωής και της ιστορίας του Μετσόβου από τους προηγούμενους αιώνες μέχρι την νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Πέμπτη Κλειστά
Παρασκευή – Τετάρτη 10:00 – 16:00

 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει:   Tαξίδι στα Πανέμορφα Ζαγοροχώρια

 

2. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΒΕΡΩΦ

H Πινακοθήκη Ε.Αβέρωφ λειτουργεί στο Μέτσοβο από τον Αύγουστο του 1988. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντιπροσωπευτικά έργα όλων των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών των δυο τελευταίων αιώνων όπως οι: Λύτρας, Γύζης, Τσόκος, Μποκατσιάμπης, Ράλλης, Ξυδιάς, Πανταζής, Βολανάκης, Προσαλέντης, Αλταμούρας, Χατζής, Λεμπέσης, Ιακωβίδης, Σαββίδης, Παρθένης, Ροϊλός, Οικονόμου, Γεραλής, Γερμενής, Αραβαντινός, Φλωρά-Καραβία, Βυζάντιος, Κογεβίνας, Τσίγκος, Σπυρόπουλος, Κοντόπουλος, Νικολάου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Παράλληλα με την μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης οργανώνονται κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις με έργα άλλων ζωγράφων ή εκθέσεις από κάποια συγκεκριμμένη περίοδο τέχνης.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Τρίτη Κλειστά
Τετάρτη – Δευτέρα 10:00 –16:00

Περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη σου στην Πινακοθήκη μπορείς να πάρεις από το επίσημο site.

 

3. ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο Ευάγγελος Αβέρωφ οραματίζεται την αναμπέλωση των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και το κάνει πραγματικότητα. Φέρνει στην Ελλάδα τα πρώτα κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon από την Γαλλία και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του το πρώτο κρασί που ονομάζεται “Κατώγι Αβέρωφ”. Σήμερα στο ανακαινισμένο οινοποιείο θα ξεναγηθείς, θα ακούσεις την ιστορία του και θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και να αγοράσεις τα μοναδικά κρασιά του.

ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Καθημερινά 10:00 – 16:00

Περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο ξεναγήσεων  θα βρεις στο επίσημο site  του Οινοποιείου “Κατώγι Αβέρωφ”

 

Mπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει:   Ταξίδι στα Τζουμέρκα, Επίσκεψη στον Παράδεισο

 

4. ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ο Αβερώφειος κήπος είναι ένα πανέμορφο πάρκο με θέα τις πλαγιές της Πίνδου και στο κέντρο του το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Σε αυτό το εκκλησάκι προσευχήθηκε ο Γεώργιος Αβέρωφ πριν πάρει τον δρόμο της ξενιτειάς.  Και μπορεί να μην επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα του όμως κράτησε τον λόγο του και έστειλε χρήματα για να επισκευαστεί η μικρή εκκλησία και να δημιουργηθεί γύρω της αυτός ο κήπος ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα δένδρα και τους θάμνους της Πίνδου.

 

5. ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αυτή η ιστορική εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του Μετσόβου και αναφέρεται πως η πρώτη ανακαίνιση της πραγματοποιήθηκε το 1511 πράγμα το οποίο σημαίνει πως η εκκλησία είναι πολύ παλαιότερη από αυτήν την ημερομηνία. Το τέμπλο του ναού έχει φιλοτεχνηθεί από Μετσοβίτες ξυλογλύπτες το 1730 και είνα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Τα σκαλίσματα του τέμπλου έχουν παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη καθώς και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.  Στο ναό της Αγίας Παρασκευής υπάρχει επίσης διπλός άμβωνας. Ο πρώτος είναι για την ανάγνωση του Ευαγγελίου και ο δεύτερος για την ανάγνωση του Αποστόλου και το κήρυγμα. 

 

6. ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΓΚΙΝΑ

Στο Μέτσοβο όπως και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων σώζονται πολλοί νερόμυλοι και πηγάδια τα οποία οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν για να πίνουν νερό και για τις δουλειές τους. Ένα από αυτά είναι και ο νερόμυλος του Γκίνα που βρίσκεται δίπλα στις όχθες του ποταμού Άραχθου κοντά στο μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το 1997 ανακαινίστηκε από τον Δήμο και έχει χαρακτηριστεί σαν Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

 

7. ΜΕΤΣΟΒΙΤΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Πρόκειται για έναν από τους παραπόταμους του Άραχθου ο οποίος πηγάζει στην περιοχή της Κατάρας και του Ανηλίου. Μπορείς να περπατήσεις σε ένα από τα μονοπάτια που περιτριγυρίζονται από ψηλά βουνά και πυκνά δάση. Στον δρόμο για το Ανθοχώρι θα βρεις και το πέτρινο δίτοξο γεφύρι του Μπαμπά. Το τοπίο είναι μοναδικό και θα απολαύσεις μια πρωτόγνωρη γαλήνη μέσα στην φύση.

 

8. ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΩΟΥ

Περίπου 20 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από το Μέτσοβο βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Αώου η οποία δημιουργήθηκε το 1987. Σε υψόμετρο 1350 μέτρων αυτή η λίμνη και το τοπίο ολόγυρα της θα σου μείνουν αξέχαστα. Έχει έκταση 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα πλέον μαγικά τοπία του Μετσόβου! Ένας περίπατος ως εκεί επιβάλλεται εφ’ όσον βρεθείς στο Μέτσοβο.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

KASSAROS HOTEL

Το Kassaros Hotel βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά από το κέντρο του Μετσόβου και χτίστηκε το 1980. Είναι οικογενειακή επιχείρηση και τα δωμάτια του έχουν πέτρινη διακόσμηση, σκαλιστά κεφαλάρια, χειροποίητα χαλιά και περίτεχνα ταβάνια στο παλιό Μετσοβίτικο στυλ. Οι ιδιοκτήτες του θα σε περιποιηθούν και θα φροντίσουν να κάνουν την διαμονή σου μοναδική. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Eκτός από το μαγικό τοπίο στο Μέτσοβο θα απολαύσεις επίσης καλό και ποιοτικό φαγητό. Ντόπια τυριά, κρασιά και μεζέδες που θα απογειώσουν την γεύση σου.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟ ΤΖΑΚΙ

Το εστιατόριο-ψησταριά “Το Τζάκι” βρίσκεται στην πλατεία του Μετσόβου και απολαύσαμε εξαιρετικά πιάτα με κορυφαίο το κοκορέτσι που ήταν το πιο νόστιμο που είχα δοκιμάσει ποτέ. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις επίσης μετσοβίτικα τυριά και αρνάκι κλέφτικο. Αν βρεθείς εκεί χειμώνα το τζάκι στο κέντρο του μαγαζιού κλέβει τις εντυπώσεις.

 

ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Nομίζω δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για το τι αξίζει να ψωνίσεις από το Μέτσοβο. Τα εκλεκτά τυριά του όπως το καπνιστό μετσοβόνε, τα ντόπια κρασιά και τα βότανα είναι τα πρώτα που ο καθένας θέλει να έχει στις αποσκευές του γυρίζοντας από εκεί. Κρασιά θα πάρεις φυσικά από το Κατώγι Αβέρωφ που φημίζεται για την ποιότητα του. Επίσης θα συνιστούσα να δοκιμάσεις το τυρί με μπούκοβο, τυρί με ρίγανη, χυλοπίττες και ντόπια λουκάνικα.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!