Top
  >  Ν.Αμερική   >  Κούβα, ένας καθημερινός ύμνος στην ζωή!
kouva-enas-kathimerinos-ymnos-stin-zoi

Αβάνα, Κούβα 2002 (περίπου)

Απολαμβάναμε τις τελευταίες μέρες από τις διακοπές μας στην Κούβα. Ήταν βραδάκι και όπως όλος ο κόσμος, είχαμε βγει να διασκεδάσουμε σε μία από τις αμέτρητες πλατείες της Αβάνας. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αν θέλει κάποιος να διασκεδάσει πραγματικά στην Κούβα, δεν έχει από το να βγει μία βόλτα σε κάποια πλατεία.

 Σύνταξη & Φωτογραφίες Γιώργος Κωβαίος

kouva-muciacians

Εκεί, με το σούρουπο γίνεται κάτι μαγικό. Οι πλατείες με τους μουσικούς της γειτονιάς μετατρέπονται σε ένα θέατρο των ονείρων. Ένα θέατρο που δεν έχει εισιτήριο, χωρίς θέσεις & ταξιθέτες, που ο καθένας είναι προσκεκλημένος. Με κύριο σκηνικό τα διαβρωμένα από την υγρασία και την αλμύρα σπίτια και τον φυσικό φωτισμό του φεγγαριού, ο ρυθμός της μουσικής σε διαπερνά σαν ηλεκτρικό ρεύμα και άθελά σου σε βάζει στο χορό. Η αίσθηση του χρόνου χάνεται και θαρρείς ότι ζεις στην Κούβα όλη σου τη ζωή.

Την προηγούμενη βραδιά είχαμε πάει σε κάποιο ‘φημισμένο΄club της πόλης. Είσοδος $20. Διασκέδαση μηδέν. Μετά από μία ώρα φύγαμε. Mε ταξί φυσικά.

kuba-old-cars

dromos-kuba

Κουβανέζικα ταξί

Το πιο εύκολο πράγμα στην Κούβα είναι να βρει κανείς ταξί. Αρκεί να σηκώσει το χέρι του στο δρόμο και αμέσως θα σταματήσει κάποιο αυτοκίνητο για να σε πάει στον προορισμό σου. Μπορεί να μην φέρει την γνωστή πινακίδα των ταξί, να μην έχει ταξίμετρο ή κάποιο χαρακτηριστικό χρώμα. Ούτε ταρίφα υπάρχει. Το ναύλο κανονίζεται επιτόπου. Η καλύτερη ευκαιρία για να μπει κανείς σε Cadillac της δεκαετίας του 60.

Γυρίζαμε, λοιπόν, από νυχτερινή έξοδο με fiat panda(;) δεκαετίας 80. Τα παράθυρα του αυτοκινήτου δεν είχαν τζάμια (!)  Ο οδηγός – ταξιτζής με το ένα χέρι οδηγούσε και με το άλλο κρατούσε έξω από το παράθυρο (για να μην μας έρχονται οι μυρωδιές!!) ένα σάντουιτς (bocadillo). Να παίρνει ο αέρας κάθε λογής λαχανικό που είχε μέσα το κολατσιό του και να το γευόμαστε εμείς που είμαστε στο πίσω κάθισμα. Εκείνη την βραδιά πιστεύω ότι πήραμε μία γερή γεύση από ντόπια λιαστή ντομάτα, μαρούλι, chilli και τηγανιτά κρεμμύδια.

dromos-avana

building

avana

 Οι Κουβανέζοι

Πολλά χρόνια αργότερα  όταν παντρεύτηκα  η γυναίκα μου, που είναι γνώστρια της γλώσσας, μου εξήγησε ότι οι Κουβανοί  μιλούν όπως όλοι οι Λατίνοι τα ισπανικά, ωστόσο τις λέξεις τις προφέρουν τραγουδιστά.

Κούβα,  ένας λαός που περιμένει το μηνιαίο βοήθημα των $10 από το κράτος μαζί με λίγα αυγά και γάλα, για να ζήσει. Ὀμως δεν παραλείπει κάθε βράδυ να βγαίνει στις πλατείες και να τραγουδάει την αγάπη του για την ζωή!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Στείλε κι εσύ το άρθρο σου.

Συμπλήρωσε την φόρμα στην στήλη “be my guest blogger” , ανέβασε τις φωτογραφίες σου και μοιράσου μαζί μας τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!