Top
  >  ΑΣΙΑ   >  Κωνσταντινούπολη Φαγητό – Τι Να Φας & Που

Στην Κωνσταντινούπολη εκτός από σημαντικά αξιοθέατα (για τα οποία μπορείς να μάθεις από εδώ) θα φας επίσης πλούσια και θα γευτείς πάρα πολύ νόστιμα πιάτα μιας και είναι γνωστό πως η πολίτικη κουζίνα αρέσει ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες. Από την εποχή ακόμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι σουλτάνοι έδιναν μεγάλη σημασία να είναι ο λαός χορτάτος και η ποιότητα των υλικών να είναι πάντα η καλύτερη. Έτσι ακόμα και σήμερα οι Τούρκοι προσέχουν ιδιαίτερα την παρασκευή και τα υλικά του φαγητού τους.

Επειδή λοιπόν για τους Τούρκους το φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Πόλη υπάρχουν παντού, σε κάθε γωνιά και σε κάθε βήμα, άπειρα μαγειρεία και μαγαζιά που πωλούν κάθε είδος φαγητό. Ακόμα και στον δρόμο θα συναντήσεις πάρα πολλά καροτσάκια στα οποία πουλάνε σάντουιτς με ψάρι, κουπάκια με ρύζι, κουλούρια, τυρόπιτες, ψητά καλαμπόκια μέχρι χυμούς και φρέσκα φρούτα εποχής.

 

ΤΙ ΝΑ ΦΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Οι επιλογές φαγητού στην Πόλη είναι τόσες πολλές που πραγματικά δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις και τι να διαλέξεις. Οι γεύσεις πολλές, αρωματισμένες με πολλά μπαχαρικά για τα οποία η πολίτικη κουζίνα φημίζεται και τόσο νόστιμα που είναι κυριολεκτικά “μπουκιά και συγχώριο”. 

Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις. Στα μαγειρεία της πόλης  έχουν τα φαγητά, όπως κι εδώ άλλωστε, μέσα σε βιτρίνα για να διαλέξεις. Μπορείς λοιπόν να μην πάρεις ολόκληρη μερίδα αλλά να κάνεις όποιον συνδυασμό σου αρέσει. Να βάλεις δηλαδή στο πιάτο σου ένα μπούτι κοτόπουλο, λίγα ντολμαδάκια, μια γεμιστή ντομάτα κοκ.

 Πάρε μέρος σε ένα food tour όπου θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις και να γευτείς όλες τις πολίτικες γεύσεις. 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STREET FOOD ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

BALIK EKMEK

 

Είναι το πιο συνηθισμένο αλλά και το πιο γευστικό από τα street food της Πόλης, σάντουιτς με ψητό ψάρι που συνηθέστερα είναι παλαμίδα. Το πουλάνε παντού αλλά αν βρεθείς στο Εμινονού μπορείς να το αγοράσεις και κατ’ ευθείαν από τα ψαροκάϊκα. Προσωπικά δεν είμαι του ψαριού, το δοκίμασα όμως από περιέργεια γι’ αυτό το ιδιότυπο σάντουιτς που δεν είχα ακούσει ξανά και ειλικρινά ενθουσιάστηκα καθώς ήταν πεντανόστιμο. Ψωμί που ανάμεσα στις φέτες του κρύβει φιλεταρισμένη ψητή παλαμίδα, ψιλοκομμένο μαρούλι, ντομάτα και κρεμμύδι.

 

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

Λαχματζούν στα Αραβικά σημαίνει “κρέας με ζύμη” και το συγκεκριμένο street food είναι πίτα που πάνω της απλώνεται ζουμερός κιμάς (συνήθως αρνίσιος)  καρυκευμένος με μπόλικα μπαχαρικά που τον κάνουν νοστιμότατο και λαχανικά. Στην Πόλη το γαρνίρουν συνήθως με μαρούλι και το διπλώνουν για να το φάνε.

 

SIMIT

 

Το γνωστό και σε μας σουσαμένιο κουλούρι είναι παραδοσιακή λιχουδιά και για τους γείτονες μας Τούρκους. Θα το βρεις σχεδόν σε κάθε σου βήμα στη Κωνσταντινούπολη να το πουλάνε στα υπαίθρια καροτσάκια.

 

KUMPIR

Είναι το πιο δημοφιλές και αγαπημένο street food των Τούρκων παρ’ όλο που δεν είναι τούρκικο. Εμφανίστηκε την δεκαετία του 1990 και ουσιαστικά πρόκειται για μεγάλες ψητές πατάτες που αφού τις βουτυρώσουν τις γεμίζουν με 2-3 είδη τυριών στην συνέχεια ο πελάτης επιλέγει με τί άλλo ο θέλει να την γαρνίρει καθώς και την σαλάτα με την οποία επιθυμεί να τις συνοδεύσει.

 

ΜΥΔΙΑ

Δεν έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε μύδια στον δρόμο ούτε έχω δει σε άλλη χώρα να τα πουλάνε έτσι,  όμως στην Πόλη τα μύδια είναι πολύ συνηθισμένος μεζές “του δρόμου”. Μαύρα και γυαλιστερά γεμιστά με ρύζι ή σκέτα με λίγο λεμόνι μπορείς να αγοράσεις ακόμα και ένα. Θα τα βρεις παντού και είναι νοστιμότατα.

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στην Πόλη θα βρεις πολλά καλά εστιατόρια στα οποία θα φας πεντανόστιμα και οικονομικά. Εδώ ξέχνα τις “διατροφές”, σταμάτησε να μετράς θερμίδες και απλά απόλαυσε. Εμείς δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε:

TATSEVEN RESTAURANT

Πολύ κοντά στο Αιγυπτιακό Παζάρι μπαχαρικών το Tatseven είναι το παραδοσιακό Τούρκικο εστιατόριο-ψησταριά. Φημίζεται περισσότερο για το ψητό κοτόπουλο με σάλτσα σκόρδου το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Έχει επίσης εξαιρετικό ντονέρ, κεμπάπ και είναι σίγουρο πως θα φύγεις απόλυτα χορτασμένος και ικανοποιημένος.

IMREN LOKANTASI

To Imren Lokantasi βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγιά Σοφιά και είναι το κλασικό μαγειρείο στο οποίο θα βρεις όλα τα ντόπια φαγητά μαγειρεμένα σαν τα “σπιτικά”. Είναι γεμάτο από ντόπιους γιατί έχει τα πιάτα του είναι εξαιρετικής νοστιμιάς και είναι επίσης πολύ οικονομικό. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις σούπα από κόκκινες φακές.

CANIM CIGERIM

Το Canim Cigerim βρίσκεται πολύ κοντά στο Πύργο του Γαλατά από όπου θα φτάσεις με ένα δεκάλεπτο περπάτημα. Το εστιατόριο λειτούργησε πρώτη φορά το 1999 και η σπεσιαλιτέ του είναι τα ψημένα στα κάρβουνα σουβλάκια από αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι και συκώτι τα οποία συνοδεύονται με πίτες, κρεμμύδια, μαϊντανό, ρόκα, ντομάτα, πράσινη πιπεριά και ουσιαστικά ο πελάτης αυτοδημιουργεί φτιάχνοντας το πιάτο που του αρέσει.

 

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

ΜΑΝΤΙ

Τα manti είναι δημοφιλές πιάτο στην Πόλη που το προτιμούν πολλοί και σερβίρεται σε πολλές παραλλαγές.  Πρόκειται για χειροποίητα ζυμαρικά σαν τα ραβιόλια με γέμιση συνήθως από αρνίσιο κιμά και κρεμώδη σως γιαουρτιού. To καλύτερο manti της Πόλης θα το φας στο Bodrum Manti στο οποίο το μαγειρεύουν και τηγανιτό.

CIG KOFTE

Είναι αγαπημένο σνακ των Τούρκων και φτιάχνεται από πλιγούρι που ζυμώνεται με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές, μπαχαρικά και μοσχαρίσιο κιμά. Συνήθως το τυλίγουν σε φύλλο μαρουλιού και το συνοδεύουν με γιαούρτι. Μπορείς να το βρεις στα καροτσάκια στον δρόμο αλλά αν θέλεις να απολαύσεις την καλύτερη εκδοχή αυτού του μεζέ θα πρέπει να πας στο εστιατόριο Sur Ocakbasi.

Τέλος δεν γίνεται να βρεθείς στην Πόλη και να μην γευτείς τα εξαίσια σιροπιαστά, τα φημισμένα λουκούμια, το φοβερό κιουνεφέ και τόσους ακόμη γλυκούς πειρασμούς.

ΚΙΟΥΝΕΦΕ

Θα ξεκινήσω από το κιουνεφέ που δοκίμασα πρώτη φορά και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Πρόκειται για λεπτή και τραγανή στρώση από καταϊφι με μια στρώση τυριού. Σερβίρεται ζεστό και σιροπιασμένο και είναι πασπαλισμένο με μπόλικο φυστίκι Αιγίνης. Είναι υπέροχο γλύκισμα το οποίο προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής. Το καλύτερο κιουνεφέ της Πόλης θα το φας στα ζαχαροπλαστεία Mado τα οποία είναι αλυσίδα και θα τα βρεις σε πολλά σημεία, ένα υπάρχει πολύ κοντά στην Αγιά Σοφιά. 

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ

Για υπέροχα σιροπιαστά και μυρωδάτο μπακλαβά θα πρέπει να τα αναζητήσεις στα καταστήματα Gulluoglu τα οποία φημίζονται για τα σιροπιαστά τους και ιδιαίτερα για τον μπακλαβά που μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο. Δοκίμασε επί τόπου και είναι σίγουρο πως θα επιστρέψεις με αρκετά πακέτα μπακλαβαδάκια στις αποσκευές σου.

ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ

Αν είσαι λάτρης των λουκουμιών τότε ένα είναι το μαγαζί στο οποίο πρέπει να πας για να φας τα καλύτερα λουκούμια που δοκίμασες ποτέ, το Haci Bekir. Το πρώτο κατάστημα του Haci Bekir άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη το 1777. Φημίζεται ιδιαίτερα για το Καϊμάκ λουκούμι, που η γεύση σου θα σου μείνει πραγματικά αξέχαστη! 

Εκτός από τα λουκούμια στην Τουρκία θα βρεις και σουτζούκ τα οποία είναι λουκούμια σε μακριές λωρίδες φτιαγμένα με ξηρούς καρπούς και μέλι αντί για ζάχαρη.

 

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

  • 10/01/2020

    Δεν έχουμε ακόμα δοκιμάσει kumpir Και Manti , παρόλο που έχουμε ήδη πάει 3 φορές Τζίνα. Όπως τα λες, παράδεισος γεύσεων. Και το φαγητό από μόνο του λόγος αρκετός για να ξαναπάς!! Eτοιμάζουμε κι εμείς σιγά σιγά τα άρθρα μας για την Πόλη, που επισκεφτήκαμε πρόσφατα. Να έχουμε μια υπέροχη ταξιδιωτική χρονιά! Ολυμπιάννα από zoudia.gr

    reply...

post a comment