Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Κολοσσαίο, Τι Πρέπει να Ξέρεις και πώς θα Αποφύγεις τις Ουρές
Kolossaio-ti-prepei-na-xereis-skip-the-line
()

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Κολοσσαίο προτού το επισκεφθείς αλλά και πως θα αποφύγεις τις ουρές για τα εισιτήρια εισόδου. Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία και την κατασκευή του συγκεντρωμένες σε αυτό εδώ το άρθρο για να μην ψάχνεις δεξιά κι αριστερά.

Το Κολοσσαίο είναι το πιο γνωστό αλλά και το πιο εντυπωσιακό μνημείο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Και φυσικά ένα από τα must αξιοθέατα για όποιον επισκεφθεί την Ρώμη. Δεν νοείται να βρεθείς στην Ιταλική πρωτεύουσα και να μην πας να δεις αυτό το σημαντικό μνημείο. Είναι σα να βρεθεί τουρίστας στην Αθήνα και να μην πάει να δει την Ακρόπολη!

Μπορεί σήμερα στα μάτια του επισκέπτη να φαντάζει σαν ένας όγκος από ερείπια όμως ακόμα κι έτσι παραμένει επιβλητικό και μεγαλειώδες. Δίκαια λοιπόν αποτελεί το σύμβολο της πόλης της Ρώμης και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς! Το 2007 το Κολοσσαίο περιλήφθηκε μεταξύ των επτά θαυμάτων του κόσμου. Επόμενο λοιπόν είναι να είναι το πρώτο από τα αξιοθέατα που επισκέπτεται κάποιος που θα βρεθεί στην Ρώμη.

Τί πρέπει να Ξέρεις για το Κολοσσαίο

Από που πήρε το όνομα του

Κατά μια εκδοχή πήρε το όνομα του από το γιγάντιο (κολοσσαίο) άγαλμα του Νέρωνα, θεού του Ήλιου, που βρισκόταν πολύ κοντά στην τοποθεσία που κτίστηκε. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως ονομάστηκε έτσι από τους Σέχτες οι οποίοι στον Μεσαίωνα το είχαν σαν έδρα και κέντρο λατρείας του Σατανά. Για να αναγνωρίζονται λοιπόν μεταξύ τους έκαναν την ερώτηση “Colis Eum?” που σήμαινε “πιστεύεις σε αυτόν;” . Η απάντηση που δινόταν ήταν “ego colo” που σήμαινε “εγώ πιστεύω’.

Πρέπει να σημειώσεις πως η αρχική του ονομασία ήταν “Αμφιθέατρο των Φλαβίων” προς τιμήν της ομώνυμης δυναστείας που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την κατασκευή του.Πότε Χτίστηκε

Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται το 72 μ.Χ. στην εποχή του Βεσπασιανού και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. όταν αυτοκράτορας ήταν ο Τίτος.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων.

Στα εγκαίνια του οι αγώνες που έγιναν διήρκεσαν 100 ολόκληρες μέρες! Πηγές αναφέρουν πως σε εκείνο το διάστημα βρήκαν τον θάνατο 2.000 άνθρωποι και 9.000 ζώα.

Κολοσσαίο, Μονομάχος, αξιοθέατα Ρώμης

Το Εσωτερικό του Κολοσσαίου

Είχε 80 πύλες εισόδου που έδιναν την δυνατότητα να γεμίσει σε 15 λεπτά και να αδειάσει σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, μόλις 5 λεπτά. Ήταν χωρητικότητας 50.000 ατόμων, το ύψος του ξεπερνούσε τα 48 μέτρα και είχε τέσσερις ορόφους. Το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε κερκίδες ενώ στο κέντρο υπήρχε η αρένα.

Κάτω από την αρένα ήσαν τα υπόγεια στα οποία βρίσκονταν τα κλουβιά με τα ζώα και οι μηχανικές συσκευές του κτιρίου. Υπήρχαν ανελκυστήρες οι οποίοι ανέβαζαν τα κλουβιά στην επιφάνεια της αρένας για εντυπωσιακές εμφανίσεις. Δυο πύλες οδηγούσαν στην αρένα. Η μια λεγόταν “πύλη της ζώσης σαρκός” από την οποία έμπαιναν οι μονομάχοι και η άλλη “νεκρική πύλη” και ήταν αυτή από την οποία απομακρύνονταν οι νεκροί.Πάνω από την αρένα υπήρχε τέντα κρεμασμένη από ιστούς για να σκιάζει κυρίως το αυτοκρατορικό θεωρείο. Η αρένα μετατρεπόταν σε σκηνικό με φυσικές λίμνες, δέντρα, ερήμους όλα ανάλογα με το σενάριο του εκάστοτε θεάματος.

Οι κερκίδες ήταν χωρισμένες σε τομείς ανάλογα με την κοινωνική τάξη. Το πιο χαμηλό επίπεδο ήταν για τον αυτοκράτορα και τους ανθρώπους του. Τα επόμενα επίπεδα ήταν κατά σειρά για τους ευγενείς, τους αριστοκράτες, τους πληβείους και τα πιο ψηλά για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τις γυναίκες.

Ο εξωτερικός τοίχος ήταν χτισμένος από μάρμαρο τραβερτίνης. Στο πέρασμα των χρόνων υπέστει διάφορες ζημιές και μια ολόκληρη πλευρά του κατέρρευσε με τον σεισμό του 1349. Η πέτρα του χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κτιρίων σε ολόκληρη την Ρώμη.

Κολοσσαίο, εσωτερικό, αρένα

Τα Αιμοχαρή Θεάματα

Το Κολοσσαίο έγινε γνωστό για τα αιμοχαρή θεάματα και τα μαρτύρια των χριστιανών. Γι’ αυτό και κάθε Μεγάλη Παρασκευή ο Πάπας επισκέπτεται τον χώρο στην μνήμη των χριστιανών μαρτύρων. Οι αγώνες είχαν ελεύθερη είσοδο και διοργανώνονταν από τους εκάστοτε αυτοκράτορες της Ρώμης με σκοπό να αυξήσουν την δημοτικότητα τους.

Οι αγώνες διαρκούσαν μια ολόκληρη μέρα ή για αρκετές μέρες στην σειρά. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα για να τελειώσουν με μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν δούλοι ή αιχμάλωτοι πολέμου.

Συνολικά έχασαν την ζωή τους σε αυτό 500.000 άνδρες και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ζώα. Μπορεί το Κολοσσαίο να φέρνει εικόνες απάνθρωπων βασανιστηρίων στο νου του ανθρώπου όσον αφορά την λειτουργία του, όμως δεν παύει να είναι ένα μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής για την εποχή του.

Κολοσσαίο εσωτερικό, αξιοθέατα Ρώμης

Πώς θα πας στο Κολοσσαίο

Θα φτάσεις πολύ εύκολα ως εκεί με την γραμμή Β του μετρό και θα κατέβεις στην ομώνυμη στάση (Colosseo) η οποία θα σε βγάλει ακριβώς έξω από μνημείο. (Από εκείνο ακριβώς το σημείο τράβηξα την πρώτη φωτογραφία του επιβλητικού Κολοσσαίου. Ακολούθησαν πάρα πολλές ακόμα από όλες τις γωνίες και από κάθε σημείο που βρισκόμουν).

Το πρώτο που θα δεις είναι διάφορους τύπους ντυμένους Ρωμαίους εκατόνταρχους. Θα σε πλησιάσουν για μια φωτογραφία μαζί τους ή για να σου πουλήσουν εισιτήρια εισόδου σε δήθεν συμφέρουσα τιμή. Ειδικά τους τελευταίους απέφυγε τους. Υπάρχει πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος για να βγάλεις τα εισιτήρια σου και μάλιστα online αποφεύγοντας τις ουρές και τις καθυστερήσεις.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις για το Βατικανό και τον Άγιο Πέτρο

Πώς θα Αποφύγεις τις Ουρές

Η αλήθεια είναι πως επειδή το Κολοσσαίο είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της Ρώμης συγκεντρώνει και ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών καθημερινά. Αναπόφευκτα λοιπόν οι ουρές είναι μεγάλες και ο χρόνος της αναμονής πολύς. Θα πρέπει λοιπόν να οπλιστείς με υπομονή για να βγάλεις τα εισιτήρια εισόδου ή..

Τip

Για να αποφύγεις την αναμονή και να μην χάσεις πολύτιμο χρόνο μπορείς να κλείσεις online τα εισιτήρια σου εδώ!

Κολοσσαίο, Αξιοθέατο, Ρώμη, Μνημείο

Το ίδιο κάναμε κι εμείς. Έτσι είχαμε την ευκαιρία με το ίδιο εισιτήριο να μπούμε στο Κολοσσαίο αλλά και σε άλλα δυο αξιοθέατα. Δίχως να περιμένουμε καθόλου στην ουρά είδαμε ακόμα τον Παλατινό λόφο και την Ρωμαϊκή Αγορά. (μας έμεινε χρόνος αμέσως μετά να καθήσουμε σε από τα καφέ απολαμβάνοντας υπέροχο ιταλικό παγωτό). Μπορείς μάλιστα να τυπώσεις τα εισιτήρια ή απλά να τα κατεβάσεις στο κινητό σου. Μαζί θα σου σταλεί και ένας χάρτης που σε βοηθήσει στην εξερεύνηση των μνημείων της Ρώμης.Υπάρχουν πολλές επιλογές που ίσως να σε ενδιαφέρουν σχετικά με μια επίσκεψη στο Κολοσσαίο και γενικότερα την Ρώμη. Υπάρχει και η δυνατότητα της επιλογής μιας ιδιωτικής ξενάγησης διάρκειας 1,5 ώρας. Σε αυτή θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις χρήσιμες πληροφορίες και να μάθεις μυστικά και λεπτομέρειες για τον χώρο που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα γκρουπ είναι λίγων ατόμων και οι ξεναγοί απόλυτα καταρτισμένοι, χαμογελαστοί και με χιούμορ.

Όταν βρίσκεσαι σε κάποιο καινούργιο προορισμό και ιδιαίτερα όταν αυτός ο προορισμός είναι η Ρώμη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να δεις και σημαντικά αξιοθέατα για να επισκεφτείς. Παράλληλα όμως, όπως συμβαίνει πάντα, οι μέρες των διακοπών σου είναι μετρημένες. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκμεταλεύεσαι έξυπνα τον χρόνο σου ώστε να δεις όλα όσα πρέπει χωρίς να τον σπαταλάς σε άχρηστες ώρες αναμονής.

Ελπίζω να σε βοήθησα σε ό,τι αφορά το πιο σημαντικό από τα αξιοθέατα που θα δεις στην Ρώμη. Το Κολοσσαίο είναι σίγουρο πως θα σε εντυπωσιάσει και θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη σου. Γι’ αυτό απόλαυσε την επίσκεψη δίχως να χάσεις τον χρόνο σου!

Tzina

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον για εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

  • 16/07/2019

    Όπως πάντα Τζίνα οι πληροφορίες σου είναι πολύ χρήσιμες, με μεγάλη ακρίβεια και διαθέτουν πλούσιο φωτο-υλικό! Τα λόγια για εσένα είναι πλέον περιττά.. Απολαμβάνουμε κάθε άρθρο σου (παρόλο που δεν κάνουμε σχόλιο σε όλα)!

    reply...

post a comment

Εσύ ακόμα να μπεις στην παρέα;
Κάνε Εγγραφή στο Newsletter
Για να ενημερώνεσαι αμέσως για ό,τι συμβαίνει!
Stay Updated
Μπορείς να ακυρώσεις την εγγραφή σου οποιαδήποτε στιγμή.
close-link