Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Κόκκινη Πλατεία – Μόσχα, τα Αξιοθέατα Γύρω από Αυτήν

Κόκκινη πλατεία. Η πλατεία σύμβολο της Μόσχας αλλά και ολόκληρης της Ρωσίας. Όταν βρεθείς στο κέντρο της και κοιτάξεις γύρω σου όλα εκείνα τα επιβλητικά κτίρια αισθάνεσαι δέος για το μέρος αυτό στο οποίο ξεδιπλώθηκαν τόσο σημαντικές πτυχές της ιστορίας που σημάδεψαν όχι μόνο την Ρωσία αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Το Κρεμλίνο και η Κόκκινη Πλατεία αναγνωρίστηκαν σαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1990, λόγω των αδιάρρηκτων δεσμών με τη ρωσική ιστορία από το 13ο αιώνα. Η Κόκκινη πλατεία χωρίζει το Κρεμλίνο από την παλιά συνοικία των εμπόρων Κιτάι Γκόροντ (Китай-город) και αρχικά αποσκοπούσε στο να λειτουργεί σαν η κύρια αγορά της Μόσχας.

Το όνομα της δεν προήλθε, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, από το κόκκινο που χαρακτηρίζει το κομμουνιστικό καθεστώς αλλά ούτε και από τα κτίρια που υπάρχουν γύρω της με τα κόκκινα τούβλα. Η ονομασία προήλθε από την ρώσικη λέξη красный που σημαίνει όμορφη και σε παράφραση “κόκκινη”.

Η Κόκκινη Πλατεία είναι το μέρος το οποίο οι Μοσχοβίτες επιλέγουν για να γιορτάσουν κάθε σημαντική στιγμή τους, ενώ στο παρελθόν υπήρξε τόπος εκτέλεσης και κάποιες μεμονωμένες φορές, τόπος στέψης των Τσάρων. Από εδώ ξεκινούν όλες οι κύριες οδοί της πρωτεύουσας και γύρω της υπάρχουν κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μόσχας.

Διάβασε επίσης: Μόσχα: Αξιοθέατα & Χρήσιμα Tips για το Ταξίδι σου

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Όπως είπα και πιο πάνω γύρω από την Κόκκινη Πλατεία υπάρχουν επιβλητικά κτίρια και σημαντικά αξιοθέατα της Μόσχας. Οπότε είναι σίγουρο πως ο επισκέπτης εδώ γύρω θα περάσει πολύ από τον χρόνο του κατά την επίσκεψη του στην Ρώσικη πρωτεύουσα. Επίσης την νύχτα που τα κτίρια γύρω της φωταγωγούνται είναι μια καλή ώρα να την επισκεφτείς για να βγάλεις μερικές πολύ ατμοσφαιρικές φωτογραφίες. Πάμε να δούμε λοιπόν όλα τα ενδιαφέροντα που πρέπει κανείς να δει γύρω από την τεράστια αυτή πλατεία.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Η λέξη κρεμλίνο στα Ρώσικα σημαίνει φρούριο – κάστρο και το Κρεμλίνο αποτελούνταν αρχικά από ένα μεσαιωνικό κάστρο που εξελίχθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε μορφή Ακροπόλεως. Βρίσκεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990 και εκτείνεται πάνω στον λόφο Μποροβίτσκι σε μια έκταση 375 στρεμμάτων ενώ κάτω ακριβώς περνά ο ποταμός Μόσκβα.

Μερικά από τα κτίρια στο εσωτερικό του Κρεμλίνου, βρίσκονται κοντά ή εφάπτονται (όπως η Αίθουσα των Όπλων) στα οχυρωματικά τείχη. Τα περισσότερα όμως είναι πιο απομακρυσμένα και χωρίζονται μεταξύ τους με πλατείες και δρόμους.

Τα εισιτήρια για την είσοδο στο Κρεμλίνο θα τα πάρεις από το πλάι στον Κήπο του Αλέξανδρου.

 

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αυτή η υπέροχη εκκλησία με τους κρεμμυδοειδείς τρούλους είναι το σύμβολο της Κόκκινης Πλατείας. Την ανέγερση της ζήτησε ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός και χτίστηκε μεταξύ 1555-1561. Η επίσημη ονομασία της είναι Καθεδρικός Ναός Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου, αλλά από το 1588 που ο Τσάρος Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης πρόσθεσε ένα παρεκκλήσι στην ανατολική πλευρά του ναού πάνω από τον τάφο του Αγίου Βασιλείου, όλη η εκκλησία πήρε το όνομα του.

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια χτισμένα γύρω από ένα κεντρικό κτίριο. Η αρχική ιδέα ήταν το κάθε παρεκκλήσι να αφιερωθεί στην μνήμη του αγίου που γιόρταζε την ημέρα που ο Τσάρος πετύχαινε μια στρατιωτική νίκη. Ο θρύλος μάλιστα λέει πως ο Ιβάν ο Τρομερός μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης του ναού τύφλωσε τον αρχιτέκτονα Ποστνίκ Γιάκοβλεφ για να τον εμποδίσει να ξαναφτιάξει κάτι τόσο εντυπωσιακό.

 

ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Είναι ο τόπος όπου διατηρείται μέχρι σήμερα η σωρός του Σοβιετικού ηγέτη Βλαντιμίρ Λένιν. Είναι φτιαγμένο από γρανίτη σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Αλεξέι Σιούσεφ στον οποίο ανατέθηκε το έργο δυο μέρες μετά τον θάνατο του Λένιν.

Το Μαυσωλείο είναι ανοιχτό κάθε μέρα εκτός από την Δευτέρα και Παρασκευή και από τις 10 το πρωί μέχρι την 1,00 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι φρουροί μπορούν να κάνουν σωματική έρευνα στους επισκέπτες ενώ απαγορεύεται η φωτογράφιση και οι ομιλίες.

Μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψη σου στο Μαυσωλείο με μια ξενάγηση που θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες. Περισσότερες λεπτομέρειες από εδώ.

 

KAΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝ

Αυτός ο πανέμορφος ορθόδοξος ναός είναι ανακαινισμένος καθώς ο παλιός καταστράφηκε το 1936 επί Στάλιν. Ο αρχικός ναός ήταν ξύλινος και είχε γίνει με προσωπικά έξοδα του Πρίγκιπα Ντμίτρι Πόζαρσκι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Θεοτόκο για τις νίκες του 1612 και την ανάκτηση της Μόσχας από την Πολωνία-Λιθουανία. Το 1632 ο μικρός ναός καταστράφηκε από φωτιά και ο Τσάρος Μιχαήλ Α’ διέταξε να αντικατασταθεί με καινούργια εκκλησία χτισμένη με τούβλα.

Κατά την διάρκεια της αυτοκρατορικής περιόδου έγιναν πολλές ανακαινίσεις του καθεδρικού ναού και μεγάλο μέρος του αρχικού σχεδίου χάθηκε πίσω από μεταγενέστερες προσθήκες. Μετά την καταστροφή της εκκλησίας του Καζάν το 1936 από τον Στάλιν, αρχικά δημιουργήθηκαν εκεί τα γραφεία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στην συνέχεια χρησισιμοποιήθηκε σαν καφέ για να χτιστεί  τέλος το 1990 ένα μικρό παρεκκλήσι το οποίο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αποκαταστάθηκε με την εκκλησία που υπάρχει σήμερα η οποία βασίστηκε σε λεπτομερείς μετρήσεις και φωτογραφίες του αρχικού ναού.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το μπαρόκ κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας εντυπωσιάζει με το κόκκινο χρώμα του και είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής. Tα εκθέματα του μουσείου ξεκινούν από του προϊστορικούς χρόνους και φθάνουν μέχρι την σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνει μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες με ιστορικά κειμήλια, πάπυρους και ευαγγέλια μεγάλης αξίας. Το Ιστορικό Μουσείο διαχωρίζει την Κόκκινη Πλατεία από την πλατεία Manezhnaya.

 

ΙΒΗΡΙΚΗ ΠΥΛΗ & ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ

Είναι η πύλη μεταξύ του Ιστορικού Μουσείου και του ναού Καζάν. Είναι η μόνη που έχει διασωθεί και η οποία οδηγούσε στην εμπορική συνοικία. Δίπλα ακριβώς στέκεται το μικρό παρεκκλήσι της Αναστάσεως. Εδώ υπάρχει αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Πορταϊτισσας το πρωτότυπο της οποίας υπάρχει στο Άγιο Όρος. Μπροστά ακριβώς από το παρεκκλήσι βρίσκεται το σημείο μηδέν από το οποίο ξεκινά η μέτρηση των αποστάσεων σε όλη την Ρωσία.

 

GUM (ΓΚΟΥΜ)

 

Είναι το πιο διάσημο πολυκατάστημα της Ρωσίας και άνοιξε για πρώτη φορά το 1893. Όσο μοναδικό είναι εξωτερικά σαν κτίριο άλλο τόσο είναι και εσωτερικά. Με πολλά παρτέρια με λουλούδια, συντριβάνια και την θολωτή γυάλινη οροφή του που αφήνει ελεύθερο να περνά το φυσικό φως της μέρας το Gum εντυπωσιάζει.

Στο Gum θα βρεις μαγαζιά των πιο γνωστών οίκων όπως Fendi και Louis Vuitton αλλά και άλλα καταστήματα όπως το Gastronome ένα πολύ ιδιαίτερο κατάστημα της δεκαετίας του ’50 στο οποίο βρίσκει κανείς γκουρμέ φαγητά, κρασί, σοκολάτα και κλασικά σοβιετικά προϊόντα όπως καραμέλες, θαλασσινά και χαβιάρι.

To πολυκατάστημα Gum είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και εκτός από ψώνια μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου σε κάποιο από τα εστιατόρια ή απλά να χαζέψεις τις βιτρίνες και να απολαύσεις την ατμόσφαιρα.

 

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment