Top
  >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Ισπανία: Φαγητά και Γεύσεις

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείς την Ισπανία. Η κουλτούρα, η ιστορία της, ο πολιτισμός, οι όμορφες πόλεις και τα χωριά της και μέσα σε όλα αυτά μια καταπληκτική κουζίνα. Γεύσεις μεσογειακές, κάποιες γνώριμες, κάποιες άλλες όχι, γεύσεις που έχουν επηρεαστεί και από άλλους πολιτισμούς και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο πως θα σε ενθουσιάσει.  Η κουζίνα κάθε λαού διαμορφώνεται μέσα από την ιστορία του. Μέσα από τις εισβολές και τις κατακτήσεις που τροποποιούν τις παραδόσεις ανάλογα με τα διαθέσιμα κάθε φορά συστατικά.

Έτσι και στην Ισπανία οι λαοί που πέρασαν από τα εδάφη της στο πέρασμα των αιώνων άφησαν το αποτύπωμα τους και τις δικές τους συνήθειες στην μαγειρική και τα υλικά. Οι Έλληνες όταν κατέλαβαν την Εσπερία έφεραν πρώτη φορά στους Ισπανούς το ελαιόλαδο, οι Άραβες το ρύζι και τα καρυκεύματα, οι Φοίνικες τις σάλτσες και οι μεγάλοι Ισπανοί θαλασσοπόροι έφεραν φρούτα και λαχανικά από άλλους τόπους. Αποτέλεσμα μια κουζίνα γεμάτη μυρωδιές και μοναδικές γεύσεις που συνεχώς εξελίσσεται χρησιμοποιώντας πάντα υλικά του τόπου της.

 

ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ

 

EL DESAYUNO

 

Είναι το πιο συνηθισμένο Ισπανικό πρωϊνό. Φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ραντισμένες με ελαιόλαδο, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, χαμόν και κομμάτια τυριού. Απλό, γευστικό, απόλυτα μεσογειακό και υπέροχο! Μου θύμισε το δικό μας “ψωμί με ντομάτα και τυρί” που μας έφτιαχναν οι μανάδες μας για κολατσιό πολύ πριν “ανακαλύψουμε” τα τοστ και φυσικά το λάτρεψα.

 

 

CHURROS

Τα τσούρος είναι μια λιχουδιά που μπορείς να φας στην Ισπανία οποιαδήποτε ώρα όμως συνηθίζουν να τα τρώνε και στο πρωϊνό τους. Μοιάζουν με τραγανά λουκουμαδάκια σε μακρόστενα μπαστουνάκια τα οποία πασπαλίζουν με ζάχαρη και κανέλλα και συνηθέστερα τα βουτάνε μέσα σε λιωμένη σοκολάτα.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΦΑΣ

Αν βρίσκεσαι στην Μαδρίτη τα καλύτερα τσούρος θα τα βρεις στην chocolateria San Gines.  Βρίσκεται στην οδό Pasadizo de San Gines στον αριθμό 5.

 

ΤΑΠΑΣ – ΟΙ ΙΣΠΑΝΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ

Τα τάπας είναι μια γαστρονομική συνήθεια των Ισπανών που ξεκίνησε λένε όταν κάποιοι μαγαζάτορες άρχισαν να χρησιμοποιούν μικρές φέτες ψωμιού για να σκεπάζουν οι πελάτες το ποτήρι τους και να προστατεύουν το ποτό τους από την σκόνη (τάπας στα Ισπανικά σημαίνει “κάλυμα”, “σκέπασμα”). Στην συνέχεια άρχισαν να τοποθετούν πάνω στο ψωμί αλλαντικά, μικρά κομμάτια από τυρί ή θαλασσινά και βλέποντας πως με αυτόν το τρόπο η κατανάλωση του ποτού αυξανόταν καθιέρωσαν τα τάπας. Σήμερα υπάρχουν πολλά μπαρ που προσφέρουν τα τάπας δωρεάν μαζί με το ποτό.

  • Mαδρίτη: Κάνε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Ισπανικής πρωτεύουσας για να δοκιμάσεις τα τάπας σε μια περιήγηση τριών ωρών με φαγητό. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.
  • Βαρκελώνη: Ζήσε την εμπειρία των τάπας της Ισπανίας σε μια γευστική περιήγηση τεσσάρων ωρών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

 

ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

 

TORTILLA DE PATATAS (ΤΟΡΤΙΓΙΑ)

Ομελέτα μαγειρεμένη σε σιγανή φωτιά και την φτιάχνουν με αυγά, πατάτες, κρεμμύδια αλλά και πιπεριές, μανιτάρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και κάθε είδους καρυκεύματα. Είναι πολύ χορταστική και μπορείς να την φας σαν κυρίως πιάτο αλλά ουσιαστικά είναι συνοδευτικό των κυρίως πιάτων.

 

PATATAS BRAVAS (ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΠΡΑΒΑΣ)

Οι γνωστές και αγαπημένες σε όλους μας τηγανιτές πατάτες σε μια διαφορετική εκδοχή που κρύβει όμως μεγάλη νοστιμιά. Οι πατάτες είναι κομμένες σε κυβάκια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και σερβίρονται γαρνιρισμένες με πικάντικη σως η οποία φτιάχνεται με μαγιονέζα, μια γερή δόση τσίλι, πιπέρι καγιέν ή καπνιστή πάπρικα, ξύδι από σέρι και άλλα καρυκεύματα. Η νοστιμιά είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

JAMON (ΧΑΜΟΝ)

Το Χαμόν είναι το πιο γνωστό ισπανικό αλλαντικό. Πρόκειται για ζαμπόν που ωριμάζει τουλάχιστον για δυο χρόνια. Το καλύτερο Χαμόν είναι το Ιμπέρικο ντε Μπελότα. Προέρχεται από ράτσα Ιβηρικών χοίρων που τρέφονται αποκλειστικά με βελανίδια στις ήσυχες και απέραντες εκτάσεις των Ισπανικών δασών. Αυτό το Χαμόν είναι ανώτερης ποιότητας με έντονη συμπυκνωμένη γεύση, υπέροχη υφή και είναι το πιο ακριβό αλλαντικό στην Ισπανία, αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο. Σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες.

Mαδρίτη: Πάρε μέρος σε μια περιήγηση γευσιγνωσίας διάρκειας 2,5 ωρών και δοκίμασε μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες του Ιβηρικού Χαμόν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

 

PAELLA (ΠΑΕΓΙΑ)

 

Παραδοσιακό ισπανικό φαγητό με ρύζι που ξεκίνησε από την περιοχή της Βαλένθια. Θεωρείται μάλιστα σαν το εθνικό φαγητό της Ισπανίας. Πήρε το όνομα της από το ανοιχτό σκεύος μέσα στο οποίο την μαγειρεύουν, paella στην παλιά διάλεκτο της Βαλένθιας σημαίνει τηγάνι. Φτιάχνεται σε τρεις εκδοχές η μια είναι με κοτόπουλο, η άλλη με θαλασσινά, ενώ στην τρίτη εκδοχή φτιάχνεται μόνο με λαχανικά. Και στις τρεις περιπτώσεις χρησιμοποιούν σαφράν το οποίο δίνει το χρώμα στο ρύζι.

 

GAZPACHO (ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ)

Είναι η παραδοσιακή πηχτή σούπα της Ισπανίας που τρώγεται κρύα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και έχει σαν βάση την ντομάτα. Η ιστορία λέει πως την έφεραν στην Ισπανία οι Ρωμαίοι και αργότερα έγινε βασικό φαγητό της Ανδαλουσιανής κουζίνας και ιδιαίτερα της Σεβίλλης, της Κόρντοβας και της Γρανάδας. Η ντομάτα προστέθηκε στην συνταγή κατά τον 19ο αιώνα και έτσι επικράτησε.

 

CROQUETAS (ΚΡΟΚΕΤΕΣ)

Μικρά νόστιμα μπαλάκια (ή άλλες φορές κύλινδροι) παναρισμένοι και γεμισμένοι με τυρί, χαμόν, μανιτάρια και ό,τι άλλο βάλει ο νους μαζί με μπεσαμέλ. Είναι ένα γρήγορο και πολύ νόστιμο συνοδευτικό με το κυρίως φαγητό. Οι Ισπανοί το παραγγέλνουν πολύ με τα τάπας καθώς είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για το κρασί.

 

GAMBAS AL AJILLO (ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ)

 

Όλα τα Ισπανικά εστιατόρια αλλά και τα τάπας μπαρ σερβίρουν αυτόν τον μεζέ. Είναι γαρίδες μαγειρεμένες με φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο και πικάντικες κόκκινες πιπεριές. Ο καλύτερος τρόπος για να το φας είναι να βάλεις μια κουταλιά πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, να προσθέσεις λίγο ακόμα καγιέν και μαϊντανό και να το απολαύσεις.

 

CHORIZO (ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ)

 

Το chorizo είναι πικάντικο λουκάνικο από χοιρινό κρέας το οποίο σερβίρεται είτε με τα τάπας ωμό πάνω σε φρυγανισμένη φέτα ψωμί, είτε μαγειρεμένο σαν συστατικό σε άλλα φαγητά.

COCHINILLO ASADO (ΨΗΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ)

Θυμίζει την δική μας γουρουνοπούλα στο ψήσιμο με την διαφορά πως εδώ πρόκειται για μωρό γουρουνάκι και είναι το κυρίως φαγητό σε ένα παραδοσιακό Ισπανικό τραπέζι. Η πέτσα του είναι τραγανή ενώ το κρέας του ζουμερό και φυσικά τρυφερό. Το πιο νόστιμο cochinillo asado θα το φας στην Σεγκόβια η οποία φημίζεται για το ψητό γουρουνάκι αλλά φυσικά θα το βρεις και σε όλη την Ισπανία.

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

PIN IT!

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment