Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΛΛΑΔΑ   >  Εξόρμηση Στα Τζουμέρκα – Συρράκο
εξόρμηση-στα-Τζουμέρκα

Οδηγώντας προς τα Τζουμέρκα εκείνο το κυριακάτικο πρωινό, έχοντας στρίψει δεξιά στο ύψος της Φιλιππιάδας για το Μονολίθι, κάποια στιγμή άκουσα την Άντζελα να μου λέει «κοίτα κάτω». Με στραμμένη την προσοχή μου στις στροφές που ξετυλίγονταν μπροστά μου έριξα μια κλεφτή ματιά και δίχως κουβέντα έκανα δεξιά στο πρώτο άνοιγμα του δρόμου για  να απαθανατίσω την .. μαγεία!

Ήταν το πρώτο από  ατέλειωτα κλικ που θα ακολουθούσαν.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν μέσα από τις φωτογραφίες μπορώ να μεταφέρω σε κάποιον που δεν έχει πάει την ομορφιά εκείνου του τόπου.

 

ΜΑΓΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

 

Ήπειρος.. Τζουμέρκα.. μέρη καταπράσινα, βουνά που υψώνονται επιβλητικά, χωριά πανέμορφα σε μέρη που θαρρείς πως είναι απάτητα. Δέος!

 

kampanario

palio-spiti

spiti-chorio

 

Τα Τζουμέρκα είναι γεμάτα από πανέμορφα παραδοσιακά χωριά. Ένα από αυτά είναι και το Συρράκο. Εκεί όπου  γεννήθηκε κι έζησε ο ποιητής «του βουνού και του λόγγου» ο Κώστας Κρυστάλλης.

Οδηγώντας από το Μονολίθι μέχρι το Συρράκο ήταν σαν να διασχίζαμε τον παράδεισο. Πράσινο και τρεχούμενα νερά ήταν οι μόνιμοι σύντροφοί μας σε όλη την διαδρομή.

 

potami

nera-prasino

krania

nera

kataraktis

 

Τα χωριά που συναντήσαμε ήταν το ένα ομορφότερο από το άλλο. Ώσπου σταθήκαμε σε τούτο το πλάτωμα. Η θέα από τα δυο χωριά, το Συρράκο και τους Καλαρρύτες σου έκοβε την ανάσα.

 

thea

syrrako

syrrako-chorio

 

Για να επισκεφτείς το χωριό αφήνεις το αυτοκίνητο έξω από αυτό και παίρνεις το κατηφορικό πέτρινο μονοπάτι. Η διαδρομή καταλήγει στα πρώτα σπίτια με μια στάση στην πηγή για να δροσιστείς και να ξεδιψάσεις.

 

syrrako-isodos

monopati

perpatontas

gefyri-syrrako

pigi-nero

pigi-nero

pigi

 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ

 

Το σπίτι του Κρυστάλλη, που λειτουργεί και σαν μουσείο, ήταν το πρώτο που επισκεφτήκαμε.

 

mouseio

mouseio-kristalli

parathyri

parathyro-chorio

parathyro

 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ

 

Το κεφαλοχώρι αυτό στα Τζουμέρκα κάποτε άγγιζε τους 5000 κατοίκους. Τώρα γεμίζει μόνο τα καλοκαίρια από ντόπιους που διατηρούν τα σπίτια τους σαν εξοχικά. Τον χειμώνα κατοικείται από τους λίγους μαγαζάτορες και τους ιδιοκτήτες των ξενώνων.

 

plateia-chorio

sokaki-chorio

εκκλησία

συρράκο-σοκάκι

είσοδος

πέτρινος-τοίχος

πλακόστρωτο

sokaki-fylla

sokaki

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

 

Οι καταρράκτες ήταν άλλο ένα από τα μαγικά μέρη που είδαμε. Οδηγώντας σε δρόμο που στο μεγαλύτερο μέρος με το ζόρι χωρούσε ένα αυτοκίνητο. Παρακαλώντας από μέσα μου να μη τύχει να κατεβαίνει κάποιος άλλος από την αντίθετη μεριά γιατί τότε θα έπρεπε να διαλέξουμε ποιος από τους δυο θα πέσει στον γκρεμό.. φτάσαμε στο πιο ψηλό σημείο για να ακούσουμε πρώτα και μετά να  αντικρίσουμε το νερό να πέφτει με ορμή από ψηλά!

 

kataraktes

kataraktis-gefyri

kataraktis-potami

 

Στην επιστροφή ενθουσιάστηκα βλέποντας κατσίκια, γουρουνάκια και αγελάδες, αυτές τις τελευταίες  για πρώτη φορά στην ζωή μου live. Ἐτσι βγήκα περιχαρής από το αυτοκίνητο να τα φωτογραφίσω..

 

katsikia

gourounia

 

 

agelada

 

Επιστρέφοντας στον ξενώνα μας περίμενε η Νίκη η οποία, όπως πάντα είχε ετοιμάσει απίστευτες λιχουδιές, φαγητά και πίττες για να χορτάσει την πείνα μας.

Συνεχίζεται.

 

 

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!