Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
()

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας έχει ήδη συμπληρώσει τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του και αποτελεί ένα στολίδι για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Την χάρηκα πολύ εκείνη την επίσκεψη γιατί είχαμε για ξεναγό τον εξαίρετο αρχαιολόγο κ. Νίκο Παππά ο οποίος κυριολεκτικά μας “ταξίδεψε” στον χρόνο. Με γνώση και απόλυτη εμπειρία του αντικειμένου μας ξενάγησε στο μουσείο, απάντησε στις ερωτήσεις και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για όσα βλέπαμε.

Και αν το πρόγραμμα μας δεν ήταν τόσο πιεσμένο, με ευχαρίστηση θα έμενα άλλον τόσο χρόνο σε εκείνη την ξενάγηση.

Διάβασε εδώ το άρθρο για την Έδεσσα και τα αξιοθέατα της περιοχής.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

Ευρήματα αρχαιολογικού χώρου Πέλλας
Το Δημόσιο Αρχείο (εδώ γινόταν η καταγραφή, η σφράγιση και η αποθήκευση των εγγράφων)

Η ΠΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Στα κλασικά χρόνια η Πέλλα ήταν παραθαλάσσια όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος. Εκτός από λιμάνι ήταν και συγκοινωνιακός κόμβος προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα προς τα οποία έμελλε να επεκταθεί το Μακεδονικό βασίλειο.

Ο αρχαιολογικός χώρος δίνει σαφή εικόνα της αρχαίας Πέλλας και νομίζω πως ο επισκέπτης πρέπει να ξεκινήσει από εδώ για να καταλήξει στο μουσείο όπου θα δει συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα.

Από την Θεσσαλονίκη υπάρχει ημερήσια εκδρομή προς την Πέλλα και την Βεργίνα. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

O Kεντρικός δρόμος της αγοράς

Η Πέλλα ήταν ήδη από τον 4ο αιώνα οργανωμένη σε οικοδομικά τετράγωνα εφαρμόζοντας το ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας. Η τεραστίων διαστάσεων αγορά της αποτελούσε το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Γύρω της υπήρχαν στοές με εμπορικές και διοικητικές δραστηριότητες, διάφορα καταστήματα ειδών πώλησης (αρωματοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) αλλά και εργαστήρια.

Σε μικρή απόσταση από την αγορά ήταν χτισμένες δυο από τις πλουσιότερες κατοικίες οι οποίες καταλάμβαναν ένα οικοδομικό τετράγωνο η κάθε μια. Τα ψηφιδωτά που υπήρχαν στην μια έχουν μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο ενώ της δεύτερης παραμένουν στην θέση τους.ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ

To Αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας είναι χωρισμένο σε πέντε ενότητες. Καθημερινή ζωή, Δημόσια ζωή, Θρησκεία & Λατρείες, Νεκροταφεία και Ανάκτορο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Χρηστικά αντικείμενα, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Τα κύρια και πιο σημαντικά εκθέματα αυτής της ενότητας είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα από τις κατοικίες και η ζωγραφική διακόσμηση τοίχου ύψους πέντε μέτρων. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει χρηστικά αντικείμενα, γυάλινα αγγεία, μεταλλικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα για τον καλλωπισμό, τις λατρευτικές τους ασχολίες, την άθληση, την εκπαίδευση και την διασκέδαση των κατοίκων της Πέλλας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ

Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας

Τα ευρήματα αυτής της ενότητας προέρχονται από την Αγορά και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την διοίκηση και της εμπορικές δραστηριότητες εκείνης της εποχής. Αμφορείς που μετέφεραν υγρά και στερεά προϊόντα μαρτυρούν τις πλούσιες εισαγωγές που γίνονταν από ολόκληρη την μεσογειακή λεκάνη και τον Εύξεινο Πόντο. Πάμπολλα ευρήματα νομισμάτων δηλώνουν την οικονομική τους ευμάρεια και διάφορες μήτρες και εργαλεία πιστοποιούν την ύπαρξη διαφόρων ειδών εργαστηρίων (κηροπλαστικής, κοσμημάτων, μεταλλοτεχνίας κ.α.)

ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΛΑΤΡΕΙΕΣ

Κυριότερα εκθέματα αυτής της ενότητας είναι τα ιερά που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα τους. Πήλινα ειδώλια της Αφροδίτης, επιγραφές και ανάγλυφες στήλες με την μορφή της Μητέρας των Θεών αλλά και σκεύη σερβιρίσματος από συμπόσια που γίνονταν σε άλλο χώρο του ιερού.

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

Τα ευρήματα από τα νεκροταφεία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις ταφικές συνήθειες της εποχής. Αγγεία με μυρωδικά έλαια, προσωπικά αντικείμενα που συνόδευαν τον νεκρό ακόμα και τροφές ή αντικείμενα καλλωπισμού για τις γυναίκες.

ΑΝΑΚΤΟΡΟ

Photo Credits by Travelpassionate

Το ανάκτορο βρισκόταν στην ψηλότερη θέση του λόφου βόρεια της πόλης γι’ αυτό και στο μουσείο παρουσιάζεται στο υψηλότερο του επίπεδο. Παρουσιάζονται η μορφή και οι λειτουργίες του αλλά και η μορφή του Αλέξανδρου διαχρονικά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

O Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Πέλλας βρίσκονται στο 35ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πέλλας. Από την Θεσσαλονίκη υπάρχουν και τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ ως εκεί.

Υπάρχει ενιαίο εισιτήριο για τους δυο αρχαιολογικούς χώρους το οποίο κοστίζει 8 ευρώ ενώ το μειωμένο 4 ευρώ.

Οι χώροι του Μουσείου είναι φιλικοί σε ΑΜΕΑ.

Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό:

Τετάρτη – Δευτέρα / Wednesday – Monday

08.00 – 20.00                    

Τρίτη / Tuesday:

12.30 – 20.00Μπορείς να δεις το επίσημο site του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας εδώ.

Έχεις βρεθεί ποτέ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας; Μοιράσου μαζί μας τις εντυπώσεις σου.

Tzina

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

Εσύ ακόμα να μπεις στην παρέα;
Κάνε Εγγραφή στο Newsletter
Για να ενημερώνεσαι αμέσως για ό,τι συμβαίνει!
Stay Updated
Μπορείς να ακυρώσεις την εγγραφή σου οποιαδήποτε στιγμή.
close-link