Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  ΕΔΕΣΣΑ: ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
()

Η Έδεσσα, η πόλη με τους καταρράκτες, με το καταπράσινο φυσικό τοπίο και τα σημαντικά αξιοθέατα “σε τραβάνε απ’ τα μάκρη του κόσμου για να πας να την φιλήσεις και να πεθάνεις”, όπως χαρακτηριστικά και πολύ ποιητικά αναφέρει ο Μενέλαος Λουντέμης που μεγάλωσε εδώ.

Χτισμένη πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό προσφέρει πλούσια ιστορία, αναρίθμητες δραστηριότητες και πλούσιο φυσικό κάλλος που μαγεύει τον επισκέπτη.

Ιδρύθηκε το 813 π.Χ και το όνομα της από τα αρχαία χρόνια σήμαινε κυριολεκτικά “πύργος μέσα στο νερό”. Στην Οθωμανική κατοχή μετονομάστηκε σε Βοδενά μέχρι και την απελευθέρωση της το 1912 από τον Ελληνικό Στρατό.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

1. ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Καταρράκτες Έδεσσας-Αξιοθέατα

Το πιο σημαντικό ίσως από τα αξιοθέατα της Έδεσσας είναι οι 12 καταρράκτες της που είναι οι μεγαλύτεροι στα Βαλκάνια. Βρίσκονται στην άκρη του βράχου, στο “φρύδι” όπως το ονομάζουν της πόλης. Οι δυο από αυτούς είναι μεγαλύτεροι και οι περισσότερο εντυπωσιακοί. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός πως μπορείς να περάσεις από την πίσω πλευρά του καταρράκτη!

Το νερό στον καταρράκτη Κάρανο πέφτει από ύψος 70 μέτρων ενώ πιο κάτω θα δεις τον διπλό καταρράκτη. Τα βράδια οι καταρράκτες φωταγωγούνται και το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό.

 

2. ΕΔΕΣΣΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Έδεσσα αξιοθέατα-Εδεσσαίος ποταμός

Ο Εδεσσαίος ποταμός ή Βόδας είναι το ποτάμι που διασχίζει την πόλη και ο φυσικός δημιουργός των καταρρακτών. Θα το συναντήσεις σε πολλά σημεία του περιπάτου σου.

Μέσα στην πόλη και δίπλα ακριβώς από τους Καταρράκτες, με το ποτάμι να περνά δίπλα μας απολαύσαμε φοβερά πιάτα και γεύσεις στο εστιατόριο “Καταρράκτες”.

 

3. ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΒΑΡΟΣΙ

Συνοικία Βαρόσι, Έδεσσα αξιοθέατα

 

Από τις ιστορικότερες περιοχές της Έδεσσας είναι η συνοικία Βαρόσι. Είναι η εξέλιξη του Βυζαντινού οικισμού και η πρώτη χριστιανική συνοικία. Έχει χαρακτηριστεί σαν παραδοσιακός οικισμός ενώ τα σπίτια αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

 

 

Είχα την τύχη να φιλοξενηθώ στον ομώνυμο ξενώνα (ξενώνας Βαρόσι). Πρόκειται για ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι το οποίο έχει ανακαινιστεί έτσι ώστε να παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις με σεβασμό όμως στην παράδοση και την αρχική του αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο.

 

4. Ι.Ν.ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου (παλιός Μητροπολιτικός Ναός) Έδεσσας-Αξιοθέατα

Ο Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της Έδεσσας και ο παλιός Μητροπολιτικός ναός της πόλης. Αρχικά ονομαζόταν Αγία του Θεού Σοφία όταν όμως οι Τούρκοι έβγαλαν φιρμάνι να καταστραφεί κάθε εκκλησία που έχει το όνομα “Αγιά Σοφιά” οι ντόπιοι πήγαν ένα κομμάτι από κίονα του ναού λέγοντας στον πασά πως η εκκλησία καταστράφηκε και από τότε την ονόμασαν Κοίμηση της Θεοτόκου όπως λέγεται μέχρι και σήμερα.

 

5. ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ

Παρθεναγωγείο Έδεσσας-Αξιοθέατα
Photo Credits by Provocolate

Η χρονολογία της κατασκευής του, το 1877, βρίσκεται σε κεντρική επιγραφή πάνω από την κεντρική του είσοδο. Είναι ιδιοκτησία του Δήμου της Έδεσσας και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

 

6. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Σιδηροδρομικός Σταθμός Έδεσσας
Photo Credits Ch.Kousatalis

Άνοιξε πρώτη φορά το 1892 και το τοπίο με τα θεόρατα πλατάνια που βρίσκεται ολόγυρα είναι μαγικό. Θεωρείται ένας από τους ομορφότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς ολόκληρης της Ελλάδας.

 

7. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟΪ

Χτίστηκε το 1900 από τον Κωνσταντίνο Ζήση και τα αδέλφια του που ήταν μάστορες της εποχής. Η βάση του είναι φτιαγμένη από σιδηρόπετρα και το υπόλοιπο κτίσμα από πουρόπετρα.

 

8. ΚΑΝΑΒΟΥΡΓΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

Καναβουργείο Έδεσσας-Αξιοθέατα
Καναβουργείο Έδεσσας (εσωτερικό)

Ιδρύθηκε το 1908 και βρίσκεται στην περιοχή του Ψηλού Γκρεμνού στην συνοικία Βαρόσι. Ήταν το μεγαλύτερο από τα 4 καναβουργεία της Ελλάδας σε παραγωγή σχοινιών και σπάγγων. Στην δεκαετία του 2000 είχε δοθεί σε ιδιώτη και λειτούργησε σαν χώρος εστιατορίου. Αυτήν την στιγμή μοιάζει εγκαταλειμμένο αλλά σύντομα θα λειτουργήσει ξανά σαν χώρος Πολυχώρος Τέχνης μετά από απόφαση του Δήμου Έδεσσας.

 

9. ΕΝΥΔΡΕΙΟ – ΕΡΠΕΤΑΡΙΟ

Δίπλα ακριβώς από τους καταρράκτες βρίσκεται το Ενυδρείο & Ερπετάριο. Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 2001 και εκτός από τα ψάρια και τα αμφίβια περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό ερπετών και φιδιών. Οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία έτσι ώστε οι μαθητές να έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, την φύση και το περιβάλλον.


10. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται σε κτίριο του 1932 το οποίο υπήρξε δωρεά της οικογένειας Σιβένα. Εδώ μπορείς να δεις μια εξαιρετική συλλογή από γυναικείες και ανδρικές φορεσιές (1880-1920) όπως και ιδιαίτερες ενότητες με τα παιδικά παιχνίδια, εργαλεία εποχής και εκπαιδευτικά βιβλία. Ένας περίπατος στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής που μας μαγεύει όταν την αναπολούμε.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

11. ΛΙΜΝΗ ΒΡΥΤΤΩΝ

Έξι χιλιόμετρα από την πόλη της Έδεσσας βρίσκεται ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, η λίμνη Βρυττών. Έχει μεγάλες εκτάσεις με καλαμιές, όμορφα αυτοσχέδια ξύλινα γεφυράκια και μεγάλο πλούτο από σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας. Ιδανικός τόπος για περίπατο, περπάτημα και για παρατήρηση των πουλιών.

 

12. ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Παλιός Άγιος Αθανάσιος-Έδεσσα

 

Η Αράχωβα του Βορρά όπως λέγεται ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Απέχει 28 χλμ. από την Έδεσσα και 10 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο.

 

Αν βρεθείς σε κείνα τα μέρη μην παραλείψεις να πας για φαγητό στην Καλύβα και να δοκιμάσεις αγριογούρουνο στην γάστρα και ριζότο με άγρια μανιτάρια! (το γράφω και τρέχουν τα σάλια μου). Για την διαμονή σου εκεί ο παραδοσιακός ξενώνας “η Ρούγα” διαθέτει πετρόκτιστα δωμάτια και σουίτες, σπα, χώρο για συνέδρια αλλά και παιδότοπο για τα παιδιά.

 

13. ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ

Παναγίτσα Έδεσσας - Αξιοθέατα

 

Χτισμένο σε υψόμετρο 700 μ. στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν το χωριό Παναγίτσα προσφέρεται και αυτό για διαμονή καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Λίγο πιο έξω από το χωριό και ψηλά σε λόφο με καστανιές και πολλές μικρές τεχνητές λίμνες υπάρχει το καφέ-εστιατόριο Εβόρα. Βρεθήκαμε εκεί και πήραμε το πρωινό μας απολαμβάνοντας την μοναδική θέα σε ολόκληρο τον κάμπο μέχρι πέρα μακριά την λίμνη.

 

Αμέσως μετά κάναμε έναν μικρό περίπατο στην γύρω περιοχή που είναι γεμάτη από βλάστηση, τρεχούμενα νερά και μικρούς καταρράκτες. Το σημείο είναι μοναδικής ομορφιάς και δεν πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη αν βρεθείς σε κείνα τα μέρη.

Στο χωριό Παναγίτσα υπάρχει επίσης μια από τις καλύτερες πίστες ανεμοδρομίου της Ευρώπης αλλά και πίστα μοτοκρος.


14. ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Το Καιμακτσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται στα σύνορα με τα Σκόπια. Η ψηλότερη κορυφή του είναι στα 2524 μέτρα όπου υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και αποτελεί μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καλύπτεται από δασωμένες εκτάσεις γεμάτες από δρύες, οξιές και πεύκα. Έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000. Η απόσταση από την Έδεσσα είναι περίπου μια ώρα (47 χλμ.)

Στο site του χιονοδρομικού θα βρεις πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας, τις τιμές και τις παροχές του.

 

15. ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ

Λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ - Έδεσσα
Photo Credits Pass2Greece

Μισή ώρα από την Έδεσσα και περίπου 35 χλμ. μακριά βρίσκονται και τα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ. Σύμφωνα με τους μύθους τα λουτρά κατά την αρχαιότητα είχαν φιλοξενήσει Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς.

Για τις τιμές στις πισίνες και τις υπόλοιπες θεραπείες μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο site των λουτρών.

 

Επίσης υπάρχει και μια ημερήσια εκδρομή από την Θεσσαλονίκη προς τα Λουτρά Πόζαρ και την Έδεσσα, πληροφορίες μπορείς να δεις εδώ.

 

Στην περιοχή Όρμα υπάρχει το εστιατόριο “Κόκκινο Πιπέρι” εκεί απολαύσαμε μια εκπληκτική ποικιλία παραδοσιακών πιάτων , όπως χυλοπίτες με τσουκνίδα, μπαχοβίτικες πιπεριές και τοπικό τυρί μπάτσο.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Αερολέσχη Έδεσσας-Αξιοθέατα

Ιππασία, τοξοβολία, πεζοπορία, πτήσεις με ανεμόπτερο, παρά πέντε, ορειβασία, rafting, kayak, trekking, κανό, σκι είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στην Έδεσσα.

Η Έδεσσα είναι κυριολεκτικά το στολίδι της Πέλλας και τόσο όμορφη που δεν φτάνει μια μόνο φορά για να την δεις και να την γνωρίσεις. Σίγουρα θα πάω ξανά.

 

H Έδεσσα παρέχει και την “Κάρτα της πόλης” η οποία είναι διαθέσιμη για 24 / 48 / 72 / 120 ώρες και περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα, εκπτώσεις σε εστιατόρια, δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δεις εδώ.


Εσύ έχεις βρεθεί στην Έδεσσα; Τί σου έμεινε από εκείνη την επίσκεψη; Τί σου άρεσε περισσότερο;

Θα χαρώ να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου μαζί μας στα σχόλια.

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον για εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστήριξατε με αυτόν τον τρόπο.

 

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

post a comment

error: Content is protected !!