Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  Αρναία Χαλκιδικής, Το Πανέμορφο Παραδοσιακό Χωριό

H Αρναία Χαλκιδικής είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στο βουνό του Χολομώντα. Aπό την Θεσσαλονίκη απέχει 70 χιλιόμετρα και από τον Πολύγυρο 38, ενώ γύρω της υπάρχουν πυκνά δάση από οξιές, βελανιδιές, καστανιές και πεύκα. Εκείνο που τραβάει το βλέμα από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθείς στην Αρναία είναι η ξεχωριστή παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική των σπιτιών. Όμορφα σπίτια που διατηρούνται άθικτα στο πέρασμα των χρόνων και μαγεύουν τον επισκέπτη. Γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί από το 1987 από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν Ιστορικός τόπος και Παραδοσιακός Οικισμός.

 

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ

Έχοντας διατηρήσει την παλιά οικοδομική αρχιτεκτονική της στην Αρναία δεν θα δεις πλατείες εκτός από την κεντρική. Μόνο στενά λιθόστρωτα σοκάκια με τα σπίτια χτισμένα πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Έτσι μοιάζουν σαν να γέρνουν και να ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο. Και δεν είναι τυχαίο όλο αυτό. Τα σπίτια στην Αρναία δεν έχουν αυλές και τα έχτιζαν με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να προστατεύονται από τον αέρα και να είναι, όσο το δυνατόν, πιο ζεστά τον χειμώνα. Είναι βαμμένα σε υπέροχες αποχρώσεις της ώχρας, του κεραμιδί και του λουλακιού, με υπέροχα χαγιάτια, περίτεχνα θυρώματα και παραθύρια που κάνουν τον περίπατο απόλαυση των αισθήσεων.

 

 

ΑΡΝΑΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Η Αρναία είναι επισκέψιμη όλες τις εποχές του χρόνου. Διαθέτει σημαντική πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά και αξιόλογη τουριστική υποδομή. Υπάρχουν έξι περιπατητικές διαδρομές που ο Δήμος έχει σχεδιάσει έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η γνωριμία με τον οικισμό και τα αξιόλογα σημεία του. Και οι έξι διαδρομές ξεκινούν από την πλατεία και καταλήγουν πάλι σε αυτήν, με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης διευκολύνεται στην ανακάλυψη όλων των σημαντικών σημείων και κτιρίων. Στην είσοδο του κάθε αρχοντικού υπάρχει ταμπέλα με πληροφορίες που αναφέρουν την ονομασία του ή τον ιδιοκτήτη, την χρονολογία κατασκευής και μια φωτογραφία τραβηγμένη πριν την αποκατάσταση του. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός πλάτανος από τον οποίο πηγάζει καθαρό πόσιμο νερό.

ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

 

Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου τα βυζαντινά χρόνια ήταν μετόχι της Μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με επιβλητικό κωδωνοστάσιο που χρονολογείται από το 1889 και είναι το σήμα κατατεθέν της Αρναίας. Είναι κτισμένος πάνω σε αρχαιότητες μεγάλης αξίας οι οποίες μάλιστα είναι ορατές, αφού στο δάπεδο του ναού υπάρχουν ειδικοί υαλοπίνακες που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει τι υπάρχει από κάτω. Έχουν αποκαλυφθεί επίσης 15 τάφοι που χρονικά υπάγονται από την παλαιοχριστιανική εποχή έως και τον 16ο αιώνα. Σε αυτόν τον ναό δίδαξε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός το 1775 όταν βρέθηκε σε τούτα τα μέρη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται κοντά στην πλατεία και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Ιατρού ή Γιατράδικο. Υπολογίζεται ότι έχει κτιστεί στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου. Το κτίσμα αυτό χαρακτηρίστηκε από τη Μελίνα Μερκούρη, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, σαν «έργο τέχνης» και έτσι πάρθηκε η απόφαση για την ανακαίνιση του.

Υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές από αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη καθημερινής χρήσης και εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών της εποχής όπως του τσαγκάρη, του φούρναρη κ.α. Υπάρχει ακόμα υφαντουργικός εξοπλισμός καθώς επίσης και μελισσοκομικός. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές των κατοίκων οι οποίοι πρόσφεραν στο μουσείο ό,τι πιο πολύτιμο είχαν στην κατοχή τους και προερχόταν από οικογενειακά κειμήλια.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ

 

Το Μουσείο Υφαντικής στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο το οποίο ήταν γνωστό σαν οικία Γιαννούδενας. Η κατασκευή του υπολογίζεται από το 1870, περιλαμβάνει όλα τα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην υφαντική τέχνη και ανήκει στον Δήμο Αρναίας.

ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το άλσος της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται δυο χιλιόμετρα έξω από την Αρναία και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους χώρους αναψυχής όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες. Μέσα στο άλσος υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής γι’ αυτό και στις 26 Ιουλίου γίνεται εδώ ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής. Είναι πολύ όμορφο μέρος γεμάτο με βελανιδιές και αναψυκτήρια για να ξεκουραστείς απολαμβάνοντας την φύση.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Ο λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται κοντά στην Αρναία και θεωρείται η ακρόπολη των αρχαίων Αρνών όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Οι ανασκαφές που έγιναν εδώ το 2003 ανέδειξαν το παλιό τείχος, ενώ έχουν βρεθεί ακόμα κεραμικά, νομίσματα και τάφοι. Στις πλαγιές του λόφου σώζονται τα ερείπια της Ακρόπολης. Ο λόφος έχει πάρει το όνομα του από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που υπάρχει εδώ.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

Δημαρχείο Αρναίας

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Βρίσκονται 26 χιλιόμετρα έξω από την Αρναία και πρόκειται για δύο απίθανους καταρράκτες που ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε φλαμουριές, οξιές και άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα. Παράλληλα το σκηνικό συμπληρώνουν βράχια με έντονα χρώματα τα οποία σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Το τοπίο έχει απίστευτη ομορφιά και σου μεταδίδει την αίσθηση της ηρεμίας και της γαλήνης.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης το 384 π.Χ και γι’ αυτό αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς χώρους της Χαλκιδικής. Εδώ έχει ανακαλυφθεί και ο τάφος του μεγάλου φιλόσοφου. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ίωνες αποίκους που έφτασαν από το νησί της Άνδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν εδώ και άποικοι από τη Χαλκίδα.

ΠΑΡΚΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αυτή η τοποθεσία επιλέχθηκε από το 1956 για να τοποθετηθεί εδώ το άγαλμα του Αριστοτέλη το οποίο είναι δημιουργία του γλύπτη Νικόλα. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι θέλησαν να τιμήσουν τον μεγάλο φιλόσοφο ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή των Αρχαίων Σταγείρων. Από εδώ θα απολαύσεις μοναδική θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Από την Αρναία σε περίπου μια ώρα μπορείς να φτάσεις στην Ουρανούπολη από όπου ξεκινάνε τα καραβάκια που θα σε πάνε στο Άγιο Όρος.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙΣ

Στην Αρναία θα βρεις παραδοσιακά προϊόντα όπως αγνό μέλι, σπιτικό τσίπουρο και γιαούρτι αλλά και παραδοσιακά υφαντά που τα πωλούν σε διάφορα σημεία της. Δοκίμασε μέλι από βαμβάκι (βαμβακόμελο), είναι εξαιρετικό!

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η ταβέρνα “ο Πλάτανος” η οποία προσφέρει καλοψημένα ντόπια κρεατικά, μεγάλες μερίδες και καλές τιμές. Συνόδεψε το φαγητό σου και με ντόπιο χύμα κρασάκι και είναι σίγουρο πως θα μείνεις απόλυτα ευχαριστημένος. Ενώ λίγο πιο έξω, στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, υπάρχει το εστιατόριο Μπακατσιάνος, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις πατάτες του δάσους (είναι μαγειρεμένες σε πήλινο και γκρατιναρισμένες με τυριά, αυγά και τρούφα Χολομώντα) και μπουγιουρντί.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

Στην Αρναία θα βρεις αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες για να μείνεις. Έλεγξε την διαθεσιμότητα, δες τα σχόλια και τις κριτικές των άλλων επισκεπτών και επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

 

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment