Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΥΡΩΠΗ   >  Άμστερνταμ Ένα Παραμυθένιο Ταξίδι
άμστερνταμ-΄ενα-παραμυθένιο-ταξίδι


Άμστερνταμ, ένα ταξίδι, πέντε μέρες, τέσσερις νύχτες, χίλιες φωτογραφίες ..

Φωτογραφίες από τις οποίες καμία δεν διέγραψα .. καμία δεν πέταξα .. καμία δεν ξεχώρισα επειδή δεν μου άρεσε.

Ένα παραμυθένιο ταξίδι, ακριβώς όπως παραμυθένιος είναι και ο τόπος.. Άμστερνταμ.. Ολλανδία!

Σεργιανάς στους δρόμους κι είναι σα να ξεφυλλίζεις κάποιο από τα παραμύθια που λάτρευες όταν ήσουν παιδί.. στέκεσαι και κοιτάς τα κανάλια που διασχίζουν όλη την πόλη, τα πανέμορφα παλιά σπίτια του 15ου, 16ου,  17ου αιώνα και σκέφτεσαι.. δεν μπορεί.. ας με τσιμπήσει κάποιος.. ζω ένα όνειρο!

old-house

stairs-flowers

old-windows

Εκατό χιλιόμετρα κανάλια, 1500 γέφυρες.. και παντού λουλούδια!

flower-bag

kalathia-louloudia

mpigonia

toulipes-roz

Δίπλα σου περνούν σχεδόν αθόρυβα αμέτρητα ποδήλατα με αναβάτες όλων των ηλικιών, με καλάθια για να μεταφέρουν ψώνια αλλά και με ειδικές κατασκευές για την μεταφορά των παιδιών.

podilatodromos-amsterdam

kids-bicycle

street-amsterdam

Κι είναι τόσο εντυπωσιακή η ησυχία της πόλης.. η ηρεμία του κόσμου..  μάλλον το γεγονός πως τα αυτοκίνητα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα αμέτρητα (κυριολεκτικά αμέτρητα) ποδήλατα είναι μια σοβαρή αιτία.

Γεγονός είναι πως στις συνολικά σχεδόν πέντε μέρες που ήμασταν εκεί, άκουσα ένα  (!) κορνάρισμα  και μου έκανε φοβερή εντύπωση.. μια κόρνα στις πέντε μέρες.. για φαντάσου!

Το ταξίδι το είχα οργανώσει πολύ καιρό πριν.. από τον Δεκέμβριο.

Το ξενοδοχείο ήταν στην καρδιά της πόλης του Άμστερνταμ κι αυτό είχε πλεονεκτήματα  αλλά και μειονεκτήματα ..

Στα «υπέρ» ήταν το γεγονός πως με λίγων λεπτών περπάτημα βρισκόσουν στα κυριότερα αξιοθέατα, στα μαγαζιά, στην αγορά των λουλουδιών αλλά και στον κεντρικό σταθμό από όπου έπαιρνες όποιο μεταφορικό μέσον χρειαζόταν για να πας οπουδήποτε καθώς επίσης και για το αεροδρόμιο.

central-station

canal-amsterdam

Στα «κατά» ήταν πως το σημείο εκείνο θυμίζει Ομόνοια με τους γύρω κακόφημους δρόμους της .. συγκεντρώνει πολύ κόσμο, πολλούς τουρίστες,  έχει πολλά μπαρ και παντός είδους φαγάδικα και είναι βρώμικο σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη.

Όταν όμως κλείνεις ξενοδοχείο σε μια πόλη που επισκέπτεσαι πρώτη φορά είναι φυσικό να θέλεις να βρίσκεσαι σε σημείο από όπου εύκολα και γρήγορα θα μπορείς να πας οπουδήποτε, εξ’ άλλου με λίγο περπάτημα έβγαινες γρήγορα προς τα έξω όπου τα πάντα άλλαζαν.

Πάντως δεν θα ξεχάσω την θέα που είχαμε  από το παράθυρο του δωματίου μας στο ξενοδοχείο.. καθόσουν κι έβλεπες από κάτω το κανάλι, τον κόσμο που βολτάριζε στην γέφυρα, τα πλωτά μπαράκια με τους «θαμώνες» τους να περνούν τραγουδώντας  μεγαλόφωνα καθώς ταξίδευαν με ράθυμους ρυθμούς.

view-from-window

boat-bar

Το Άμστερνταμ προσφέρεται για χαλαρό βολτάρισμα και βαρκάδα στα κανάλια δίχως το άγχος να προλάβεις να τα δεις όλα όπως π.χ στην Ρώμη.

dromos-amsterdam

Παρ’ όλα αυτά έχει ενδιαφέροντα μέρη που δεν πρέπει να χάσεις όπως το παλιό Παλάτι στην πλατεία Νταμ, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων  της Μαντάμ Τυσώ, το μουσείο Van Gogh, το ναυτικό μουσείο, υπέροχα πάρκα

flamingos

άμστερνταμ-κανάλι

αλλά κυρίως..  ΚΥΡΙΩΣ δεν πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη στο βοτανικό πάρκο του Κeukenkof καθώς και μια βόλτα στον Ολλανδική εξοχή..

Σε  αυτά τα δύο μέρη πήρα μια γεύση από παράδεισο και γι’αυτό αξίζουν ιδιαίτερη ανάρτηση!

συνεχίζεται..

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment