Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΑΣΙΑ   >  Αγία Σοφία – Κωνσταντινούπολη
konstantinoupolis-teleftea-mera-kai-epistrofi

Η Κωνσταντινούπολη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αγιά Σοφιά.
Τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες όταν μιλάμε για το ένα αυτόματα έρχεται στον νου και το άλλο. Άσε που νομίζω πως οι περισσότεροι πάμε με την αίσθηση πως αυτός ο τόπος είναι και δικός μας. Πως να ξεχάσεις πως σε αυτά τα χώματα έζησαν και περπάτησαν οι προπαππούδες μας;

Γι’ αυτό και νιώθεις περίεργα όταν ακούς την φωνή του μουεζίνη να διαπερνά τους τοίχους του ξενοδοχείου, καλώντας από τα μεγάφωνα του κοντινού τζαμιού  τους πιστούς για την πρωινή προσευχή.

Και φυσικά ένα από τα πρώτα, για να μη σου πω το πρώτο, που θα επισκεφτείς είναι ο ναός σύμβολο του Ελληνισμού. Η Αγιά Σοφιά!

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας και ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Ορθοδοξίας. Η Αγιά Σοφιά θεμελιώθηκε το 330 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τελικά κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό τον Α’ το 532-537 μ.Χ.

10.000 άριστοι τεχνίτες απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για το χτίσιμο της υπό την επίβλεψη των σπουδαίων μηχανικών της εποχής του Ανθέμιου από τις Τράλλεις της Λυδίας και του Ισίδωρου από την Μίλητο.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Με το μετρό (Γραμμή Μ1Α) θα κατέβεις στην στάση Aksaray.

O ναός, που τώρα πια λειτουργεί σαν μουσείο, είναι ανοιχτός  όλες τις μέρες της εβδομάδας εκτός από την Δευτέρα.

H μεγάλη πλατεία μπροστά από την Αγιά Σοφιά έχει πολλές καφετέριες και εστιατόρια, Μπορείς να καθήσεις για καφεδάκι ή φαγητό όμως θα συνιστούσα να το κάνεις κατά την έξοδο σου.

Για την είσοδο τώρα υπάρχει πάντα πολύς κόσμος που περιμένει στην ουρά αλλά μην αγχωθείς γιατί  η σειρά προχωράει γρήγορα.

Το εισιτήριο κοστίζει 25 τούρκικες λίρες δηλαδή σχεδόν 10 ευρώ (ενημέρωση 2017).

Μπορείς, για να αποφύγεις οποιαδήποτε ταλαιπωρία, να το βγάλεις online ή ακόμα να πάρεις το ειδικό πάσο που σου επιτρέπει την είσοδο στα περισσότερα μουσεία.

Δες εδώ: Eκδρομή στα Πριγκηπόνησα με κόστος όσο ένα εισιτήριο

Ο ΝΑΟΣ

Συγκίνηση και δέος.

Αυτά τα δυο συναισθήματα επικρατούν όταν μπαίνεις μέσα στον ναό, που παρ’ όλη την εμφανή εγκατάλειψη του δεν γίνεται να μη σε εντυπωσιάσει.

agiasofia

ceiling-ayasofia

Τα σημάδια της βεβήλωσης και της λεηλασίας είναι παντού εμφανή, όπως σ’ αυτή την κολόνα που φαίνεται το σημάδι που έχει απομείνει από την αφαίρεση του σταυρού.

cross

Παντού απαίσια σοβατίσματα που έχουν καταστρέψει πανέμορφες  αγιογραφίες..
Και όταν σηκώνεις τα μάτια σου ψηλά, ο θόλος μοιάζει να αιωρείται μ’ ένα μαγικό τρόπο πάνω από το κεφάλι σου..

walking

Ανέβα στους λιθόστρωτους στενούς διαδρόμους προς τον γυναικωνίτη..
Και στάσου  να θαυμάσεις από ψηλά την επιβλητικότητα αυτού του ναού.
Θα νιώσεις την καρδιά σου σφίγγεται βλέποντας τις βαρβαρότητες και την καταστροφή αυτού του σύμβολου του Ελληνισμού και της Βυζαντινής μας ιστορίας.
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να μη νιώσεις πίκρα και μια μελαγχολία για όσα χάθηκαν, αρπάχτηκαν, βεβηλώθηκαν..

Mε κάποιο περίεργο τρόπο νιώθεις πως βρίσκεσαι στο σπίτι σου που τώρα πια έχει αλλάξει ιδιοκτήτη.

Όλα φαίνονται τόσο γνωστά, τόσο οικεία!

Το προσκύνημα στην Αγία (του Θεού) Σοφία, όπως ονομάζεται κανονικά,  είναι νομίζω ο κυριότερος λόγος που ένας Έλληνας επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!