Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  3+1 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Ξενώνας "Eν Δημητσάνη"
()

Η Δημητσάνα είναι ένα πολύ όμορφο χωριό με καταπληκτικά καταλύματα κι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που την κάνει αξέχαστη στον επισκέπτη. Βρίσκετα σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, γεγονός που την κάνει εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη γι’ αυτό και είναι ένας εκπληκτικός προορισμός ακόμα και για Σαββατοκύριακο.  Εκτός από το χωριό που είναι πραγματική απόλαυση και μόνο να περπατήσεις στα πέτρινα καλντερίμια του, η Δημητσάνα έχει και άλλα πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς.

Για την Μονή του Τιμίου Προδρόμου έχω ήδη γράψει και μπορείς να διαβάσεις εδώ. Είναι ένα εκπληκτικό μοναστήρι μέσα στο φαράγγι του Λούσιου που η θέση του πάνω στα βράχια το κάνει μοναδικό. Η πρόσβαση είναι πολύ απλή καθώς υπάρχει χώρος για να αφήσεις το αυτοκίνητο και από εκείνο το σημείο με μια χαλαρή πεζοπορία σε βατό μονοπάτι, μέσα σε ένα μαγικό φυσικό περιβάλον, θα φτάσεις στο Μοναστήρι.

Εκτός όμως από την Μονή Τιμίου Προδρόμου  θα σου μιλήσω για τέσσερα ακόμα ενδιαφέροντα σημεία που δεν πρέπει να παραλαλείψεις να επισκεφτείς αν πας στην Δημητσάνα.

 

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

1. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄

 

Το σπίτι του μάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε‘ ο οποίος γεννήθηκε το 1746 στην Δημητσάνα και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1821 στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα ιστορικό μνημείο που πρέπει να το δεις. Κι αυτό γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία αυτού του τόπου και κατά συνέπεια με την ιστορία της χώρας μας. Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Θα στρίψεις στο στενό δρομάκι δίπλα από το καφέ-ζαχαροπλαστείο “Λούσιος” το οποίο είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο και θα το βρεις στα 50μ. δεξιά σου.

Καλά θα ήταν όμως να ρωτήσεις κάποιον στο χωριό για τις μέρες και τις ώρες που είναι ανοιχτό. Όταν βρεθήκαμε εμείς στην Δημητσάνα άνοιγε για το κοινό μόνο τα Σαββατοκύριακα.  Εκεί θα δεις το γραφείο του Πατριάρχη. Eικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά είδη που χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα.

 

iero-evaggelio

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ο Γεώργιος Αγγελόπουλος όπως ήταν το κοσμικό όνομα του Πατριάρχη, ήταν από φτωχή οικογένεια. Γονείς του ήταν ο Ιωάννης Αγγελόπουλος ο οποίος ήταν βοσκός και η Ασημίνα Αγγελοπούλου. Αφού τελείωσε το δημοτικό στην Δημητσάνα το 1767 πήγε στη Σμύρνη όπου ένας θείος του που υπηρετούσε νεωκόρος στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Σμύρνης, τον βοήθησε να σπουδάσει στο Γυμνάσιο της πόλης. Από την παιδική του ηλικία ο Γεώργιος Αγγελόπουλος είχε σχέση με τη Μονή Φιλοσόφου της Αρκαδίας, μέσω της οποίας ενισχύθηκε ο έμφυτος ασκητισμός του. Έτσι, αποσύρθηκε στις Στροφάδες και στην εκεί Μονή του Αγίου Διονυσίου εκάρη μοναχός παίρνοντας το ιερατικό του όνομα Γρηγόριος. Στη συνέχεια αφού σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Πατμιάδα Σχολή επέστρεψε στη Σμύρνη, κατόπιν πρόσκλησης του τότε Μητροπολίτη Σμύρνης Προκόπιου, όπου και χειροτονήθηκε διάκονος και αρχιδιάκονος. Πολύ σύντομα χειροτονήθηκε ιερέας και κατόπιν ανέλαβε πρωτοσύγκελος Σμύρνης, θέση που διατήρησε μέχρι το 1785.

 

iero-diskopotiro

 

Το 1785 ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης, οπότε ο Γρηγόριος χειροτονήθηκε επίσκοπος και τον διαδέχθηκε στη Μητρόπολη Σμύρνης. Την 1η Μαΐου του 1797, παραιτούμενος ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Γεράσιμος Γ΄ λόγω γήρατος διαδοχός του εξελέγη ομόφωνα ο από Σμύρνης μητροπολίτης Γρηγόριος, όπου και ανέλαβε στις 9 Μαΐου 1797 ως Γρηγόριος Ε΄. Κατά την διάρκεια της τρίτης του Πατριαρχείας ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση οπότε και άρχισαν μαζικές διώξεις κατά των χριστιανών της Κωνσταντινούπολης. Ο Σουλτάνος, υπό την πίεση ακραίων μουσουλμανικών διαδηλώσεων κατά των Ελλήνων, ζήτησε από τον Σεϊχουλισλάμη Χατζή Χαλίλ να εκδώσει διαταγή (φετφά), σχετικά με τη γενική σφαγή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ο Χατζή Χαλίλ, ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Γρηγόριο, ο οποίος του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και το Γένος ήταν αμέτοχοι στην επανάσταση, και βασιζόμενος σε ένα εδάφιο του Κορανίου, αρνήθηκε να εκδώσει τη φετφά τoυ Σουλτάνου ο οποίος εξοργισμένος τον τιμώρησε με θάνατο και θεώρησε υπεύθυνο και τον Γρηγόριο Ε’. Mετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.

 

 

2. ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

mouseio-ydrokinisis

Νερόμυλος

Ενάμιση περίπου χιλιόμετρο έξω από την Δημητσάνα, στην τοποθεσία Κεφαλάρι του Άι Γιάννη βρίσκεται το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης που λειτουργεί με την στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.  Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα είναι ένα θεματικό μουσείο που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.

Πρόκειται για έναν χώρο ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου, μέσα στον οποίο, στην περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό της ομώνυμης πηγής, του γνωστού Κεφαλαριού του Αϊ-Γιάννη. Νερόμυλος, βυρσοδεψείο, αλευρόμυλος,  μπαρουτόμυλος ακόμα κι ένα ρακοκάζανο σε μεταφέρουν πίσω στο παρελθόν και αναβιώνουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν τότε. Το μέρος έχει εκπληκτική ομορφιά και αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις σε αυτό μετά την επίσκεψη σου.

 

3. ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

monastiri

  ekklisia

kalogeros

 

Είκοσι λεπτά έξω από την Δημητσάνα και μετά το χωριό Ζάτουνα ο δρόμος σε φέρνει στην Μονή Φιλοσόφου. Η Μονή υπάρχει από τον 17ο αιώνα,  έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο και ανακαινίζεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε αυτήν ζουν ο ηγούμενος και ένας καλόγερος ο οποίος θα σου προσφέρει λουκούμι, δροσερό νερό και θα απαντήσει με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις σου.

Η Μονή είναι φτιαγμένη μέσα στην χαράδρα του Λούσιου σε ένα μαγικό φυσικό περιβάλλον. Ιδρύθηκε μετά την Παλαιά Μονή σε ομαλότερο σημείο από ότι η πρώτη η οποία όμως δεν εγκαταλείφτηκε. Το τέμπλο του καθολικού είναι ξυλόγλυπτο με εξαιρετική διακόσμηση και φέρει εικόνες κρητικής τεχνοτροπίας που αποδίδονται στο ζωγράφο Βίκτωρα (1663). Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1693 με δαπάνη του «Μαυραηδή-πασά Φαρμάκη» από τη Στεμνίτσα, ο οποίος είχε εξισλαμισθεί, αλλά επανήλθε στο Χριστιανισμό επί Ενετοκρατίας. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει απεικόνιση του δωρητή (υπό τη μορφή τυπικού Ανατολίτη με βλοσυρό ύφος, πολυτελές ένδυμα και κομπολόι) δίπλα στην Αγία Ελένη.

 

4. ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ (ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ) 

faraggi-lousios   kryfo-scholeio

palia-ekklisia

 

Από την νέα Μονή Φιλοσόφου ένα μονοπάτι θα σε οδηγήσει στην Παλαιά Μονή. Είναι μια διαδρομή περίπου 800 μέτρων μέσα στο καταπράσινο φαράγγι και παρ’ όλο που είναι κουραστική σε κάποια σημεία, εν τούτοις είναι σίγουρο πως θα την απολαύσεις.

Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι από τα πιο ιστορικά Βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 963 μ.Χ. κατά την διάρκεια της βασιλείας του Νικηφόρου Φωκά. Ήταν χτισμένη στο εσωτερικό μιας σπηλιάς, πάνω από μια απόκρημνη χαράδρα και σήμερα διατηρείται μόνο ένα μικρό εκκλησάκι Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις αξιόλογες τοιχογραφίες του.

Από την υπόλοιπη μονή σώζονται μόνο ερείπια κελιών και άλλων κτισμάτων, καθώς και μια στέρνα. Η Παλαιά Μονή είναι γνωστή και σαν Κρυφό Σχολειό γιατί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε εδώ το σχολείο το οποίο στην συνέχεια εξελίχθηκε σε Ιερατική Σχολή η οποία λειτούργησε στην Νέα Μονή. Από αυτήν την Σχολή αναδείχτηκαν τέσσερις πατριάρχες Ιεροσολύμων, δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες και πολλοί ανώτατοι εκκλησιαστικοί άνδρες όπως ο Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Η Δημητσάνα είναι ένας εκπληκτικός προορισμός. Βρίσκεται μόλις 2 1/2 ώρες από την Αθήνα, μέσα σε καταπράσινο τοπίο και με πολλά ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφτείς. Εσύ έχεις πάει στην Δημητσάνα;

 

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!