Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΛΛΑΔΑ   >  3+1 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Δημητσάνα
4-places-you-must-see-in-dimitsana

Η Δημητσάνα είναι ένα πολύ όμορφο χωριό με καταπληκτικά καταλύματα κι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που την κάνει αξέχαστη στον επισκέπτη.

Έχει όμως και άλλα πολύ ενδιαφέροντα μέρη κοντά της που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς.

Για την Μονή του Τιμίου Προδρόμου έχω ήδη γράψει και μπορείς να διαβάσεις εδώ. Είναι ένα εκπληκτικό μοναστήρι μέσα στο φαράγγι του Λούσιου που η θέση του πάνω στα βράχια το κάνει μοναδικό.

Εκτός όμως από την Μονή Τιμίου Προδρόμου  θα σου μιλήσω για 4  ακόμα ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς αν πας στην Δημητσάνα.

1. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄

Το σπίτι του μάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε που γεννήθηκε το 1746 στην Δημητσάνα και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1821 στην Κωνσταντινούπολη.

 

Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Θα στρίψεις στο στενό δρομάκι δίπλα από το καφέ-ζαχαροπλαστείο “Λούσιος” και θα το βρεις στα 50μ. δεξιά σου.

Καλά θα ήταν όμως να ρωτήσεις κάποιον στο χωριό για τις μέρες και τις ώρες που είναι ανοιχτό. Όταν βρεθήκαμε εμείς στην Δημητσάνα άνοιγε για το κοινό μόνο τα σαββατοκύριακα.

Εκεί θα δεις το γραφείο του Πατριάρχη.

grafeio-xylino

Eικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά είδη που χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα.

 

iero-evaggelio

 

iero-diskopotiro

2. ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Ενάμιση περίπου χιλιόμετρο έξω από την Δημητσάνα, στην τοποθεσία Κεφαλάρι του Άι Γιάννη βρίσκεται το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης που λειτουργεί με την στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

mouseio-ydrokinisis

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο παρουσιάζονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν το νερό σαν κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή προϊόντων.

Βυρσοδεψείο

Νερόμυλος

Νερόμυλος, βυρσοδεψείο, αλευρόμυλος,  μπαρουτόμυλος ακόμα κι ένα ρακοκάζανο σε μεταφέρουν πίσω στο παρελθόν και αναβιώνουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν τότε.

3. ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Είκοσι λεπτά έξω από την Δημητσάνα και μετά το χωριό Ζάτουνα ο δρόμος σε φέρνει στην Μονή Φιλοσόφου.

monastiri

Η Μονή υπάρχει από τον 17ο αιώνα,  έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο και ανακαινίζεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

ekklisia

 

iero-ekklisias

 

Σε αυτήν ζουν ο ηγούμενος και ένας καλόγερος ο οποίος θα σου προσφέρει λουκούμι, δροσερό νερό και θα απαντήσει με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις σου.

kalogeros

 

4. ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ (ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ) 

Από την νέα Μονή Φιλοσόφου ένα μονοπάτι θα σε οδηγήσει στην παλιά Μονή στην οποία λειτουργούσε το κρυφό σχολειό.

faraggi-lousios

Είναι μια διαδρομή περίπου 800 μέτρων μέσα στο καταπράσινο φαράγγι και παρ’όλο που είναι κουραστική σε κάποια σημεία, εν τούτοις είναι σίγουρο πως θα την απολαύσεις.

Τα βήματά σου θα σε φέρουν στα χαλάσματα του κρυφού σχολειού

kryfo-scholeio

και αν κοιτάξεις ψηλότερα θα δεις την παλιά Μονή Φιλοσόφου σχεδόν σκαλισμένη πάνω στα βράχια να στέκει εκεί από το 963 μ.Χ κατά την διάρκεια της βασιλείας του Νικηφόρου Φωκά.

palia-ekklisia

Η Δημητσάνα είναι ένας εκπληκτικός προορισμός. Βρίσκεται μόλις 2 1/2 ώρες από την Αθήνα, μέσα σε καταπράσινο τοπίο και με πολλά ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφτείς.

Εσύ έχεις πάει στην Δημητσάνα; Και αν ναι, μήπως έχεις να προτείνεις και κάποιο άλλο ενδιαφέρον μέρος κοντά της για να δει κανείς;

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment

error: Content is protected !!